Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dzsesszgitár Fesztivál márciusban

A38 hajó - Dzsesszgitár Fesztivál márciusban

Scott Henderson Blues Band – 2005. március 14, 21:00 - A38. Scott Hendersonról minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek meghatározó gitárosa. Az elmúlt tizenegy évben négy bluesos szólólemezt adott ki. Hazánkba is ezzel a produkcióval érkezik – a tagok között Kirk Covington-nal, a Tribal Tech szintén kultikus dobosával!

Scott Henderson már akkor is örökre ott lenne a világ legnagyobb gitárosai között, ha a Chick Corea Electric Band 1986-os stílusteremtő albuma után felhagy a zenéléssel. Pedig a java csak ezután következett: a Gary Willis basszusgitárossal alapított Tribal Tech-et a szakma és a nagyközönség egyaránt az utóbbi évtizedek legfontosabb fúziós zenekaraként tartja számon, amely a jazz-es textúrákat elképesztően energikus előadásmóddal tette frissé és korszerűvé.

Saját bevallása szerint Henderson egyfajta zenei kiteljesedésként kívánt visszatérni saját gyökereihez: úgy érezte a jazzes/fúziós gitározás és a progresszív kompozíciók zenész-énjének csupán egy részét mutatják be. A kiteljesedés várakozáson felül sikerült: az egyszeri projektnek indult szólólemezt azóta további három követte, az ahhoz kapcsolódó világ körüli turnékról nem beszélve. A legutóbbi album nem más, mint az eddigi szólókarriert összefoglaló koncertlemez, amely ”Scott Henderson Live” címmel február elején került a boltokba – ennek bemutató turnéja során látogat el a művész Magyarországra.

A ”jazzista” Henderson kedvelőit itt szeretnénk megnyugtatni: egy Scott Henderson Blues Band koncert semmilyen szempontból sem hagyományos blues-koncert: természetesen jó néhány Tribal Tech téma is elhangzik, Henderson szürrealisztikus játéka és a ritmusszekció dinamikus alapjai pedig még az ezeréves blues sémákat is teljesen új tartalommal töltik meg. Itt kell megemlítsük a csapat másik két tagját John Humphrey basszusgitárost és Kirk Covingtont, a Tribal Tech ősember-testbe bújtatott matematika-professzor elméjű dobosát, aki nem kis meglepetésre az énekes szerepét is betölti az este során.

A Dzsesszgitáros Fesztivál további fellépői:

A38 hajó - Dzsesszgitár Fesztivál márciusban

március 28. (hétfő) 21:00
Hiram Bullock Group –

március 29. (kedd) 20:00
Vlatko Stefanovski (MK)
Miroszlav Tadics (SCG) és
Teodoszij Szpaszov (BG) –

Ferenczi Attila

2005. 03. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 03. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dzsesszgitár Fesztivál márciusban cikk képei
A38 hajó - Dzsesszgitár Fesztivál márciusbanA38 hajó - Dzsesszgitár Fesztivál márciusban