Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Elkezdődött Michael Jackson pere - az első tárgyalási napok

Michael Jackson - Elkezdődött Michael Jackson pere - az első tárgyalási napok

Január 31-én, hétfőn kezdődött el Michael Jackson pere a kaliforniai Santa Maria-i bíróságon. A per várhatóan fél éven át fog tartani. Az első tárgyalási napok és az elkövetkezendő hetek az esküdtek kiválasztásával folyik.

A botrány 2003. november 18-án pattant ki, amikor több, mint 70 rendőr és nyomozó jelent meg a sztár birtokán, és egy több, mint 14 és fél órás házkutatásba kezdtek. 2 nappal később az időközben bejelentett gyermekmolesztálási vádak alól magát tisztázni szándékozó Jackson önként jelent meg a Santa Barbara-i sheriff irodájában, ahova bilincsbe verve szállították be. 2004. január 16-án a sztár ártatlannak vallotta magát, a korábbi vádakra reagálva. Április végén egy elő esküdtszék a bemutatott bizonyítékok és meghallgatott tanuk alapján szükségesnek tartotta egy per lebonyolítását, amelyet több mint 9 hónapnyi előkészítés előzött meg.

A per az előzetes számítások szerint kb. 6 hónapig fog tartani, ebből csak a 12 esküdt kiválasztása 3-4 hetet vesz igénybe. A hétfői, első tárgyalási napon az első adag, kb. 300 potenciális esküdt jelölt mellett meg kell jelennie személyesen a sztárnak is, aki az esküdt válogatási procedura után minden tárgyalási nap, azaz hétköznaponként reggel 8:30-tól délután 2:30-ig köteles lesz a tárgyalóteremben tartózkodni.

Az első tárgyalási napok

Michael Jackson jan. 31-én, hétfőn reggel 8:30 körül érkezett meg a helyszínre egy fekete limuzinnal. Őt kisérte vezető védőügyvéde, Thomas Mesereau Jr., Mesereau asszisztense, Susan Yu, valamint vezető szóvívője, Raymone K. Bain, és 5 testőr. A helyszínre már korábban megérkeztek Jackson ügyvédei, és az esküdt jelöltek, akik a hátsó bejáraton mentek be a tárgyalóterembe. Természetesen hatalmas volt a sajtóérdeklődés is, kétségtelenül ez minden idők legnagyobb figyelemmel követett tárgyalása! Ugyanígy több száz rajongó is megjelent az épület előtt.

Egy érdekes számadat: 1.100 újságíró kért belépőkártyát, ami több, mint ahányan kíváncsiak voltak a Fehér Házban történtekre az iraki háború alatt. Egy másik érdekesség, hogy a rendőrségnek 40.000 dollárjába fog kerülni havonta a tárgyalás.Az újságoknak 125, a TV-knek 300 dollárt kell fizetniük minden nap a megyének, 18.000 dollárba kerültek a barrikádok, az esküdtek naponta 15 dollárt kapnak.

Az esküdt-jelöltek először egy 7 oldalból álló dokumentumot kaptak, amelyet ki kellett tölteniük. Aztán egyenként kérdéseket kaptak a bírótól, a vádtól és a védelemtől. Ekkor lehetett azt is jelezni, hogy ki az, aki úgy gondolja, hogy nem alkalmas a feladatra. Kb. a jelöltek fele élt ezzel a lehetőséggel. Jellemző, hogy mindkét oldal szakértőket alkalmaz ahhoz, hogy a nekik megfelelő esküdteket válasszák ki. Szakértők szerint a védelemnek sokkal szabadabb gondolkodású emberekre volna szüksége, míg a vádnak olyanokra, akik például maximális bizalommal vannak a hatóságok iránt.

A második tárgyalási napon tovább folytatódott az esküdtek válogatása, újabb 300 emberrel csinálták végig az előző napi procedúrát. Ezt követően a vád benyújtott egy indítványt, amelyben kérte a bírót, hogy ne engedje a védelemnek a vádló anya korábbi pereinek felemlegetését, illetve azt, hogy a védelem az anya magánéletében vájkálhasson. Ugyanis a Jacksont vádló család az elmúlt 4 évben két hasonló, szexuális zaklatással kapcsolatos pert indított már. Az egyiket egy üzlethálózat ellen, úgy, hogy a szexuális zaklatás ténye csak 2 évvel az események megtörténte után "jutott eszükbe", a másikat a gyerekek apja ellen, amit semmilyen szinten sem tudtak bebizonyítani a bíróságon.

A védelem kedden benyújtott indítványában azt kérte, hogy a vádló anya konspirációs vádjait egészen addig ne vegyék figyelembe, ameddig azt mások tanúvallomása nem támasztja alá. A védelem állítása szerint a konspirációs vádakra csak azért volt szükség, hogy a vád megmagyarázza miért adott elő eddig 3 különböző történetet a vádló család. A vád ugyanis azt állítja, hogy Jackson 5 társtettessel annyira megfélemlítette a családot, hogy azok nem mertek beszélni. A vádló anya története már ott nem egyezik a valósággal, hogy állítása szerint több héten keresztül voltak fogvatarta a sztár birtokán, holott több számla is mutatja, hogy éppen ellenkezőleg: a sztár limuzinjával járta a család a várost és vásárolgattak. A védelem továbbá kielemezte a család első és második vallomását, amelyek között számtalan, meghatározó különbség volt. A bíró egy későbbi, febr. 10-ére kitűzött tárgyalási napon fog többek között erről is dönteni. Addig legközelebb csak február 7-én lesz újabb tárgyalási nap, amikor a vád és a védelem 250 lehetséges esküdtet fogja megvizsgálni.

fkriszta

2005. 02. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2005. 02. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 02. 08. 15:18
Hazudik a család, szegény Michelt kikészitik!!!!
Vendég 2005. 03. 13. 9:45
Szegény Michael!!! Nem bünös!!! Szabadlábra!!! Még egy ilyen énekes mint ő SOHA nem lesz!!! Új lemezeket szeretnének a rajongók! IMÁDOM Jacksont!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Elkezdődött Michael Jackson pere - az első tárgyalási napok cikk képei
Michael Jackson - Elkezdődött Michael Jackson pere - az első tárgyalási napok