Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Steve Hackett duplázik

Steve Hackett - Steve Hackett duplázik

Az ex-Genesis tag még 2004 áprilisában járt Magyarországon, a „To Watch the Storms” lemezturnéja alkalmából, akkor káprázatos, valódi muzikális koncerttel bűvölve el a hazai közönséget. 2005-ben Steve Hackett két új, a szimfonikus hangvételű „Metamorpheus” és a tesvérével közösen készített „Sketches of Satie” művel teszi tiszteletét. Az előbbi CD, az utóbbi csak kis példányszámú bakelitformában jelenik majd meg.

Metamorpheus
Az új stúdióalbum a korábbi, a londoni filharmonikusokkal készített Midsummer Night’s dream óta a legjelentősebb nagyzenekarra írt CD-je, melyről hamarosan bővebb lemezajánlót is közlünk.

"A kifinomult játéktechnikájáról ismert gitáros és invenciózus zeneszerző, Steve Hackett nagy utat tett meg a Genesis progresszív rockmuzsikájától a romantikus ihletettségű klasszikus zenéig. A nyolcvanas évek elején fordult először a komolyzene felé - egy olyan korszakban, amikor még álltak a különböző zenei műfajokat egymástól hermetikusan elválasztó kőfalak. Hackett megpróbált áttörni, el is ért részeredményeket, de csak 1997-es Szentivánéji álom-parafrázisával lett igazán elfogadott klasszikus szerző. Most egy könnyen befogadható, élvezhető dallamokat kínáló, dramaturgiailag kifogástalan ciklikus művet tett le az asztalra: a tizenöt tételből álló Metamorpheus vérbeli programzene, Orfeusz és Euridiké sokszor megénekelt mitológiai történetének XXI. századi adaptációja. A sztorit "elmesélő" gitárszólót maga Hackett játssza, míg a nyolctagú Underworld Orchestrában fivére, a fuvolista John is felbukkan"

Steve Hackett - Steve Hackett duplázik

(Retkes Attila – Gramofon)

John Hackett, Steve Hackett - Sketches of Satie
A lemez mint említettük kispéldányszámú bakelit kiadás lesz, melynek anyaga a 2000-ben nagy sikert aratott Steve és John Hackett, Erik Satie darabokat tartalmazó gitár fuvola CD-je. A zenei csemege most korlátozott darabszámban kiadásra került 180g-os audiofil vinyl lemezen is. Az analóg hangzás szerelmeseinek igazi csemege a CD teljes anyagát tartalmazó 49 perces korong, mely a CD-nél kedvezőbb áron kerül forgalomba.

Erik Satie varázslatos zenéjét Steve Hackett hangszerelte át akusztikus gitárra és fuvolára. Mai zaklatott, dübörgő világunkban nyugtató felüdülés ilyen szép és kiérlelt muzsikát hallgatni, különösen lemezjátszóról, főképp egy ilyen zenész tollából.

Ferenczi Attila

2005. 03. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 03. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Steve Hackett duplázik cikk képei
Steve Hackett - Steve Hackett duplázikSteve Hackett - Steve Hackett duplázikSteve Hackett - Steve Hackett duplázikSteve Hackett - Steve Hackett duplázik