Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Steve Coleman - a virtuóz Budapesten

Steve Coleman - Steve Coleman - a virtuóz Budapesten

Az több évtizedre visszatekintő, zenei berkekben felmérhetetlen jelentőségű a Steve Coleman & The Five Elements formáció jelentősége, összetett zenei hangzásukat meglovagolva november 10-én a Trafóba látogatnak el. Előzenekaruk a briliáns Brezo Quartet lesz.

Steve Coleman & The Five elements
STEVE COLEMAN zenéje bonyolult témák és szerkezetek virtuóz kombinációja, főlényes technikájú előadásban. Egyediségénél fogva ez a zene eleinte talán idegennek tűnhet, mégis egy idő után nem tudjuk kivonni magunkat hatása alól. Steve Coleman igen fontosnak tartja a zene és a filozófia/spiritualitás kapcsolatát. Szerinte a zenében abban a pillanatban történik igazi áttörés, amikor e kettő találkozik.

Steve Coleman - Steve Coleman - a virtuóz Budapesten

Coleman 1956-ban született Chicagoban. Zenei pályafutása során olyan előadók oldalán bűvészkedett, mint David Murray, Dave Holland, Dizzy Gillespie, Sting, McCoy Tyner, Jack DeJohnette, Michael Brecker, John Abercrombie, Wynton Marsalis, Brandford Marsalis vagy Bobby McFerrin.
Zenekarvezetőként az ezt követő években kezdi kialakítani egymásra épülő struktúrákból felépülő improvizációs technikáját, melyet M-Base koncepciónak nevez. 1985-től saját nevén több mint 25 lemeze jelent meg

Coleman a zene mellett sok minden mással is foglalkozik, afrikai filozófiákról végez kutatást, főként az ősi egyiptomi és Yoruba filozófiák zenei aspektusait, zenei hatását vizsgálja (Steve Coleman and The Mystic Rhythm Society, AfroCuba de Matanzas). Emellett tanít és improvizációs kurzusokat tart világszerte (University of CA – Berkeley, Stanford Jazz Workshop, Center for New Music and Technology), de készített már interaktív zenei szoftvert is az IRCAM megrendelésére (Rameses 2000 computer software).

Jegyinformáció kizárólag a jegypénztárban, a 215-1600 telefonszámon kérhető, 17h és 20h között.

STEVE COLEMAN alt szaxofon/alt saxo
JONATHAN FINLAYSON trombita/trompette
TIM ALBRIGHT pozan
JEN SHYU ének/song
YUNIOR TERRY bass
DAFNIS PRIETO dob
vendég: NESLON VERAS gitár/guitar

Brezo Quartet
“A Brezó Quartet zenéjét hallgatva minden jelentés távolinak tűnik. Ős zene ez, ami mélyen gyökerezik, egészen a némaságban. Ez ki is fejeződik egy–egy konkrét kiállásban a bonyolult témák elegánsan megfogalmazott együttesében. Brezovcsik Gábor stílusa briliánsan csillogtatja meg a higgadt klasszikus gitárjátékra alapozott, több zenei irányzat eredményét nagyfokú szakmai tudással alkalmazó, ám mégis a legelvetemültebb, James „Blood” Ulmer–i merészséggel díszített kompozíciók fényét.

Néha az volt az érzésem, mintha John Abercrombie lépett volna a szobámba. De lehet, hogy tévedek. A Mag És Gyümölcs című lemezük a Nehéz Zenei Kis Érletek tipikus esete, mert a kötött kompozíciós formákban a kötetlen szabadság hallhatóvá tételét megpróbálják felváltani a kötetlen kompozíciós tartalom szabad korlátainak a szétrombolásával, szerintem teljes sikerrel.

Egy koncertjük meghallgatása után alleszcuzámmen az jutott eszembe, amit Molnár Gábor – szerintem minden idők egyik legmuzikálisabb dobosa – fogalmazott meg a Trafóban egy „világmegváltó” éjszakán a bárpultnál: „Járt utat csak a járatlanért érdemes elhagyni, de azért el is kell!”. Mint a felfedezők a feltérképezett tudás határán az ismeretlenbe lépnek, hogy felmutassák az invenciózus nyers tudás eredményét, és a nagy műgonddal megalkotott kitartó munkájuk - Magját, És Gyümölcsét.”

ef. Zámbó István
2003. március 24,

A zenekar tagjai:
BREZOVCSIK Gábor – klasszikus gitár
LUKÁCS Gábor – altszaxofon
SZERETŐ Dániel – basszusgitár
MOLNÁR Gábor – dob

Helyszín, idő, miegymás:
Trafó Kortárs Művészetek Háza
2004. november 10. 20h
kategória: A (jegyár: 1500 Ft)

Ferenczi Attila

2004. 11. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 11. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Steve Coleman - a virtuóz Budapesten cikk képei
Steve Coleman - Steve Coleman - a virtuóz BudapestenSteve Coleman - Steve Coleman - a virtuóz Budapesten