Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ismét lecsaptak a szerzői jogvédők

Legális zeneletöltés - Ismét lecsaptak a szerzői jogvédők

Hiába kezd egyre népszerűbb lenni a fizetett zenei letöltés, még mindig virágzik az internetes kalózkodás. Az illegális fájlcserélő programok felhasználói azonban ismét retteghetnek: a svájci és belga rendőrség lefülelte az egyik legnépszerűbb eDonkey-szervert, a Razorback 2-t.

Az eDonkey - akárcsak elődei: a Napster vagy a Kazaa – szintén olyan peer-to-peer fájlcserélő program, melynek segítségével milliók jutnak hozzá szerzői jogvédelem alatt álló mozifilmekhez, zenei tartalmakhoz. Lényege, hogy az egy hálózaton belül összekapcsolódó felhasználók egymástól tudják letölteni a kívánt fájlokat. A program leglátogatottabb szerverének azonban vége: szerda hajnalban svájci és belga rendőrök otthonában tartóztatták le a szerver üzemeltetőjét, és lefoglalták a teljes szerverállományt.

A tavalyi statisztikák szerint közel hárommillió felhasználó vette igénybe az eDonkey hálózat szolgáltatásait, 100-200 között ingadozó számú szerver segítségével. A forgalomból most kivont Razorback 2-t közel egymillió ember használta.

A zenei piac az előző évben csatát nyert ugyan az internetes kalózokkal szemben, hiszen a magasba szökött a legális, fizetett zenei letöltések száma, a nagy áttörésre azonban még sokat kell várni. Hiszen az a sajnálatos tapasztalat, hogy egy-egy fájlcserélő hálózat kiiktatásakor egyfajta vándorlás figyelhető meg: a felhasználók új kibúvókat és lehetőségeket keresnek, hogy fizetés nélkül jussanak hozzá kedvenc előadóik dalaihoz, filmjeikhez.

brigichan

2006. 02. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

brigichan 2006. 02. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 02. 23. 12:38
Ha az átlag p@r@szt számára is megfizethető lesz a zene meg a szoftver, akkor majd vesszük. Addig meg letöltjük. Ilyen 1szerű. Beijedni meg remélem senki nem fog, pár ultravagány csákót most lecsuknak, aztán egy évig megint csend lesz.
Vendég 2006. 02. 23. 12:44
Amúgy mit szólnátok pl, ha szigorúan otthoni használatra 5000 forint lenne a Windows XP? Egyszerűen nem érné meg másolni, MINDENKINEk legálisan lenne meg (összesen kb. százmillió példányt használnak). Jóval több lenne a bevételük, mint a jelenlegi 1-2 millió legál júzer mellett. Jogilag ráadásul mindez egész könnyen megoldható lenne, a cégeket simán le lehet ellenőrizni, hogy az EULA szerint használják-e a cuccost. A fejlesztők és a kiadók maguknak keresik a bevételkiesést, aztán meg nyalogatják a sebeiket. Nem kell őket sajnálni.
brigichan 2006. 02. 23. 12:58
Természetes, hogy nagyon sok szitán átmegy a bevétel, míg végül az alkotók pénztárcájába csorog belőle valami (valami roppant kevés). Az egész köztes folyamatot kellene kiiktatni, mert így ők is ki vannak semmizve, és mi is.
Max 2006. 02. 23. 13:14
Kiszámoltam, hogy 15.000 $-nyi kalóz szoftverem van.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ismét lecsaptak a szerzői jogvédők cikk képei
Legális zeneletöltés - Ismét lecsaptak a szerzői jogvédők