Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sziget 2006: Helyszín változások

Sziget - Sziget 2006: Helyszín változások

Azok a Sziget-látogatók, akik úgy gondolják, hogy már csukott szemmel is megtalálják az egyes helyszíneket, nem baj, ha idén kezükbe veszik a Sziget térképet, hiszen több változást is lehet a programhelyszíneknél tapasztalni.

Néhány korábbi program új helyszínre kerül. Lesz olyan program, amely kibővült repertoárral és nagyobb helyszínnel költözik a Szigeten korábbi helyéről. Lesz olyan helyszín, ami a megszokott műfajt viszi tovább új névvel és felépítménnyel. És lesznek olyan helyszínek is, amik újdonságnak számítanak a Szigeten.

Eddig még nem volt:

Silent Disco
A Silent Disco két angol úriember, NO dj és dj OD ötlete, amellyel 2002 óta járják a világ különböző fesztiváljait, a Glastonburytől a Lowlandsen át egészen a Szigetig, ahol idén először mutatják be, mi is az a Csendes Disco. Az ötlet a két sávos, vezeték nélküli fejhallgatók kihasználásán alakul, melyet a látogatók viselnek és kapcsolgathatnak a két sáv, illetve két dj és így a zenei műfajok között. Az egész buli csendben folyik, nem zavar senkit és ráadásul elég vicces látványt nyújtanak a csendben táncolók.

Zúzda Színpad
A tavalyi Zöld Színpad sikerén felbuzdulva jött az ötlet, hogy nagyobb teret kapjanak a kisebb hazai metal, nu-metal, hard core, metal core és punk zenekarok. Így idén először lesz egy külön kisebb, szabadtéri színpad, ahol délutántól estig zúzhat a főleg magyar underground metal és punk.

"Teatro de Autómatas" (Automata színház):
Spanyolországból érkezik, mely az utolsó túlélője azoknak a régimódi, vásári bódéknak, melyek belsejükben az önműködő szerkezetek titkát mutatták meg: mechanikus gépek, melyek mozgásukkal embereket vagy állatokat keltenek életre. A 12 különböző színpadi kép "tükrében" szatirikus humorral mutatja be dédapáink társadalmát. A "Teatro de Autómatas" egyedi kulturális darab, úttörő Európában, ajánlható minden közönségnek. 1992-ben egy specialistákból álló csapat fölélesztette a "Folyamatos Mozgás Mechanikus Színházát", és eredeti szellemében varázsolta újjá.

Volt, de most más néven lesz:

A korábbi Szabadiskola helyét tölti be idén a Szellemvasút Sátor
A Szellemvasút a Szigeten pusztuló agyvelő utolsó esélye, 'lásztminit' menekülés az agyhalál elől. Idegenvezetők: Madamme Sisso, és Mister Háy.
Beszélgetések, viták, képzőművészeti akciók, zene és színház.

Volt, de idén új helyszínen és bővült repertoárral várja a látogatókat:

Blues színpadok
Új helyszínen (a korábbi Grundeszliga helyén), új időpontokban, 2 színpad és egy 24 órás "Bluesland" várja a blues fanokat, a műfajt megismerni vágyókat, és mindenkit, akik jót akarnak bulizni.
A műfaj krémje nappal a 'Big Daddy' blues színpadon képviselteti magát, a 'Full of Mojo' - kis színpad, pedig az őrületes, éjszakai jam sessionok helyszíne.
A 2006-os Blues színpadok programjának gerincét a hazai élvonal képzi - Hobo Blues Band, Takács Tamás Dirty Blues Band, Török Ádám és a Mini, stb. -, súlyát pedig a meghívott külföldi blues sztárok adják - Luisiana Mojo Queen /USA - Memphis/, Breeze Gospel /USA/, Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers /USA, GER, HUN/, Visegrad 4 Harps /CZ,SK,HU, PL/, Lord Bishop Rocks /USA, UK/.
A blues program sajátosságát a hazai blues klubok mikroklímájában érlelődött fanatikus bluesmanek előadásmódja és feelingje jelenti. A külföldi előadók pedig visszarepítve az időben elvisznek minket a műfaj gyökereihez. Így az idei Sziget Blues színpada méltán foglal helyet a világ nagy blues fesztiváljai között.

