Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

II. Louis Armstrong Jazzfesztivál - Bánk

Fesztivál - II. Louis Armstrong Jazzfesztivál - Bánk

A Börzsöny és a Cserhát lábánál, a Budapesttől hatvan kilométerre található, festői szépségű Bánkon június 24-25-én rendezik meg a II. Louis Armstrong Jazzfesztivált. A változatos és minőségi zenei programot kínáló fesztivál felidézi, hogy Louis Armstrong, azaz Satchmo, a tradicionális jazz koronázatlan királya éppen negyven esztendeje, 1965 nyarán koncertezett Magyarországon.

A szervezők legfőbb célja, hogy a dixieland szerelmesei, a swing rajongói kellemes, kulturált környezetben tölthessenek el egy hétvégét, úgy, hogy közben esténként e zenei irányzatok legjelesebb hazai és közép-európai képviselői szórakoztatják őket. A hangulatos Bánki tó a család minden tagjának kellemes kikapcsolódást biztosít napközben. A helyiek vendégszeretete, a finom ételek és italok, a város zajától távoli, nyugodt vidéki légkör már önmagában is vonzó lehetőség, ám az esti programok még azokat is autóba ültetik, akik kétszer is meggondolják, hogy elinduljanak-e. Este olyan sztárok idézik fel a békebeli húszas-harmincas éveket a zene segítségével, mint a Benkó Dixieland Band, Joe Muranyi és zenekara, a Jazz Steps és a Happy Hoppers Táncegyüttes, a Budapest Ragtime Band, a Bolyki Brothers vagy éppen a szlovák Nothing But Swing Quintet és a lengyel Jazz Band Ball.

Fesztivál - II. Louis Armstrong Jazzfesztivál - Bánk

A programsorozatot létrehozó alapítvány fontos célja, hogy a tradicionális jazz, a swing és a dixieland méltó helyére kerüljön a hazai kulturális életben. A Swing Jazz Kultúráért Alapítványt 2004 tavaszán hozta létre Karacs Ferenc bánki szállodatulajdonos – korábban egy dixielandzenekar pozanosa –, valamint Bényei Tamás, a Hot Jazz Band és Finok Zoltán, a Jazz Steps együttes vezetője. Céljuk, hogy a tradicionális jazz, swing és dixieland itthon is megkapja azt a figyelmet és támogatást, amit megérdemelne, hiszen a húszas–harmincas–negyvenes évek klasszikus jazzmuzsikája ma is világszerte népszerű, s Magyarországon is kitűnő muzsikusok játsszák ezt a stílust. Az alapítvány létrehozói úgy érzik, a hazai jazztársadalom az utóbbi időben kettészakadt: előtérbe került a kreatív, improvizatív kortárs zenei irányzat, s kevesebb szó esik a műfaj aranykoráról, a tradicionális jazzről; pedig – ha a produkciók magas színvonalúak – mindkét stílus egyformán értékes lehet.
Az idei fesztivált a tavalyihoz hasonlóan a bánki önkormányzat, valamint több cég és magánszemély támogatja. Főtámogatója a bánki Tó-Hotel.

Részletes program

2005. június 24. péntek
19.00 Benkó Dixieland Band
20.00 Nothing But Swing Quintet (Szlovákia)
21.00 Budapest Ragtime Band
22.00 Jazz Band Ball (Lengyelország)

2005. június 25. szombat
19.00 Jazz Steps
20.00 Happy Hoppers Táncegyüttes
21.00 Joe Muranyi and His All Stars
22.00 Bolyki Brothers

Benkó Dixieland Band
Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb tradicionális jazzegyüttes. Koncertjeiken olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint pl. az amerikai Milt Jackson, Freddy Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Cynthia Sayer, Eddy Davis, Henry Questa, Joe Muranyi, Harry Sweet Edison, Albert Nicolas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk - és még sokan mások.
Nemzetközi sikereiket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1987-ben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Ronald Reagan részesítette őket kitüntető elismerésben, az amerikai nép nevében megköszönve, hogy az amerikai jazzt a legmagasabb szinten képviselik a világban.

