Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kentaur: Új lemez és koncert!

Kentaur - Kentaur: Új lemez és koncert!

9 év után Kentaur új lemezzel jelentkezett, és 7 év után Kentaur koncert, 2006. május 19-én a Petőfi Csarnokban! A világszerte ismert és elismert látványtervező (valamint festő, akcióművész és zenész) most ismét zenei oldaláról mutatkozik!

2000. húsvétján fogalmazódott meg az új lemez koncepciója, mely ugyan nem vallási indíttatású, de áttételesen kapcsolódik - mintegy ürügyként - az ó- és új-keresztény alaptörténethez, annak szimbólumait újra értelmezve, amely máig meghatározza korunk európai kultúráját és gondolkodásmódját.

Mindezen komolynak tűnő bevezetés ellenére a készülő lemez dalai azokról a problémákról és örömökről, jó és rossz hatásokról szólnak, amelyek a mai húszas- harmincas- (meg merem kockáztatni késő tizenéves) korosztályt érik - foglalkoztatják. Természetesen a dalszövegekben a klasszikus szerelmi témák is megjelennek, de mindemellett próbálnak reagálni a mai kor mindennapi, a mi korosztályunkat érő sebeire is - természetesen politikamentesen!

Kentaur - Kentaur: Új lemez és koncert!

A zenekar:

A lemezen szereplő rock-műfajban készült dalok jelentős részét az előző két Kentaur lemeztől eltérően nem a Presser - Dusán szerzőpáros, hanem egy fiatal tehetség, Háry Péter jegyzi, aki 1991-ben tűnt fel a Kortársak zenekar zeneszerző-basszusgitárosaként. Több sikeres lemez után a zenekar visszavonult, ezután Háry állandó zeneszerzője és közreműködője lett a Kovács Ákos lemezeknek és színpadi produkcióknak.

A lemez másik közreműködője és zeneszerzője a valaha szintén az Ákos produkció egyik legmeghatározóbb egyénisége, Madarász Gábor gitáros (Ákos több listavezető dalának zeneszerzője), aki jelenleg is több sikeres magyar zenei produkcióban vendégeskedik (alapító tagja volt a Mex zenekarnak, illetve az idén saját zenekart alapított No TV néven - elkészítve első önálló angol nyelvű albumukat, amely a közeljövőben jelenik meg a nyugat-európai piacon).

A zenekar negyedik állandó tagja Schvéger Zoltán dobos - Ő a lemezfelvételek elején lépett a zenekar tagjai közé.

A lemezen szereplő dalokból néhányat, mint zeneszerző és szövegíró az előző két lemezhez hasonlóan Kentaur (ének, billentyűs hangszerek) jegyez.

A dalszövegek alkotói Kentaur és Madarász Gábor mellett Galambos Attila műfordító, aki az eredetileg angol nyelven íródott dalszövegek magyar nyelvre ültetésében vállalt jelentős szerepet. Mivel a lemez zenei anyaga után komoly érdeklődés mutatkozik a nyugat-európai zenei piacon, így a stúdió-felvételek alatt mindkét nyelven rögzítették őket.

Az album maga is a kor követelményeinek megfelelően multimédiás kísérőanyagot is tartalmaz a zenei felvételek mellett, sőt az első single, az Álmatlanság című dalhoz készített videoklip DVD-n vagy számítógépen lejátszható kétnyelvű verzióját is tartalmazza.

A magyarországi zenei klipkészítések átlagától eltérően - a kiemelt költségvetésű, látványos videoklip elkészítése már két nyelven (magyar és angol) történt 2005. októberében - professzionális alkotói csapattal, a rendezői székben pedig az előző lemez videóihoz hasonlóan, ismét Kentaur ült. Reményeink szerint az angol nyelvű változat a nemzetközi zenei csatornákon is látható lesz majd (MTV, VH1, VIVA)

Májusi koncertre készül Kentaur!

Május 19-én, a Petőfi Csarnokban kezdődő, nagyszabású, látványos egy több korosztályt megszólító, "bevezető" koncertturné veszi kezdetét, melynek során a zenekar a nyár folyamán több hazai rock fesztiválon is fellép, majd ősztől nagyszabású országos koncert-turnén is népszerűsítené az albumot. A színpadi változat egy, az előző két lemeznél már "megszokott" ún. multimédiális előadás lesz, amely eltérően a Magyarországon hagyományos rockszínpadi produkcióktól a rockzene mellett a társművészetek: film, video- és fénytechnika, mozgásszínház és képzőművészet elemeit is felhasználva próbál egy még teljesebb élményt nyújtani a nézők számára.

Gab

2006. 04. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2006. 04. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 04. 11. 10:39
gab? csak nem? :))
Vendég 2006. 05. 17. 20:28
Állat az új Kentaur lemez. Gratula.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kentaur: Új lemez és koncert! cikk képei
Kentaur - Kentaur: Új lemez és koncert!Kentaur - Kentaur: Új lemez és koncert!