Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Marduk: halál az A38-on!

Marduk - Marduk: halál az A38-on!

Szeptember 15-én az extrém underground zenék egyik legbrutálisabb képviselője, a svéd Marduk látogat a budapesti A38 hajóra. A kompromisszummentes black metal true harcosai egy monstre európai turné keretében térnek be hozzánk, hogy egy estére csatatérré alakítsák a hajó bendőjében található koncerttermet.

A Marduk talán az egyik legeredetibb skandináv zenekar, amely immáron tizenöt éve töretlen lendülettel zúdítja ránk "Christraping black metal"-ját, és a színtér egyik legismertebb, egyben leghírhedtebb együttesévé lépett elő. Az 1991-es, több országban betiltott legelső demojuk ugyanúgy erről tanúskodik, mint az a tény, hogy például a 2001-es New York-i események mellékhatásaként gyakorlatilag kitiltották őket az Egyesült Államok területéről. Kilenc albumuk témaválasztásában központi szerepet kap a háború és a halál kérdésköre; nincs ez másként a 2004-es, Plague Angel című legújabb darab esetében sem, amelyet főként Ingmar Bergmann "A hetedik pecsét"-jének morbid, egyben elgondolkodtató története ihletett: találkozás, végzetes sakkjátszma a Halállal. A tizenegy nyers, sötét hangulatú dal különböző aspektusokból megközelítve tárgyalja az elmúlás témáját. A zenekar tagjai időnként emberi koponyákon résein sípolva, ill. azokon dobolva fokozzák az album hallgatásának halálközeli, kísérteties hangulatát.

A Marduk-ot 1990-ben alakította Morgan Steinmeyer Hakansson, azzal az eltökélt céllal, hogy a világ legelvetemültebb zenészcsürhéjét szedje össze. Néhány - ma már kultikusnak számító - demo (Fuck me Jesus) és korai koncert után 1992-ben jelent meg a debütáló, Dark Endless című lemez, majd 1993-ban az Osmose Productions-höz szerződhettek, ahol a Those Of The Unlight készült. Ekkora már kialakult egyedi hangzásviláguk: bestiálisan gyors black metal, melyet az 1994-es Sons Of Northern Darkness turné során mutatnak be először Európának, s aztán az Opus Nocturne című albumon fejlesztik tökélyre. E lemez rögzítése után csatlakozott hozzájuk az énekes Legion, akit először a "Heaven shall burn ....When whe are gathered" című anyagon hallhattunk, majd hosszú évekre ő maradt a banda hangadója, így az ő pokoli sikolyai hallhatóak a Marduk egyik leggyilkosabb, leggyorsabb, s talán legismertebb albumán, a Panzer Division Marduk-on (1999) is.

2005-ben aztán Legion távozik a Marduk soraiból, és Mortuus érkezik a helyére. Mint Morgan elmondta, Mortuus-nak különösen bizarr, szélsőséges személyisége van, és persze hangját is jóval fantáziadúsabban, értsd: betegesebben, velőtrázóbban tudja használni, így elődjénél jobban illik majd a Marduk hadrendjébe.

A szeptemberi 15-i, budapesti koncert korántsem egyszerű körülmények között jött létre: a fellépést eredetileg tavaszra tervezték, de akkor a dobos, Emil - állítólag egy kocsmai verekedés során - karját törte. Felépülése után azonban immár nincs akadálya annak, hogy a Marduk seregei bevegyék a magyar fővárost, ill. az A38 hajót...

Vendégzenekarok: Mystic Circle, Panchrysia, Ahriman.

Gab

2005. 09. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2005. 09. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 09. 05. 14:38
A dobost Emil Dragutinovicnak hívják, nem Ervinnek.
Vendég 2005. 09. 19. 20:12
GAB DE F.X VAGY.AMUGY JO VOLT
Vendég 2005. 09. 19. 20:15
GAB MODERÁLD MAGAD KÜLÖNBEN A SZÁDBA TESZEM A BAKANCSOM NEHOGY TE MONDMEG MIT ÍRJAK KI VAGY TE G.E.C.I !
Vendég 2005. 09. 19. 20:16
G E C I

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Marduk: halál az A38-on! cikk képei
Marduk - Marduk: halál az A38-on!