Jazz Steps
A Jazz Steps fő törekvéseként a swing-korszak kitűnő hangszerelésekben bővelkedő, ismert és kevésbé ismert kompozícióit eleveníti fel és a swing mellett a dixieland és latin zene világából is válogat repertoárjába. Az együttes klasszikus formában, vagyis szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. A hangszerek mellett Urbán Orsi énekhangja színesíti műsoraikat, de őt ezúttal – mivel anyai örömök elé néz - Szolnoki Dóra helyettesíti. A zenekar tagjai komoly jazz és klasszikus múlttal rendelkező professzionális zenészek. Valamennyien a Zeneakadémián vagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazztanszakán végzett fiatal muzsikusok. A magyarországi koncertek mellett a külföldi meghívások alkalmával is nagy tapasztalatra tettek szert (Drezdai Dixieland Fesztivál, Wiesen Jazz Fesztivál, Misty Jazz Club-Grand Canaria, Saint Gallen-i egyetemi napok, Gradoi Jazz Fesztivál).

Budapest Ragtime Band
A negyedszázada koncertező, Gayer Ferenc nagybőgőművész vezetésével működő zenekar a hazai és nemzetközi színpadok egyaránt kedvelt fellépője. Saját szerzeményeket és örökzöld slágereket is játszanak, s jellemző rájuk, hogy igen szívesen derítik jókedvre közönségüket. Ennek a bandának lételeme a vidámság. Szinte már védjegyük ez a hamisítatlan humor, amely jellemzi az BRB-t, s nemcsak a hangszeres szólamokban van jelen, hanem végigkíséri majd az egész előadást.

Joe Muranyi and His All Stars
A fesztiválra Louis Armstrong hatvanas évekbeli zenekarának egyetlen fehér muzsikusa, Joe Muranyi magyar származású klarinétművész is hazalátogat. A most hetvenhét éves, legendás zenész már az Egyesült Államokban született, csak a rendszerváltás idején jött először Magyarországra. A negyvenes évek vége óta profi muzsikus: tizenhét évet töltött Roy Aldridge zenekarában – akik Armstrong csapata mögött hosszú időn át tartották a második helyet –, majd 1967-ben Satchmo szerződtette. Muranyi régóta azt tervezi, hogy terjedelmes monográfiát jelentet meg Armstrong életéről és művészetéről, de még nem jutott a nagy munka végére. Szerinte „a swing nem egyszerűen egy stílus, hanem egy szemléletmód, egy életérzés is. Lehet, hogy meglepődnek ezen, de én még egy Mozart-zongoraversenyben, sőt a magyar csárdásokban is érzem a swing lüktetését. Tény, hogy az igazi swing-korszak az 1920-as évek végén kezdődött, és a második világháború után lezárult, de ez az életérzés ugyanúgy benne van a rock and rollban, sőt a modern popzenében is. Swinget játszani tehát egyáltalán nem valami poros, korszerűtlen dolog – én biztos, hogy életem végéig kitartok mellette. Örömmel látom, hogy itt, Magyarországon milyen sok tehetséges fiatal választja ezt a stílust” – mondja Joe Muranyi, aki szombaton este nyolctól játszik a Bánki tó partján.

Happy Hoppers Táncegyüttes
A Happy Hoppers Táncegyüttes művészeti vezetője Bóbis László, többszörös sztepp-világbajnok. Az együttes dinamikus, fiatal csapat, melynek tagjai egytől-egyig géppuskalábúak, és ebből adódóan hihetetlen iramot diktálnak. Csak győzze a néző követni a fergeteges előadást!

Bolyki Brothers
A négy hivatásos muzsikus – Bolyki András, Bolyki Balázs, Bolyki György és Bolyki László - produkciója nemcsak azért egyedülálló mert mind a négyen testvérek, hanem mert a jazz és a komolyzene területén egyaránt otthonosan mozognak. Műsorukban saját szerzeményeiket, és spirituálé-feldolgozásaikat adják elő. Stílusukat saját maguk alakítják az adott négy hangra. Előadásmódjukban egyszerre van jelen a jazz műfajához nélkülözhetetlen könnyedség és improvizáció, valamint - a klasszikus zenével való kapcsolatuk miatt - a precizitás és érzékenység.

A kiváló magyar zenekarok mellett két Európa-szerte koncertező tradicionális jazz-zenekara, a szlovák Nothing But Swing Quintet és a lengyel Jazz Band Ball teszi még színesebbé a programot.

fkriszta

2005. 06. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2005. 06. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

II. Louis Armstrong Jazzfesztivál - Bánk cikk képei
Fesztivál - II. Louis Armstrong Jazzfesztivál - BánkFesztivál - II. Louis Armstrong Jazzfesztivál - Bánk