Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A zene nagyfőnöke új oldaláról mutatkozik meg új albumán

Bruce Springsteen - A zene nagyfőnöke új oldaláról mutatkozik meg új albumán

Bruce Springsteen és Pete Seeger két nagyszerű amerikai művész, akikben ugyan sok közös vonás van, ám a zenei életben betöltött szerepük és stílusuk annyira különbözik, hogy nem nyilvánvaló az együttműködés közöttük. Most azonban mégis "összeolvadnak" Springsteen új albumának köszönhetően, mely a "We Shall Overcome: The Seeger Sessions" címet viseli, és 13 dalt tartalmaz Seeger, az amerikai népzene királyának közreműködésével.

A "We Shall Overcome - The Seeger Sessions" óriási világsikerét jelzi, hogy Bruce Springsteen csak erre a kiadványra vonatkozóan több mint 1 millió eladott lemezzel büszkélkedhet. Az album vezető, #1 pozícióban van az összeurópai, valamint az olasz, a svéd és a norvég eladási listán. Szintén kiváló eredményként top 5 az alábbi országokban: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Hollandia, Írország, Egyesült Királyság. Egyrészt nagyon élvezetes és megható a lemez anyaga, mert a készítői vitathatatlanul az amerikai zene és dalok mérföldkövei, akik elmesélik, hogy az emberek hogyan dolgoznak, táncolnak, szeretnek, élnek át katasztrófákat és találnak inspirációt maguk számára a túléléshez. Másrészt egy kis "csalódást" okoz, hiszen a Seegertől választott 13 dalban Springsteen figyelmen kívül hagyja a legerősebb köteléket kettejük között: a zenei képzeletet, mint a szociális és politikai változások motorját.

Bruce Springsteen - A zene nagyfőnöke új oldaláról mutatkozik meg új albumán

Seeger most 86 éves, és meglehetősen inaktív, már jó előre megfizette az árát mostani helyzetének, amikor baloldali politikája miatt az '50-60-as években feketelistára került. Ám ez sem tudta megállítani abban, hogy mérhetetlen zenei befolyásra és kulturális erőre tegyen szert. A "The Seeger Sessions" Springsteen első olyan albuma, melyről hiányoznak saját, rockos hangzású dalai, és ebből az alkalomból amerikai zenei stílusok kavalkádja található meg a lemezen gitár, bendzsó, hegedű, kürt, harmonika, zongora és dobok segítségével. Ám a zene hangzása mindig könnyed marad, melyet "déli" jelleg jár át a dixieland rézfúvósoknak, illetve a New Orleans-i szimfonikusoknak köszönhetően. Igazi nagyzenekari kíséretről beszélhetünk tehát Bruce Springsteen 14. stúdióalbumának kapcsán.

A nagylemezt exkluzív Dual Disc formában dobták piacra: a teljes album a CD-oldalon hallható, míg a DVD az anyag PCM sztereó verzióját tartalmazza, illetve egy rövidfilm keretében betekintést enged a válogatás készítésének és rögzítésének munkálataiba. A DVD-oldalon két bónusz track is helyet kapott.

2006. 05. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2006. 05. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A zene nagyfőnöke új oldaláról mutatkozik meg új albumán cikk képei
Bruce Springsteen - A zene nagyfőnöke új oldaláról mutatkozik meg új albumánBruce Springsteen - A zene nagyfőnöke új oldaláról mutatkozik meg új albumán