Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jamiroquai ismét nálunk koncertezik nyáron

Jamiroquai - Jamiroquai ismét nálunk koncertezik nyáron

Három év után ismét Budapesten lép fel a Jamiroquai. Hatodik nagylemezük megjelenésével egy napon, június 20-án a higanymozgású Jay Kay és csapata a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán varázsolja el a magyar rajongókat.

A Jamiroquai-t 1992-ben Derrick McKenzie dobos, Toby Smith billentyűs, Stuart Zender basszgitáros, Wallis Buchanan vibrafonos és az angol sajtó által nemes egyszerűséggel csak a 2000. év James Brownjának kikiáltott Jay Kay úr alakította. Nevük szóvicc, a jam (ami lekvártól örömzenéig át mindent jelenthet) és az irokéz népnév összegyúrásából keletkezett.

A Jay Kay vezette gárda első, az Acid Jazz Recordsnál megjelent When You Gonna Learn? című 1992-es kislemezük olyan gyorsasággal robbant előbb a független kiadók rangsorán, majd pedig a hivatalos brit listákon is, amire azóta sem volt példa. Funk, soul, jazz, R&B és klasszikus diszkó ihlette zenéjüket nagyon nehéz, ha nem lehetetlen kategorizálni. Az elektronikát csak eszközként, nem pedig végső célként használják, hiszen valódi hangszeres muzsikát játszanak. A dob, a basszus, a billentyűsök hangzását remekül egészíti ki az ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo, amely a csak rájuk jellemző hangzás egyik védjegye. Éppen úgy, mint az énekes, Jay Kay extravagáns keménykalapjai, kecsua indián sapkái, szőrmekucsmái, tökfödői.

Jamiroquai - Jamiroquai ismét nálunk koncertezik nyáron

Az Emergency On Planet Earth című debütáló albumuk előzeteseként megjelent kislemezeiket (Too Young To Die, Blow Your Mind) éjjel nappal játszotta London legkedveltebb rádióadója. A szövegeiben fajsúlyosabb dolgokat is feszegető, 1993-ban megjelent nagylemez csak Angliában több mint fél millió példányban kelt el, kiérdemelve ezzel hetekig tartó Number One helyezését. Azóta több mint 20 millió hanghordozójuk talált gazdára világszerte. 1993-ban őket választották az év felfedezettjének is. Így nem csoda, hogy az űrcowboy visszatérése olyan jól sikerült, hogy 1995-ben a Return Of The Spacecowboy egyből platina lett. A következő album 1996-ban jelent meg, a Travelling Without Moving, és a róla kimásolt Cosmic Girl, Alright és a Virtual Insanity mind a mai napig a gyakran felcsendülnek a rádiókban.

Európa mellett Amerika is behódolt a Jamiroquai előtt. Bizonyíték volt erre a 40. Grammy-díj átadó ünnepsége is, ahol a Virtual Insanity elismeréséül nekik adták át a legjobb együttesnek járó arany gramofont.

1999-ben megjelent negyedik lemez, a Synkronized szinte teljesen elment az amerikai közönség mellett – ugyanakkor a világ más részein nagy sikernek bizonyult. Később az amerikai közvélemény figyelme zenén kívüli események miatt fordult a Jamiroquai felé: több millió dolláros ajánlatot kaptak azért, hogy lépjenek fel az 1999-es újévi bulin, továbbá Kay-t megvádolták azzal, hogy megtámadott egy fotóst (a pert később ejtették). A Jamiroquai utolsó stúdióalbuma 2001-ben jelent meg, A Funk Odyssey címmel. Négy év szünet után a csapat idén új albumot ad ki, Dynamite címen, melynek megjelenése egybeesik az együttes magyarországi koncertjével. A Jamiroquai rajongók nem először hallhatják élőben kedvenc csapatukat, hiszen 1999-ben és 2002-ben már jártak hazánkban.

Jónap Tamás

2005. 05. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2005. 05. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 05. 03. 23:57
forrás: sziget.hu ?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jamiroquai ismét nálunk koncertezik nyáron cikk képei
Jamiroquai - Jamiroquai ismét nálunk koncertezik nyáronJamiroquai - Jamiroquai ismét nálunk koncertezik nyáron