Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A zene, melyet a Da Vinci rejtély ihletett

Filmzene - A zene, melyet a Da Vinci rejtély ihletett

Már lemez formájában is kapható minden idők egyik legnagyobb könyvsikere, A Da Vinci-kód, melyen latin, francia és angol nyelvű kompozíciók kaptak helyet. A holland Jan Kisjes által komponált album lélegzetelállítóan adja vissza a könyv hangulatát. Ahogy a történetben a vallásos szimbolizmus keveredik a tudományos kódrendszerekkel, úgy egyszerre időtlen, emelkedett hangulatú, ugyanakkor nagyon mai a zene, melyet Da Vinci ihletett.

Minden egyes dal vallomás a hitről, a szeretetről és az odaadásról. A kiadó hollandiai labelje kérésére a zeneszerző/producer, mindenhez értő Jan Kisjes ültette át zenei nyelvre a Da Vinci munkáiból származtatott híres elméleteket. Miután szabadsága alatt elolvasta a könyvet, és hosszasan elmélyedt Da Vinci műveinek tanulmányozásában, Kisjes fejében a dallamok végtelen áradata született meg. Nyaralásáról visszatérve az album készen állt a rögzítésre.

A projektet teljes egészében Kisjes irányította, összehívott egy csapatot az általa nagyra becsült holland, angol és skót művészekből (többek között Brian McNeill, Phil Cunningham és Alan Ward), akik képesek voltak a fejében lévő zenét egy gyönyörű ezoterikus albumra varázsolni. A dalokat Kisjes saját, illetve egy glasgow-i stúdióban vették fel; a skót hatások megfigyelhetőek a "Sarah" és a "Roslin Chapel" című trackekben is, míg az "Eglise Saint-Sulpice" egy tipikus francia sanzon hangulatát idézi. A férfi és női kórus vokáljai latin nyelvűek, ez adja meg az album légies, történelmi ízét. A "Music Inspired By Da Vinci" egy zenei dokumentum, mely számos dalból áll, és Da Vinci munkáiból táplálkozik. A művész egyik központi témája a női értékek elnyomása és a 2000 évvel ezelőtti modern vallásban rejlő hatalom volt. Legalább két mestermunkájában is erre utal: a Mona Lisa és a világhírű Utolsó vacsora c. képein. A "The Sword and the Chalice", a "La Femme est sacrée" és a "Revelation o'the Truth" c. tételek a nők szentségéről szólnak, és az album egészéről is elmondható, hogy a nők fontosságát ünnepli, akik a teremtés és a szeretet forrásai.

Az album a modern elektronikus zene, a történelmi kultúra és a klasszikus zene keveréke, melynek eredménye egy eredeti, emelkedett hangulatú lemez, melyet minden zenekedvelő a szívébe fog zárni a világ minden táján, nem beszélve azokról, akik olvasták Brown bestsellerét és Da Vinci időtlen művészi munkáit.

2006. 04. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2006. 04. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 04. 08. 18:08
Öh... alig egy hónapja írtál ugyanerről... Elfogyott a hír, vagy mivan?
Vendég 2006. 04. 16. 16:17
anyátok

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A zene, melyet a Da Vinci rejtély ihletett cikk képei
Filmzene - A zene, melyet a Da Vinci rejtély ihletett