Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Satyricon: A koncert végre megvalósul!

Satyricon - Satyricon: A koncert végre megvalósul!

Három év után kel ismét útra a norvég black metal zsenijének tartott két férfiú, Satyr és Frost, hogy Satyricon nevű zenekarukkal körbeturnézzák Európát. Tour, Diabolical lesz a több mint kéthónapos koncertkörút neve, amin a Keep Of Kalessin és az Insomnium is részt vesz.

Több olyan országba is eljutnak majd, ahol korábban még nem jártak, így Magyarországra is, ahol október 6-án lépnek fel az A38 hajón. A koncertre elővételben jegyet váltók a Satyricon új albumát is megnyerhetik.

A 16 éve létező Satyricon a black metal műfaj egyik legnépszerűbb, legeredetibb csapata, amely - szemben például a konzervatív vonalon mozgó Mardukkal vagy a Dark Funerallal - elsősorban a fekete fémzene határainak feszegetésével tette magát ismertté. Már a kilencvenes években született dalaikból sem hiányoztak a különböző dallamos betétek és effektek, amelyek a tradicionális, nyers és zajos black metal anyagokhoz képest atmoszférikusabb hangulatot adtak a Satyricon zenéjének, és így a zenekar mára a stílus egyik új iránymutatójává vált.

Az együttes mindössze két állandó tagból áll: Frost a világ leggyorsabb, legjobb dobosaként ismert, de igazából az énekes Satyr a szellemi vezető, hiszen ő szerzi a dalokat, ráadásul a dobokon kívül minden hangszert ő kezel a stúdiófelvételek során. Satyrnak afféle küldetéstudata van zenekarával és a black metallal kapcsolatban: célja az, hogy a stílus kitörjön az underground keretek közül, és minél több emberhez jusson el, méghozzá úgy, hogy közben elkerüli az olyan közismert kliséket, mint a "gótikusan bohóckodó" black bandák, vagy például a "black metal pandamackók" esete. Satyr számára a black metal hangulata, üzenete az elsődleges, nem a konkrét kivitelezés, éppen ezért változik albumról albumra a Satyricon arculata.

Az áttörésre nagy lehetőséget nyújt az idén tavasszal megjelent Now, Diabolical című új korong, amit a világ egyik legnagyobb metal kiadója, a Roadrunner Records jegyez. Az új lemez jópár dala - mint a www.planetnoir.com oldalról letölthető klipnóta, a K.I.N.G. is - már nagyon távol áll a black metal zajos, eszelős hangzásvilágától, az érzés és a hangulat azonban ugyanaz, mint régen: ugyanolyan acélosan fénylő, jéghideg kompozíciók ezek, melyekből süt a gyűlölet, csak éppen nem az eddig megszokott vad, törzsi-rituális hangulatok közepette, hanem a kor emberéhez sokkal közelebb álló, kíméletlenül energikus hangszerelésben.

Mindenesetre tény, hogy a Satyricon legutóbbi lemezei megosztották a régi rajongótábort, az október 6-ai koncertre azonban mindenkinek érdemes lesz ellátogatni, hiszen Satyrék - tekintettel arra, hogy először járnak nálunk - biztos nem fognak leragadni a friss albumok dalainál. A turné elsőszámú vendége a szintén norvég Keep Of Kalessin lesz, akik több meghiúsult budapesti látogatásukat pótolják most. A harmadik fellépő egy finn dallamos death metal csapat, az Insomnium.

Az októberi koncertre már kaphatók a belépők, az ismert rockboltok mellett a TicketPortal országos hálózatában is.

- helyszín: Budapest, A38 Hajó
- időpont: 2006. október 6., péntek
- belépő: 5200 Ft, elővételben 4700 Ft.

Gab

2006. 09. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2006. 09. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Lady Death 2006. 10. 03. 11:14
Mindenképp el akarok menni, és elrángatok mindenkit. Húúú a haverjaim ki fognak ugrani a bőrükből:DDD:DD

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Satyricon: A koncert végre megvalósul! cikk képei
Satyricon - Satyricon: A koncert végre megvalósul!