Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Gerendás dalokat írt Vámos Miklós népszerű könyvéhez

Gerendás Péter - Gerendás dalokat írt Vámos Miklós népszerű könyvéhez

Vámos Miklós 2000-ben megjelent műve, az Apák könyve az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb, százezer fölötti példányban eladott irodalmi alkotása. Ehhez – illetve a könyv fejezeteihez írt dalokat Gerendás Péter.

Az Apák könyve családregény: 12 nemzedékről szól - legfőképp azoknak elsőszülötteiről. 300 évnyi utazás a magyar térben és időben, a magyar történelemben és sorsban, valamint a magyar nyelvben is, hiszen az 1700-as években kezdődő história nyelve valamelyest igazodik a cselekmény zsinórjához, azaz fokozatosan fiatalodik.

A hanghordozó az Apák könyve kortárs, zenei változata. Az irodalmi mű alapján készülő dalok nemcsak a családregény stílusát, hangulatát tükrözik, de az apa-fia kapcsolat ezerarcúságáról is mesélnek. Az oly’ különböző viszonyrendszerek plasztikus, érzékeny ábrázolásának érdekében a dalok szövegét épp ezért több alkotó írja. A könyv 12 fejezetéhez hasonlóan 12 dalt tartalmazó album zenéjének szerzője Gerendás Péter, a közismert Liszt-díjas, Huszka Jenő-díjas és Emerton-díjas előadóművész. Vámos Miklóst és Gerendás Pétert évek óta jóbarátság fűzi össze - akárcsak azokat az alkotóművészeket, akik a 12 dal szövegének megírását vállalták. Csak néhány név és cím az albumra írt versek közül: Bereményi Géza („Váratlan lány”), Bródy János („Harctéri fénykép”), Faludy György („Újszülött fiamhoz”), Fekete György („Békeidőben”), Horváth Attila („Apám képeskönyve”), Karafiáth Orsolya („Utolsó nyaralás”), Sztevanovity Dusán („Betűk a porban”).

Az albumon neves zenész- és művésztársak is szerepet kapnak; hallgathatjuk Benedek Miklós versmondását, míg Presser Gábor harmonikán működik közre.

A megjelenő hanghordozó célcsoportja természetesen nemcsak a Vámos-olvasóközönség és a Gerendás-rajongók, a kortárs magyar irodalmat és az igényes magyar zenei alkotásokat kedvelők, de az értelmiségiek és a fiatalabb generációk gondolkodó rétege is.

Jónap Tamás

2005. 05. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2005. 05. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 06. 14. 5:54
Penz válto Siofok vasut all. ez a legszebb nota cime !!!!!!!!!!!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Gerendás dalokat írt Vámos Miklós népszerű könyvéhez cikk képei
Gerendás Péter - Gerendás dalokat írt Vámos Miklós népszerű könyvéhez