Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Bob Marley emlékkoncert

Bob Marley - Bob Marley emlékkoncert

A raggae szerelmesei remélhetőleg kiugranak a hír hallatán jamaika-mintás nadrágukból, hiszen július 2-án a Millenáris Fogadóban a Bob Marley özvegye Rita Marley és zenekara a C# Sharp ad koncertet. A Grammy-díjra is jelölt zenészhölgy szólóalbumának dalaival érkezik a magyar rasztafarik tiszteletére.

Kis történelem:
A Marley felesége , gyerekkori nevén Rita Anderson sorsa az volt, hogy a Marley család tagjaként a zenének szentelje életét. Több mint 30 éve szereplője a világ zenei életének. A jamaicai zenei ipar kezdeti éveiben számos falba ütköztek, de Rita és Bob zenei karrierje megállíthatatlanul haladt a siker felé. A hetvenes évek elején alapították meg az I-Three-t, három női taggal (Rita Marley, Judy Mowatt, Marcia Griffiths), hogy Bob Marley és a The Wailers kísérőénekeseiként lépjenek fel. Az első reggae formációként, akik nemzetközi lemezszerződést kötöttek hamar betörtek a világ színpadaira a szeretetről, a reményről és az összhangról szóló dalaikkal, élharcosaivá váltak a reggae zene és a Rastafari mozgalom eszmeiségének, és a maguk eszközeivel a világ minden pontján igyekezték közvetíteni a jamaicai kultúrát. Rita a kezdetektől végigkísérte Bob karrierjét, együtt élte meg vele a legnagyobb sikereit és megpróbáltatásait egyaránt. Ott volt Bob mellett, amikor a Smile Jamaica 1976-os békekoncert előtt mindkettejükre rálőttek. Bob könyökét érte a találat, Ritának padig a fejét súrolta a lövedék. Életüket kockáztatva mégis elvállalták a koncertet, és a sérelmek ellenére színpadra léptek. Rita ott volt mellette a színpadon akkor is, amikor a One Love koncerten, élete egyik legdinamikusabb és
legmélyebben átélt fellépésén Bob szimbolikusan összekapcsolta Micheal Manley és Edward Seaga (a két egymással szemben álló jamaicai vezető) kezét, ezzel demonstrálva, hogy a Rastafari a béke legfőbb letéteményese a szigeten. Rita jelen volt Bob legdiadalmasabb előadásán, amikor Zimbabwe népe előtt énekelt 1980-ban, együtt ünnepelve velük a függetlenséget.

Bob Marley - Bob Marley emlékkoncert

A stílus
A zenéjével Rita Marley folytatja a fiatalon elhunyt férje, Robert Nesta Marley által megkezdett utat, de új elemekkel is gazdagítja azt. Zenéje kitűnően bizonyítja, hogy milyen sokféleség és változatosság rejlik a reggae zenében, ha azt egy megfelelő alkotó- előadóművész ötvözi a gospel, a rhythm and blues, a jazz vagy a soca elemeivel. Dalainak mondanivalójáról a Reggae Királynő így vallott: "Üzenetem az öröm ünneplése és az egymás iránti szeretet; a harc és háború mentes élet."

Idő: 2005. június 2.
Hely: Millenáris Teátrum
Jegyek: elővételben 3200, a koncert napján a helyszínen 3500Ft

Ferenczi Attila

2005. 05. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 05. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 05. 21. 23:19
ömm...király
Vendég 2005. 05. 24. 19:50
hol van ez a millenáris teátrum?melyik megyében éshol?sürgős
Vendég 2005. 05. 26. 10:59
peace forever and reggae forever
Vendég 2005. 05. 27. 9:03
a Millenáris Teátrum a Millenáris Parkban van Budapeaten. Cím: II. kerület Fény u. 20-22. tel.: 438-5312

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Bob Marley emlékkoncert cikk képei
Bob Marley - Bob Marley emlékkoncertBob Marley - Bob Marley emlékkoncert