Korábbi programok új helyszínen:

Talentum Színpad
Az ifjú tehetségeknek teret nyitó Talentum Színpad, már fontos fóruma a hazai könnyűzenei életnek és helyszíne a Sziget Tehetségkutató versenyének. A több száz jelentkezőből kiválasztott zenekarok, itt élőben is megmérettetnek a neves zsűri előtt, akik a legjobbakat értékes díjakkal jutalmazzák a Zenészklub jóvoltából. A Sziget utolsó napján a Jim Beam Tehetségkutató Verseny döntőjének ad helyet a Talentum Színpad. Mindezt, új helyszínen, egy szabadtéri színpadon, a Zenészklub sátrával kiegészülve, ahol workshopokkal, hangszerbemutatókkal és információkkal várják a zenészeket és az érdeklődőket, egyfajta Zenész Centrummá és Találkozóhellyé varázsolva a helyszínt.

A Hócipő Kabaré programok is sok év után - a Szellemvasút Sátorban - új helyszínen - a régi Jazz Színpad helyén - lesznek, de akik a Sziget hetében, késő esti időpontban humorra vágynak, bizonyára megtalálják. Az abszurdot a L'art pour l'art társulata és Dolák-Saly Róbert képviselik. A Stand up Comedy stílus tarol a műfajban, a Szőke-Badár páros, Litkai, Bödöcs, Kőhalmi, Kovács András Péter már "telt házat/sátrat" jelentenek, de új tehetségeket is bemutatunk. Idén sem marad el a klasszikus kabaré Varga Ferenc Józseffel és szervezzük a "nagyágyúkat" egy órás hírmagyarázatra. A Hócipő Kabaréban volt először vendég a Szigeten Faludy György, aki közel 96. évéhez remélhetőleg ismét eljön beszélgetni.

A MOZI a Trend sziget korábbi helyszínére költözik
Új helyszínen, újfajta programmal és sok-sok érdekességgel jelentkezik a szigetmozi. A megszokott, de egyre belakottabb nagyrétről a nagysikerű szabadtéri mozi idén augusztusban átköltözik a strand mellé, a Trendsziget korábbi helyszínére, amely remek adottságokkal rendelkezik a nyugodt és minőségi moziélvezethez.
A korábbiakban megszokottól ellentétben ezúttal egy élő produkció is bekerült a programba, a Philharmonique de la Roquette francia társulat klasszikus némafilmek vetítésével egybekötött zenei előadása, amely minden nap nyitóeseményként szolgál a vetítések előtt.

Luminárium
Az Architects of Air bemutatja: Levity II - Luminárium - immár a Honvéd üdülő területén
800 nm-en elterülő lufi labirintus. Színes buborékok hálózata. A Brit Architects of Air idén ötödik alkalommal hozza el hazánkba egyre nagyobb, és izgalmasabb légvárai egyikét. A különleges fényáteresztő képességű műanyagból kézi munkával készített falakat a befújt levegő nyomása tartja a levegőben. Mára a Sziget egyik ismert látványosságává nőtte ki magát ez a helyszín. A Luminárium népszerűségét igazolva, évente több mint százezren állnak sorban a tűző napon vagy esőben, hogy részük lehessen ebben a pszichedelikus élményben.

Gab

2006. 05. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2006. 05. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 05. 19. 13:28
www.horizon.fw.hu pop-és rockzene, szórakoztatóipar, fizetős tartalmak piaca, slágerlista-elemzés
Vendég 2006. 05. 22. 17:25
igen
Vendég 2006. 05. 26. 11:26
Huh, minnyá sziget:))dejólesz;)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sziget 2006: Helyszín változások cikk képei
Sziget - Sziget 2006: Helyszín változások