Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Le Carré des Combes Magyarországon

Danièle Desnoyers - Le Carré des Combes Magyarországon

2005 májusában a kanadai táncéletből ad ízelítőt a Trafó. Danièle Desnoyers és társulata, az 1989-ben alapított Le Carré des Lombes először jár Magyarországon, azonban a kanadai tánc hírnevét az elmúlt években olyan társulatok alapozták meg, mint a Compagnie Marie Chouinard, The Holy Body Tattoo, Compagnie Flak és O Vertigo.

A Trafóban bemutatásra kerülő Duettek testekre és hangszerekre (Duos pour corps et instruments) a Montréal-i Modern Művészetek Múzeumával közreműködésben, egy hat hetes alkotófolyamat során született. Daniéle Desnoyers folytatta a kutatómunkát, amely már korábbi darabjait is meghatározta: számára a koreográfia és a táncosok mozdulatai elválaszthatatlanok a mozgás által kiváltott hangzástól. A test és zene közötti szimbiózis keresése markánsan kirajzolódik koreográfiai munkásságában (Concerto grosso pour corps et surface métallique – 1999, Bataille – 2002) és ez adja a Duos pour corps et instruments alapötletét. Mit is jelent ez? A színpadon három gitárerősítőt és néhány effektpedált látunk. A közönség a színpad három oldalát üli körül, tőlük alig néhány méterre foglalják el helyüket a gitárerősítőkön a táncosok. A táncosok lábához mikorofon van erősítve és ez adja a játék lényegét: a legkisebb rezdülésre, súlypontváltoztatásra gerjed az erősítő és egy lenyűgözően nyers és intenzív hangzás születik.

Danièle Desnoyers - Le Carré des Combes Magyarországon

A Duos pour corps et instruments olyan mű, melyben szükségtelen – és talán értelmetlen is – olyan konkrét témát, vagy ötletet keresni, melytől a színpadon látottak értelmet nyernek. Hiszen a hagyományos koreográfusi megközelítéstől eltérően Daniéle Desnoyers és vele együtt Nancy Tobin a kutatás komplex és felfoghatatlan világában merülnek el, ahol az alkotófolyamat végeredményét a kísérletezés és az ebből fakadó hibalehetőség határozza meg. Nem annyira koreográfiai munkáról, mint kérdésfelvetésről van szó. Az alkotók a testet és a mozdulatokat, a hangzást és a látványt tesztelik, vizsgálják, manipulálják, torzítják és elváltoztatják, hogy végül mind az előadók, mind a nézők a darab nyújtotta élmény komplexitását tapasztalják meg.
Nem egyértelműen akusztikai és nem kizárólag koreográfiai munka: szóló, duó, trió, és egyszerre mindhárom – a Le Carré des Lombes előadásának alapmotívuma a találkozás.

Találkozás Daniéle Desnoyers és a három táncosnő között, akik nagy hatással voltak eddigi munkájára és egyben a kanadai táncélet kiemelkedő alakjai (Sophie Corriveau, AnneBruce Falconer, Siőned Watkins). Találkozás Nancy Tobinnal, akivel már évek óta folytatnak közös kutatómunkát és törekednek egyedi hangzásvilág kialakítására. Végezetül pedig, egy kissé ösztönösebb és játékosabb síkon, találkozás a test és a különféle hangzásban és látványban (videóvetítésben) megtestesülő vetületei között.

A végeredmény: egyszerre nyers és kifinomult mozdulatok sora, egy koreográfia, mely a test minden pontjára kiterjed (kiváltképp a lábakra), eltáncolt variációk egy témára és helyzetkomikumok. A humort sem nélkülöző darabban a koreográfus és alkotótársai az apró rezdülések, a töredékes, eltorzított mozgás és a tökéletesre csiszolt mozdulatsorok segítségével a test, egy hihetetlenül gazdag gesztusvilág különböző aspektusait villantják fel. A mozgás, látvány és hangzás egyszerre komplex és letisztult formában jelenik meg.

Duos pour corps et instruments (50 perc)
Koreográfia és rendezés: Danièle Desnoyers
Táncosok: Sophie Corriveau, AnneBruce Falconer és Siőned Watkins
Hangterv: Nancy Tobin
Fényterv: Marc Parent
Videó: Danièle Desnoyers és Steve Montambault
Jelmez: Denis Lavoie
Smink: Angelo Barsetti
Zene: Kevin Ei-lchi de Forest
Próbavezető: France Roy és Ken Roy
Fotó: Luc Senécal
Technika: Lucie Bazzo, Jean-François Marsan

A Duos pour corps et instruments a Le Carré des Lombes és a Montréal-i Modern Művészetek Múzeumának koprodukciója.

A társulatot a Conseil des arts et des lettres du Québec, Canada Council for the Arts, Montreal Arts Council, Fonds de stabilisation et de consolidation des arts et de la culture du Québec, és a Kanadai Külkereskedelmi és Külügyminisztérium támogatja.

További információ: Erdődi Kati (456-2042)
Jegyinformáció kizárólag a jegypénztárban, a 215-1600 telefonszámon kérhető, 14h és 20h között, szombaton és vasárnap 17h és 20h között.

Az előadás eredeti címe:
Le Carré des Lombes (CAN): Duettek testekre és hangszerekre
(Duos pour corps et instruments) /tánc
2005. május 6–7. 20.30h
Belépő: (1000 Ft)

Ferenczi Attila

2005. 05. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 05. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Le Carré des Combes Magyarországon cikk képei
Danièle Desnoyers - Le Carré des Combes MagyarországonDanièle Desnoyers - Le Carré des Combes Magyarországon