Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta Forrás

Koncert / Party - Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta Forrás

Tiszteletadás Bartók Bélának a Petőfi Csarnokban. Az egész estét betöltő bemutatkozó előadáson a magyarság és az emberiség történelem előtti, eddig szinte teljesen ismeretlen zenéiből és ezekkel szerves egységben született saját zenékből összeállított egységes zenei anyag szólal meg, óriási tér-és időívben.

2005. december 3-án, 20 órától a többezer éves zenéktől a napjainkig, őserejű, varázslatos hatású népzene mai hangzással, tánccal és látvánnyal jelenik meg. Az Európa és Ázsia lovas népeinek fergeteges, ősi tánczenéjére kiterjedő több évtizedes kutatómunka eredményeinek, éltető erejének, és ez ebből a forrásból születő saját és VHK zenéknek bemutatása Bartók Béla népzenei felfogásának jegyében, Barcsik Géza díszleteivel és festményeivel.

Koncert / Party - Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta Forrás

A koncert tiszteletet és új életet ad Bartók Béla népzene-felfogásának, a lovas népek zenei magaskultúrájának és az ezt továbbvivő első Vágtázó zenekar, a Vágtázó Halottkémek munkásságának.

Zenekari tagok:
Grandpierre Attila, Márton Bernadett - ének
Bese Botond - kecskeduda
Balogh Kálmán - cimbalom
Benke Félix, Geröly Tamás - dob
Benkő Róbert - bassz
Bolya Mátyás, Róka Szabolcs - koboz
Molnár Krisztina - hegedű
Szokolay Dongó Balázs - fúvósok

Látvány és grafikai arculat: Barcsik Géza (Naplegenda, Vágtázó Halottkémek, Szörényi Levente, Lajkó Félix, Dresch Quartet, Nikola Parov, Kaláka...)

A koncert mottója: "Az igazi népzene... minden külső befolyástól mentes, szerves szabadsággal fejlődik, mint a virágok, állatok... a városi kultúrától nem befolyásolt emberekben öntudatlanul működő természeti erő teremti" (Bartók Béla: A népzenéről, 1925)

Gab

2005. 11. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2005. 11. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 11. 29. 12:36
Rohadtul elmennék, de nem akar velem jönni senki. Egyedül meg nincs kedvem :(
Vendég 2005. 12. 01. 0:13
Jó, hogy ilyen cikkek is olvashatók itt, különben az életben nem tudom meg sehonnan hogy lesz ez a rendezvény. Utoljára VHK-t az Ózon fesztiválon halhattam. Kiváncsi leszek mi sül ki ebből. Bartókot 100 %-ban kedvelem. Legszebb műve talán a Zene húros ütőhangszerekre ...
Vendég 2005. 12. 02. 16:02
Lovas etnopunk őszúzda! ezen ott kell lenni! Electrosámánok ébredjetek!!!!!
Vendég 2005. 12. 02. 18:35
A Sziget óta nonstop Vágátzó Halottkémeket hallgatok, pedig a feloszlásuk óta szinte elő se vettem. Az minden zenék zenéje volt van lesz, kíváncsi vagyok mit lehet abból az elementárisan magávalragadó világösztönből átvinni ezekre a népzenei, unplugged hangszerekre. Ott leszek az hóltziher!!! Na meg viszek magammal legalább egy tucat halottkémet. Hej! Hej!!! Végre megzint zenél Grandpierre! Ideje volt már letennie a pennát.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta Forrás cikk képei
Koncert / Party - Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta ForrásKoncert / Party - Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta Forrás