Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Etiópok Bob Marley oldalán

Bob Marley - Etiópok Bob Marley oldalán

Világraszóló születésnapi megemlékezést tartottak Bob Marley, minden idők legnagyobb reggae zenészének emlékére az etióp főváros főterén, ahol őslakosok és raszták együtt hajtottak fejet példaképük füstbe burkolózott emléke előtt.

Az elképesztő hangulatú összezörrenésre vasárnap került sor, Marley születésének 60-ik évfordulóján. Ez volt az első alkalom, hogy a megemlékezésre nem a zenész hazájában Jamaicában került sor, mivel a szervezésben nem csak a Bob Marley Alapítvány, hanem az Egyesült Nemzetek Gyermekvédelmi ügynöksége és az Afrikai Unió is részt vett.

A ’81-ben elhunyt zenész úgy tekintett Etiópiára, mint raszta-hitének spirituális otthonára. Az eseményt egy etióp ortodox pap nyitotta meg, őt követte a Burundi Nemzeti Dobegyüttes. A szervezők hozzávetőlegesen 300.000 emberre számítottak az ingyenes eseményen, és mindössze 2000 ülőhelyet tartottak fent a meghívottak számára, darabját 100 dollárért kínálva.

Bob Marley - Etiópok Bob Marley oldalán

„Elképesztő, hogy Bob Marley neve ennyi évvel halála után is egy ilyen lenyűgöző show megalkotására ösztönöz embereket” – nyilatkozta egy Londonból ideköltözött ember. Már kora reggel 20.000 ember gyűlt össze, az egynapos fesztivál rendjéért 2000 kirendelt rendőr felelt.

„Ez Bob nagy napja” – mondta Bisrat Teddesse az etióp üzletember, az eseményen tett séta alkalmával. „Szeretem a jamaikaiakat,” – mondta, egy helyi kifejezést használva az ország kis létszámú Rastafarian közösségére - „és imádom Bob-ot. Ő Etiópia fogadott gyermeke.”

A szervezők összegzése szerint az ünnepség 1 millió dollárba került, és többek között a szegény etióp családok, továbbá a szomszédos Szomáliát is elérő cunami áldozatainak megsegítésére próbálta felhívni a figyelmet.

Ferenczi Attila

2005. 02. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 02. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 02. 10. 17:11
a kiraly 60 eves, kiraly!!
Sanyi 2005. 02. 20. 12:15
Ill a berek nádakerek a motorosok jo emberek
Vendég 2005. 02. 23. 20:42
Éljen Bob Marley!(na ez kicsit furcs)
Vendég 2005. 02. 25. 21:17
Do the love

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Etiópok Bob Marley oldalán cikk képei
Bob Marley - Etiópok Bob Marley oldalánBob Marley - Etiópok Bob Marley oldalán