Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dél-afrikai filmzene

Filmzene - Dél-afrikai filmzene

A Tsotsi c. mozifilm, Dél-Afrika kultúrkincse 2005-ben már számos filmes díjat bezsebelt, a los angeles-i, a toronto-i és az edingurgh-i nemzetközi filmfesztiválokon. A cím a dél-afrikai gettó szlengben gengsztert jelent. A Johannesburgban játszódó film egy tizenkilenc éves fiú történetét meséli el, akit reménytelen életkörülményei pszichopata gyilkossá tettek.

Gyermekkorában olyan szörnyű élmények érték, amelyekkel nem képes megbirkózni, még valódi nevére sem emlékszik, mindenki csak Tsotsinak szólítja. Amikor egy autólopás során véletlenségből egy csecsemőt is eltulajdonít, élete új irányba terelődik. Emlékei lassan visszatérnek, és elkezdi felfedezni valós énjét.

A forgatókönyvet Athol Fugard, dél-afrikai drámaíró egyetlen regénye alapján a rendező írta. A film dél-afrikai bemutatójának hétvégéjén minden eddigi látogató- és bevételi rekordot megdöntött!A Tsotsi filmzenéjének alapja és meghatározó stílusa a dél-afrikai kwaito, a gettó modern ritmusa, a dél-afrikai városi fiatalok hamisítatlanul szókimondó "cool" utcazenéje - olyan, mint az amerikaiaknak a hip-hop. Zola, a Kwaito legenda (Zola a filmben is szerepel) igazi slágereit is hallhatjuk az albumon, ezek a "Mdiwembe", az "It's Your Life" vagy a "Bhambatha".

Paul Hepker és Mark Killan írta a betétdalokhoz a muzsikát, mely érzelmesen fejezi ki Tsotsi belső vívódását és személyiségfejlődését.

Jónap Tamás

2006. 02. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2006. 02. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 02. 12. 15:38
éééééééééééééééééééééé
Vendég 2006. 02. 23. 20:14
cééééééééééééééééé
Vendég 2006. 02. 25. 10:55
:-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dél-afrikai filmzene cikk képei
Filmzene - Dél-afrikai filmzene