Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Volt 2005 - Életképek

Fesztivál - Volt 2005 - Életképek

"Mindenhol jó, de legjobb Sopron" - szólt az idei Volt Fesztivál és Sopron lakosainak jelmondata. Az ország második legnagyobb fesztiválja a ramaty időjárás, és a döcögősen működő fesztiváli infrastruktúra ellenére megdöntötte saját rekordját - idén 45.000 látogatót fogadtak Sopron kapui. Következzen egy rövid szigorú értékelés a 2005-ös Volt-ról...

Sör, Toi-Toi, zaj - három olyan fogalom amely talán legelőször eszünkbe jut, ha homályos fesztiválos emlékeinkben kutakodunk (tisztelet a kivételnek, pl.: abszcinensek), azonban 2005-ös szótárunkat egyre inkább ésszerűnek tűnik a "sár" szóval is kibővíteni. A nemes matéria ugyanis kisebb-nagyobb sikerrel pestisként igyekszik áláásni (illetve inkább alááztatni) az idei nyár hangulatát. De a fesztiválcsorda nem hagyja magát! Míg páran vígan dagonyáznak a barna kosztengerben, fittyet hányva a szebbik nem sikítozó példányaira (márha pár csepp vizezett föld kerüól a nadráguk szélére), addig a többség nemes egyszerűséggel slattyog át az első pillantásra végeláthatatlan pocsolyán, a szervezők pedig szalmabálák szétterítésével próbálnak enyhíteni a krízisen.

Fesztivál - Volt 2005 - Életképek

A zseniális külföldi és magyar felhozatal mellett (lásd későbbi cikkünkben), mely bizonyos mértékig már önmagában is biztosíthatná az önfeledt szórakozást, sajnos fel kell hánytorgatnunk azokat a sérelmeket amelyek főként a hetijegyeseket (és így lelkes csapatunkat is) érintették. Reméljük ezzel hozzájárulunk ahhoz (felhívva a szervezők figyelmét bizonyos hiányosságokra), hogy az elkövetkező évek Volt-ját még élvezetesebbé tegyük.

Fesztivál - Volt 2005 - Életképek

"Kereskedelmi mennyiségű ételt (azaz 2-3 szendvicsnél többet) a fesztivál területére nem lehet behozni" - szólt az intő mondat. Az éhség mindig nagy úr, s halandó fesztiválozó korgó hasának hívó szavára figyelve Sopron city vagy a fesztivál catering-je között választhat. Kényelmi és anyagi megfontolásokat figyelembe véve természetesen a többség a kihelyetett Tercia étterem sátrát vette célba, ahol nem kifejezetten zsebpénzbarát ajánlatokkal találkoztunk. A beígért olcsóságról és a nagy adagokról úgy tűnik az éttermeseket elfelejtették tájékoztatni. A "széles választék" nagyjából 20 fogást tartalmazott (a széles vegetáriánus kínálat 3 fogás a főzelék választék 1féle volt), ebből az egyetlen olcsónak minősülő étek a 600 Ft-os "fokhagymaleves cípóban" című, amúgy nagyon ízletes kompozíció volt. A fél grill-csirke 700-ért szörnyen soványnak, a hideg pörkölt ugyanennyiért, és a 10dkg sültkrumpli 300-ért meglehetősen kevésnek bizonyult. Természetesen mindehez hozzájött még a köretre, a savanyúságra és a kenyérre vonatkozó felár is.

Fesztivál - Volt 2005 - Életképek

A Maggi sátor pörköltje még a biztonsági őrök szerint is ehetetlennek bizonyult, ami mellé plusz 200 Ft-ért olyan dobozos Nescafé-t kaphattunk melynek hátulján még ott volt a "Kereskedelmi forgalomba nem hozható" matrica. A lángos közepe a hosszú sor miatt sebtében megsütött gyros-hús és a kürtős-kalács nyers-ség indexe is növekedett az este közeledtével. De vessünk magunkra: az "alacsony ár" fogalma még mindig relatív.

Fesztivál - Volt 2005 - Életképek

Túllépve igénybevett gyomrunk bántalmain, egy barátunkat fej- és hasfájással kellett az elsősegély-bódéba kísérni. Belépve először a "Ti mit akartok itt??" - kérdést szögezték látogatóknak, majd a kísérőt a "Na te húzzál kifelé!" mondattal tessékelték ki. Mint utóbb megtudtuk lázmérő hiányában fejfájásos és nyílvánvalóan lázas társunkat 1 db algopirinnel engedték útjára. A későbbiekben az elsősegélyes kollégákat a helyükön csak igen ritkán, ténferegni azonban igen sűrűn láttuk. Hát így legyünk betegek.

Fesztivál - Volt 2005 - Életképek

A Volt Fesztivál programfüzetében megjelölt számtalan dolog (a koncertprogram kivételével) néhol kérdőre vonhatónak bizonyult. A St. Hubertus kalandparkot valószínűleg otthon felejtették, a sport- és játékprogramok elmaradtak, az e-Magyarország kamion szinte mindig zárva volt, a Jim-Beam ember-csocsót senki nem használta. A csomagmegőrzésért csomagonként további 200 pénzt gomboltak le rólunk - pedig ez a többezres belépő mellett igazán maradhatott volna ingyenes.

Tisztálkodási lehetőségre a fiúknak 2, a lányoknak 3 zuhanyzókonténerben volt lehetőségük (konténerenként 6-6 zuhannyal), melyek közül 1-1 szinte végig zárva volt (figyelem! 10.000 hetijegyesre jutott ennyi). A kemping zuhanyzóit és WC-jeit egyáltalán nem takarították, így azokat 1 nap elteltével csak erős idegzetűek használták. A meleg víz természetesen itt is ritka kincsnek bizonyult a 18-20 fokos szakadó-esős "melegben".

A napi 2-3 programváltozásról (bár voltak óriáskivetítők) kízárólag a fesztiválbejáratnál található A4-es papírról lehetett tájékozódni. Ennek eredménye a 22:00 körül kialakult kilométeres Neo-ra áhítozó sor a MultiCafé sátránal, akiket sajnos mi sem tudtunk meggyőzni, hogy a koncert 4 (!) órával korábban volt.

Summa-summarum, úgy érezzük, hogy az idei volt nagyjából 60%-os teljesítményen működött, hiszen sok szívmelengető dologgal (ingyen Hubertus, függőágy, meleg tea, babzsákok, ingyen csocsó) találkoztunk, azonban a sok (pénztárcánkat is) sértő kényelmetlenség visszájára fordíthatja az érkezők jó hangulatát. A szervezőknek, a KÖJÁL-nak és a KERMI-nek is jobban oda kéne figyelnie arra, hogy mit tolnak az ember orra elé, hol és milyen minőségben tisztálkodhat, stb.

Bízzunk a sokéves tapasztalatban, és a szervezők figyelmességében, és jövőre találkozzunk ugyanitt - ha lehet - kevesebb esővel, hogy a "Legjobb Volt" ne csak az elén húzott vetítővásznon, vagy a fesztivál honlapján létezzen!

(Fesztivál képek a galériában)

Ferenczi Attila

2005. 07. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 07. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
uhk 2005. 07. 14. 12:23
Helo, kosz hogy beleirtal a cikkbe :)) Talan az elsosegelyes is olvassa, es akkora lelkiismeret-furdalasa lesz emiatt, hogy soha tobbet nem csinal ilyeneket :-( Hehe. (Amugy 1-2 dolog tulzas, de pszt) Hali!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Volt 2005 - Életképek cikk képei
Fesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - ÉletképekFesztivál - Volt 2005 - Életképek