Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok

Riverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok

Az elmúlt évtized folyamán valahány Írországból világhódító útjára indult produkció – legyen az rock-, pop-, klasszikus zene, színház vagy film – között a legsikeresebb és a legszenzációsabb karriert a Riverdance futotta be.

A Riverdance társulat neve ’96 óta mindannyiunknak ismerősnek tűnhet, ekkor szerezték ugyanis meg a Billboard első helyét, s váltak igazán világhíressé. A tánc, a zene, az előadás bolygónk minden lakosát - aki látta- lenyűgözte. Az érzelmileg is magával ragadó produkción csak átütő multikulturális ereje tesz túl.

A tánc amellett, hogy a szórakoztatás alázatos eszköze (avagy klasszikus entertainment), egyben Írország és az ír nép története. Mint a folyó, amelybe kis mellékfolyók csatlakoznak, majd együtt érik el az óceánt, az ír emberek is több különböző helyről jöttek, majd évszázadokkal később a világ messzi tájaira áramlottak.

Riverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok

Egy egészen más oldalról viszont annak a története, ahogy az emberiség felfedezi a természetet a művészeteken keresztül. Az előadásban nem csak ír tánc szerepel, hanem spanyol, orosz és afro-amerikai is.

A nagybetűs Ötlet 1994-ben látott napvilágot, amikor a dublini Eurovíziós dalfesztivál 7 perces szünetére alkottak egy rövid előadást. Az előadás újszerű és lehengerlő kombinációja volt zenének, éneknek, táncnak, a nézőket a vártnál is jobban letaglózta. Megjelentek benne az ír dallamok és táncelemek, ugyanakkor valamennyi kultúra magáénak érezhette egyes darabját.

Riverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok

A Billboard helyezés évében az Egyesült Államokban közel 1 millió ember látta a show-t, és ezzel párhuzamosan a Riverdance CD-k és viedók éveken keresztül vezették az angol zenei videó listát. A következő évben Bill Whelan Grammy-díjat nyert a Riverdance albummal a legjobb "musical show" kategóriában. A társulat 1997. szeptember 13-án már az ezredik fellépésénél tartott.

Riverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok

1998. január 13-án a teljesíthetetlen mennyiségű meghívásnak köszönhetően megalakult a harmadik Riverdance társulat, de mindhárom csapat folyamatosan szeli a levegőt, a világ minden pontján teltházas koncerteket hagyva maguk mögött.

Van egy kizárólag az USA és Canada területén dolgozó társulat "the Boyne", egy társulat, amely csak Európában lép fel "the Avoca" és egy, amely állandó jelleggel Dublinban szerepel "the Foyle".

A Riverdance megőrizte azt a színvonalat, amelyet az évek során kialakított. A mondanivaló egységes és érthető, az események (az „elmesélt” történet fonalát alapul véve) bárki számára követhetőek, a díszletek megalomán jellegük ellenére elbűvölők, a jelmezek és a díszletek precízek, nem stilizált utalások: a csillagok hitelesen ragyognak az égen, a szél életszerűen fúj és a nap úgy tűz, hogy látványa eufória-közeli érzést kelthet a nézőben.

Bárki, aki úgy érezné, hogy járatos az ír táncház berkeiben, hogy ez a produkció nem fog neki újat mutatni, azt csak előítéletei tévesztik meg. A világot átszelő tánc közel 2 órás, impozáns, semmihez sem fogható előadásban manifesztálódik, olyan (mozgásában és dallamában) ezerarcú világban bontakozik ki, amely arra vár, hogy felfedezzék, megéljék és erre a rövid időre elmerüljenek benne.

Az előadás ideje, helye:
2004. november 20, 21.
Budapest Sportaréna
Jegyárak: 6900, 7900, 9900 Ft.
Info: www.tex.hu

Ferenczi Attila

2004. 11. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 11. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 11. 16. 19:43
Van 2 jegyem a debreceni előadásra, amelyre családi okok miatt nem tudok elmenni. Ha valakit érdekel, keressen meg az alábbi telefonszámon: 06/20 33-10-277
Vendég 2005. 03. 10. 13:04
Hol lépnek fel 2005 áprilisában?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok cikk képei
Riverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménokRiverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménokRiverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménokRiverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménokRiverdance - Riverdance – Magyarországon az ír táncfenoménok