Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Heineken Thirst Studio

Megújult formában indítja útjára zenei tehetségkutató versenyét 2006-ban a Heineken. A Thirst Studio műfaji határok nélkül keresi a fiatal tehetségeket, akiknek a legjobb hazai producerek segítsége mellett stúdiólehetőséget és fellépéseket biztosít. A győztes pedig Londonban tökéletesítheti munkáját egy neves nemzetközi producerrel.

Napjaink könnyűzenéjét a műfaji határok lazasága, elmosódása jellemzi. A stílusok sokaságának találkozása újszerű produktumokat hozhat létre. A hip hop keveredhet a rockkal, a pop a dance-szel, a rap a poppal - minden lehetséges. Ezt a trendet ismerték fel a művészek és a zeneipar résztvevői egyaránt és ez az idea hatja át a Thirst Studio elindítását is, amely ékesen bizonyítja a Heineken kitartó globális elkötelezettségét az új zenék felkutatására. A projekt folytatja azt a Heineken hagyományt, amely a világ legjobb zenei szakembereivel együttműködve, a feltörekvő fiatal tehetségek számára lehetőséget és anyagi eszközöket biztosítva támogatja az új zenét.

A Heineken 2002 óta „szomjazik” a tehetségekre. A Thirst - ami angol nyelven egyszerre jelenti a szomjat és a vágyat - egyetlen DJ-vel és egyetlen zenei műfajjal kezdődött, ám mára, immár Thirst Studio néven számos előadóra és több zenei műfajra terjed ki a fiatal zenei tehetségek felkutatása világszerte. Több mint 300,000-en látogattak el a Thirst koncertekre, és hozzávetőleg 7,000 feltörekvő DJ és zenész vett részt a Thirst programban. Az évek során a Thirst a tehetséges helyi DJ-k számára soha vissza nem térő lehetőséget adott arra, hogy nemzetközi hírű művészekkel és előadókkal játsszanak együtt, ezzel maximális média- és közönségnyilvánosságot, illetve nemzetközi rangot biztosítva számukra. A Thirst nyertesei számtalan exkluzív zenei hardvert és szoftvert kaptak, emellett széleskörű médiajelenlétet, karrierlehetőségeket és tanácsokat is jelentett számukra, s mindemellett nemzetközi DJ-k osztották meg velük tapasztalataikat. A Thirst projekt az évek során számos nagy tehetséget fedezett fel: A 2005-ös nemzetközi győztes, DJ Ronin nemrég Ibizán lépett fel a legendás Pacha éjszakai klubban és éppen most készül egy világkörüli Thirst Studio turnéra, melynek során szerepelni fog a magyarországi záróeseményen is. Egy másik Thirst sikertörténet DJ Smallé, aki a Thirst 2003-at nyerte meg Szingapúrban, s azóta vezető szingapúri klubokban lett állandó fellépő, és Délkelet-Ázsia egyik vezető DJ-jévé nőtte ki magát.

A magyarországi Thirst története 2003-ben kezdődött, amikor is közel 300 pályázat érkezett be. Az elő- és középdöntők után Paul Okenfold hirdette ki a győztes DJ-t 1500 rajongója előtt. A következő évben még nagyobb tömegeket mozgatott meg a program, hiszen DJ Tiesto, az év legjobb DJ-jének választott sztár lépett fel a záró gálán, akit közel 7000 őrjöngő ember ünnepelt. Itt mutatkozhatott be a 2004-es év magyar győztese is DJ Totpeti, aki azóta is rendszeres szereplője a partiknak.

A Thirst Studio azokat a szellemi irányítókat hívta segítségül, akik a világ legnagyobb művészei közül jó néhány mögött ott állnak: a producereket. Ők azok, akik sikerre vihetnek, vagy visszadobhatnak egy albumot, akik kívülről látják egy produkció erényeit és hibáit és a munkafolyamatokat értő módon befolyásolhatják.

A producerek alkotók, a zenei ipar történetének elfelejtett sztárjai. A nyolcvanas és kilencvenes években a producerek lényegében ismeretlenek voltak, mivel mindenki a sztárokra és az előadókra figyelt. Manapság, az elektronikus zene és a fejlett technikák előretörésével, a producerek munkája is felértékelődik. Bizonyos fázisokban nincs többé szükség stúdióra, hiszen egy laptop és a megfelelő szoftver segítségével az ember akár a hálószobájában is készíthet zenét. Emellett sok művész és DJ is elkezdett producerkedéssel foglalkozni – hogy csak néhány nagy nemzetközi nevet emlitsünk: Fat Boy Slim, Basement Jaxx, David Holmes, Xpress 2, Eric Morillo és Roger Sanchez. A DJ-k aközben is tudnak számokat alkotni, miközben DJ-ként működnek. Sample-okat mixelhetnek és illeszthetnek saját anyagukkal, teljes egészében urai az anyagnak és a produktumoknak.

A magyarországi versenyre augusztus 31-ig, legalább egy saját szerzemény beküldésével nevezhetnek szerzők, előadók és formációk. A szakmai zsűri és a dalok.hu weboldalon meghallgatható versenyszámokra a közönség által leadható szavazatok által kiválasztott legjobbak – elismert hazai producerek segítségével – stúdióban tökéletesíthetik tovább dalaikat, illetve fellépési lehetőséghez jutnak a Heineken Thirst Studio rendezvényein. Egy kiválasztott egy londoni stúdióban, nemzetközi hírű producerrel dolgozhat a saját anyagán.

A 2006-os sorozat fináléja novemberben lesz, ahol a döntősök mellett a legnagyobb hazai és nemzetközi sztárok is fellépnek.

A zsűri elismert zenei szakemberekből és producerekből áll – ez utóbbiak a stúdiómunka résztvevői is lesznek:

· Nesta – zenei igazgató / műsorvezető. Radiocafe 98.6., tulajdonos : Mama
Records
· Nemes Tibor – ütőhangszeres művésztanár
· Dj Titusz – a Belga és a Carbonfools alapítója, zenei motorja
· Kentaur – festő, látványtervező, akcióművész, zenész
· László L. Gerzson – a Viva Tv zenei igazgatója, programigazgató helyettese
· Madarász Gábor – a Mex, Ákos és Kentaur zenekarának gitárosa, zeneszerzője
· Palotai Zsolt – a hazai undergound lemezlovasok úttörője
· Prieger Zsolt – zenei producer, az Anima Sound System vezetője
· Suri Imre – a Juventus zenei szerkesztője,aranylemezes lemezlovas

További információk a www.heineken.hu weboldalon találhatók.

móni

2006. 07. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

móni 2006. 07. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
gatyapupi 2006. 07. 28. 21:59
a sör meghajt :(

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »