Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Wan2 2005 - Életképek

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

Egy csendesülős, békés, alkoholmentes fesztivál képei, ahol a miniszterelnököt mosolyogva fogadják, a krisnások pénzt osztanak, rockerek fehérben járnak, a biztonságiak korán lefekszenek (előtte esti mese), a sörrel a növényeket locsolják és igazából jó koncert sem volt...

...na jó nem egészen. Mezőtúr légkörét immáron fél évtizede lengi át az évről évre megrendezésre kerülő vérbeli rockkoncertek illata. Az elsőfesztiválozóknak kitűnő terep edzésre, a valamivel idősebbek a Sziget első néhány évének hangulatát vélik felfedezni benne. Az ideális méretű terület könnyen átlátható, szellős, egyszerre nagyjából 8000 ember befogadására képes (tehát nem tapossák agyon az embert), három professzionálisan hangosított színpadot, 2-3 sörsátrat, ezen felül megfelelő tápértékű hot-dog árust ill. csapost foglal magában. A napközben és este is nyugodt, ismerkedésre alkalmas, balhétól mentes, barátságos, családias és némileg sörszagú légkör védjegyét már nem vehetjük el a Wan2 Fesztiváltól.

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

A Hubertus osztáson, a galdiátor harcon kívül, ingyen csocsó és ételosztás is felelt a kora délutáni hangulat alapozásáért. "A legextrémebb hely ahova pecsétet kértek, egy férfi mellbimbó volt." - nyilatkozta az eddigre vagy tucat dülöngélő Hubertus-éhes és csajozni vágyó egyeddel körbevett hoss-tess kollegina. Nagy szerencsénkre megismerkedtünk a Wan2 Fesztivál gladiátorharcának győztesével is, aki örömmel osztotta meg velünk szóban az aznapi alkohol fogyasztását és a tetemes mennyiségű nyereményét (a galériában megtalálja a képét - a szerk.).

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

A 90%-ban rockzenei beállítottságú hallgatóközönségből meglepően sokan akadtak, akik a lelki békéjük érdekében és belső motivációjának függvényében a Meghallgat-Lak sátrában, vagy krisna tudatú (és bizonyos tekintetben igen liberális gondolkodású) kollégák között töltöttek el néhány eufórikus, lélektisztító percet.

"Milyen problémákkal fordulnak hozzátok?" - kérdeztük a Meghallgat-Lak két dolgozó hölgyét.

"Igazság szerint néhányan úgy jönnek ide, hogy tanácsot kérjenek, hogyan kell csajozni, vagy csak egyszerűen beszélgetni akarnak. Mi egy keresztény misszió vagyunk és elsősorban az a feladatunk, hogy az embereket közelebb vigyük Istenhez."

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

Mennyire fogékonyak arra amit hirdettek?

"Nagyon, úgy ahogy én is éheztem annak idején. Minden fesztiválon próbálunk ott lenni. Az a jó érzés, hogy vannak akik 2-3 éve visszajárnak, de sokan vitatkozni jönnek, bizonyítani a saját igazukat."

Volt valami érdekes esetetek?

"Van egy zenés előadás, ami nagyon látványos - amiben felállítunk egy keresztet és azt pirosra festjük. Ez jelképezi Jézus vérét, ami minket tisztára moshat. Elmondjuk a megtérésünk történetét. Aztán voltak páran akik kitalálták, hogy felgyújtják a keresztet... végül bejöttek a sátorba és másfél óra alatt kiderült, hogy nagyon értelmes emberek."

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

Hogyan tudjátok kezelni a problémákat?

"Nekünk az Evangélium nyújt útmutatást, a szeretet ereje, ami mindenkit megnyugtat. Mi csak eszközök vagyunk, de ez nekünk is megváltás. Sokan összekeverik a vallást a hittel. Sok az ellenérzés, de mi nem vallást hirdetünk. Mi is ezt nyomtuk még 2-3 évvel ezelőtt, de mostanra valamennyire elhatárolódtunk."

A Meghallgat-lak sátorban tett utunk során több hasznos dolgot tudtunk meg: a beszélgetések mellett a mágiáról, okkultizmusról szóló előadások is lesznek, a programokkal, a teás-sütis beszélgetésekkel a Sziget kivételével minden fesztiválon várják az érdeklődőket. Mivel kis csapatunk soha nem volt az egyoldalúság híve, és korgó hasát is kezdte fájlalni egy laktató tál ingyen leves és harsány "Gouranga" üdvözlést követően az egyik krisna szerzetest (polgári nevén Szilaj Péter, szerzetesi nevén Ritvi Pati Dád) is verbális kommunikációra ösztönöztük.

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

Mennyire válik be a közös zenélés, az ételosztás a fesztiválokon?

"Úgy gondolom hogy eléggé. Ilyen jellegű kulturális programot most először csinálunk, mivel idén nics rock-sátrunk. Ahogy tapasztaljuk nagyon érdeklődőek. Mindenki másért jön, van aki csak az ingyen ételért, de van aki mélyebben meg akar ismerni, kérdéseket tesz fel."

Azért működik mert...

"Interaktív!"

..és azért reklám célokat is szolgál.

"Persze bizonyos szempontból. Legtöbben akik itt vagyunk, mi is fiatalok vagyunk."

Fesztivál - Wan2 2005 - Életképek

Engem régóta foglalkoztat, hogy a krisna-core és a filozófia hogy fér össze?

"Ez pontosan olyan, mint a számítógép, a mobiltelefon, vagy a kocsi - amivel mi is rendelkezünk - a rock sem ellenkezik a filozófiával. Sokan régen rockzenészek voltak és szeretnék kiélni a tehetségüket. De ez nem tudatos, csak nincs olyan ember aki másfajta zenei orientáltságú lenne. Külföldön pl reggae-t, vagy house-t játszanak."

Miért nem működik a zenekar cserélősdi?

"Nagyon jó, nagyon jó kérdés! Sajnos csak ennyi a kapacitásunk. Nem ez a fő tevékenységünk, hanem a hobbink. Én például az egyháznál jogi és pénzügyi vonalat viszem. Vannak akik ételosztók, könyvelők."

Mióta megjelentetek Magyarországon, mennyit javult a veletek szembeni tolerancia?

"Sokat nagyon sokat. 8 éve mikor csatlakoztam a mozgalomhoz, nagyon sokan beszóltak. Mióta tudják, hogy ez nem egy szektariánus szerveződés, azóta mások is barátságosabban viszonyulnak hozzánk."

Te, és télen nem fáztok?

"Jégeralstó veszünk fel!!"

Házas vagy? Látom a karikagyűrűt az ujjadon.

"Igen, de azért elég sok szabály van. Elég extrém módon élünk, reggel fél 4-kor kelünk, nem eszünk húst, nem dohányzunk. Olyan párt kell választani aki hasonló beállítottságú."

Amúgy milyen szertartásaitok vannak?

"Akartunk csinálni egyet itt a fesztiválon is, egy egyházi esküvőt, egy nagyon látványos tűzceremónia. Nem olyan színvonalú mint egy tűzijáték. Sokan nagyon örültek, mikor meghívtuk őket, mert ilyet még nem láttak. De elválni nem lehet. Persze semmi sem muszáj. De az egyház nem fogadja el. A gyerekünket is hasonló szellemben fogjuk majd nevelni, de nem fogjuk az akaratunkat rákényszeríteni."

A döntés joga, hogy merre hajlik az aki hitet keres, természetesen mindenkinek a magáé, mi ezúton annyit tennénk hogy ajánljuk, előítéletek helyett üljenek le pár percet mindkét helyre beszélgetni. Szellemi táplálék azonban kevés volna testi nélkül, a térítőknek köszönhetően minimális hozott ételmennyiséggel lehet átvészelni a Wan2 Fesztivált. És ezúton óvatosságra intünk mindenkit a forgalmazott "firssensültek"-kel kapcsolatban, bár sokan esküsznek arra, hogy a kolbász igazából harmadnaposan jó.

A fentiek alapján reméljük sok fesztivállakónak meghoztuk a kedvet, hogy bátran nézzenek körbe bárhol is vannak, kérdezzenek, beszélgessenek a koncertek mellett. Nem szeretnénk túlmisztifikálni egy fesztivál jelentőségét, de úgy tartjuk, hogy a hasonló rendezvények a kor és sok gátlásos konzervatív ország fiataljainak információ és szociális éhségét hivatottak egyetlen hatalmas koktélban kielégíteni. Megakulturális zajos szórakozás, ahol a zene a kommunikáció nyelve.

A koncertekről szóló beszámolót hamarosan olvashatjátok - a szerk.

Ferenczi Attila

2005. 07. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 07. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Wan2 2005 - Életképek cikk képei
Fesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - ÉletképekFesztivál - Wan2 2005 - Életképek