Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dés László: Artisjus-díjas produkció!

Dés László - Dés László: Artisjus-díjas produkció!

Dés László legújabb lemeze, a Balázs Elemér Quartettel és a Voces4 énekegyüttessel közösen készített 'Contemporary Gregorian' címet viseli. Egy négytagú énekegyüttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hoz létre.

A lemezen - amelyről már korábban is írtunk portálunkon - találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből születik a 'Contemporary Gregorian Free Jazz Music'. A vokális repertoár 7. századi egyszólamú gregorián énekektől többszólamú középkori orgánumokon át 16. századi reneszánsz motettákig terjed. A gregorián tételek mellett Perotinus, Stoltzer, Festa, Gibbons és Lassus művei hangzanak el, melyekre a jazz-quartet - mintegy folytatva azokat - szabad improvizációkkal reflektál, megőrizve az eredeti mű egyes elemeit (ritmika, hangnem, harmóniai váz, stb.). Ez a jelen idejű szubjektív zenei asszociáció teszi kortársunkká a gregorián, illetve reneszánsz zeneműveket.

Dés László - Dés László: Artisjus-díjas produkció!

Két teltházas, nagysikerű koncert bizonyítja, hogy ez a különleges produkció pillanatok alatt utat talált a közönséghez. Ám nemcsak a zenebarátok, hanem a szakma is díjazta a kiadványt: a 'Contemporary Gregorian' 2006-ban Artisjus-díjas lett "Az Év Könnyűzenei Produkciója" kategóriában! Az elismerést ünnepélyes keretek között adták át a közreműködőknek: a Balázs Elemér Quartet-nek (Dés László, Balázs Elemér, Balázs József, Szandai Mátyás), valamint a Voces4 Énekegyüttes tagjainak (Mizsei Zoltán, Gavodi Zoltán, Gyulai Csaba, Koncz András).

"Nagyon örülünk a 'Contemporary Gregorian' sikerének, fontos célunk, hogy egy ilyen színvonalas és művészi prudukciót minél szélesebb körben megismertessük a közönséggel. Örömmel mondhatom, hogy a lemez iránt a tengerentúlról is érdeklődnek, így reményeink szerint hamarosan külföldön is ismertté és elérhetővé válik ez a gyönyörű kiadvány" - nyilatkozta Geszti Margit, a SONY BMG ügyvezető igazgatója.

Gab

2006. 03. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2006. 03. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 03. 20. 8:36
Désre jellemző! A női előadók mindig hiányoznak mellőle. Nem sokra becsüli őket!!?? A lemez egyébként a tőle és a többiektől alvárt kitűnő dolog, sok sikert hozzá itthon és külföldön.
Vendég 2006. 03. 20. 8:37
Mostanában még a csapból is Dés folyik. Nem unjátok?
Vendég 2006. 03. 23. 14:46
Úgy látom itt a music.hun nem sokan érdeklődnek Dés felől!
Vendég 2006. 06. 02. 17:29
A Valahol Európában c. musicalban fantasztikus zenei anyagot hozott össze.Bár személyesen nem is

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Dés László: Artisjus-díjas produkció! cikk képei
Dés László - Dés László: Artisjus-díjas produkció!Dés László - Dés László: Artisjus-díjas produkció!