Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sziget 2005: az első visszajelzések

Sziget - Sziget 2005: az első visszajelzések

Ebben az évben augusztus 10. és 17. között kerül megrendezésre a Sziget fesztivál. A szervezés már gőzerővel folyik, a hazai előadók mellett várhatóan több mint száz külföldi fellépő teszi tiszteletét az egyhetes fesztiválon. A szervezők legfrissebb információi alapján már a biztos fellépők között tudhatjuk az Underworld, a Franz Ferdinand, a Morcheeba és a Saxon vagy az Accept csapatát.

Gőzerővel folyik a Sziget 2005-ös programjának szervezése, a szervezők – a hazai előadók mellett - több mint száz nemzetközi fellépőt ígérnek a Fesztivál porondjain augusztus 10-17. között. A meghívott külföldi sztárok közel 20%-a már visszajelzett, hogy részt vesz az idei rendezvényen, de számos további nagy névvel zajlanak még tárgyalások.

Alakul a nemzetközi sztárpaletta az idei Szigetre. A Nagyszínpad késő esti sztársávjában üdvözölhetjük majd a kilencvenes évek elektronikus tánczenei színterének egyik legmeghatározóbb csapatát, az Underworld-öt. A napokban mondott igent a szervezők megkeresésére a közelmúlt "leg-zenekara", a létező legfontosabb zenei díjakat - többek között a MTV Music Awardsot és a Brit Awardsot - besöprő Franz Ferdinand. Konfirmálta jelenlétét a svéd pop egyik legtehetségesebb bandája a The Hives. Új énekesnővel és májusban megjelenő új lemezt bemutatva a Sziget vendége lesz a Morcheeba.A spanyol ska legnépszerűbb csapata a Ska-P egyszer már fergeteges sikert aratott a Szigeten: most újra várja rajongóit. Az idei Sziget Nagyszínpad kora délutáni sávjában helyet biztosítottak a szervezők Németország legkelendőbb "popárucikkének" a Beatsteaks-nek is.

Sziget - Sziget 2005: az első visszajelzések

Nem szűkölködik nagy nevekben a Sziget WAN2 Színpada sem. A poptörténelem egyik legfontosabb egyénisége, Marianne Faithfull, a skandináv poszt-punk-garázsrock-szcéna nagyjai közé sorolható The (International) Noise Conspiracy a nagy svéd rockandroll-hullám egyik éllovasa, a Hellacopters, a német gitárpop és az indie-rock jelese a Sportfreunde Stiller jelezte eddig, hogy fellép a Szigeten.

Évről évre rendkívül izgalmas sztárfelhozatallal jelentkezik a Sziget világzenei helyszíne. Fellép majd Mory Kante, akinek "Yéké Yéké"című slágere volt az első olyan afrikai dal, amely tizenöt évvel ezelőtt az európai slágerlistát is vezette, s melynek révén Kante az elektronikus afropop műfajteremtője lett. Ugyanitt lesz hallható a The Klezmatics és Joshua Nelson. A világ legjobb klezmerzenekaraként számon tartott Klezmatics a "Brother Moses Smote The Water" című különleges gospelprogramját hozza. A fekete gospelénekes, Joshua Nelson társaságában olyan szabadságdalokból állította össze műsorát, amelyek egyaránt jelen vannak a zsidó és az afro-amerikai hagyományban. A világzenei palettát erősíti a Tinariwen tradicionális dallamok és forradalmi szövegek, mali blues és pszichedelikus villanygitározás" Bizony, napjaink legnagyobb szenzációja előtt állunk, mely az "Amassakoul" albumával hónapokig vezette az európai rádiósok világzenei listáját.

A metál helyszínre is érkeznek a visszajelzések. Itt lesz például a rendkívül színes és masszív skandináv metálszíntér egyik legfontosabb reprezentánsa, a svéd Opeth. A tavalyi Szigeten az egyik tag balesete miatt elmaradt a Saxon-koncert. Idén a rajongók nagy örömére a metál helyszínen zúz az angol banda. Ugyanitt lép fel a német Accept is. A csapat nyolcvanas évek elejére kialakult "védjegyszerű" hangzása sok tekintetben a német heavy metal szinonimája lett.

A Sziget-színház ma már az egyik leglátogatottabb helyszíne a Fesztiválnak. Az itt fellépő Yann Tiersen neve a mozikedvelő magyar közönség számára csenghet ismerősen, hiszen olyan filmekhez szerzett zenét, mint az Amélie csodálatos élete, amely a kedvenc-film listák első helyezettje, illetve a rendszerváltást kedvesen bemutató Good Bye Lenin. Fellépése igazi csemegének számít az idei fesztivál kínálatából.

A tánc programban többek között fellép a francia Accrorap együttes az indiai és hip-hop táncot ötvöző különleges különleges produkciójával. Ismét lesz fiatal izraeli koreográfusok darabjaiból összeállított est Noa Dar, Sahar Azimi és Mami Shimazaki részvételével. Igazi nemzetközi összefogás eredménye Elena Kats-Chernin ausztrál zeneszerző Undertow című kortárs operájának kontinentális ősbemutatója magyar zenészekkel, ausztrál énekesekkel és finn rendezővel. Ausztráliából érkezik még hozzánk a Chamber Made Opera nevű társulat is, akik Hitchcock Szédülés című thrillerét dolgozták fel zenés színházi formában.

(info: Sziget.hu)

fkriszta

2005. 03. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2005. 03. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 03. 25. 9:25
Hooligans nem lesz?
Vendég 2005. 03. 26. 8:13
szevasz te ki vagy?????
Vendég 2005. 03. 27. 17:25
Gagyi szar.
Vendég 2005. 05. 12. 19:26
nemtudjátok jön a HIM a Szigetre?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Sziget 2005: az első visszajelzések cikk képei
Sziget - Sziget 2005: az első visszajelzésekSziget - Sziget 2005: az első visszajelzések