Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Visszatér az Earth, Wind & Fire?

Earth, Wind & Fire - Visszatér az Earth, Wind & Fire?

A hetvenes évek második felének egyik meghatározó funky csapata, az Earth, Wind & Fire (továbbiakban E. W. & F.) visszatért. Igaz, csak a lejátszókba. A Sony Music a Legacy Records-szal karöltve középáras, ezeddig publikálatlan bónuszdalokkal, jelentős mennyiségű képi és szövegillusztrációval díszített kiadványban jelentette meg a '69-ben, Chicagóban, a dobos/énekes Maurice White (szül.: 1942. 12. 19.) és kilenc évvel fiatalabb öccse Verdine által alapított, színes bőrűekből álló banda ötödik, eredetileg 1974-ben kiadásra került Open Your Eyes, és a két évvel későbbi, Spirit az óta klasszikussá emelkedett munkáit.
Az 1970-es, a Warner Music-kal kötött szerződés eredményképpen - Need Of Love - után azonnal újraszerveződött E.W. & F. kötelékébe került másik énekes/kongás Philip Baileyvel a fényes lakk nadrágok, keménygalléros ingbe kiöltözött, nyolctagú galeri számára a negyedik, az 1973-as Head To The Sky hozta meg az igazi áttörést. Első, "Top 10" listára is bejutott slágerüket, a Mighty Mighty-t, és a Kalimba Story-t a napokban újra megjelent korong - Open Your Eyes - tartalmazta, de ugyanakkor ez volt első aranylemezük is. Maurice vonzódása az afrikai kalimba zene iránt adta egyik védjegyüket, továbbá a Bee Gees-re, a Temptation-re emlékeztető magas, "herélthangon" előadott, harmonikus háttér vokálok, illetve a Sly And The Family Stone-t idéző funky basszusfutamok, de jazzes dallammeneteket is előszeretettel alkalmaztak; a fúvós szekció munkája James Brown, Miles Davis valamint a hozzájuk hasonlók hangjait ébreszti fel bennünk. Az 1975-ös első, hivatalos koncertfelvételük, Gratitude címmel került kiadásra. Az ezt követő Spirit az előző stúdió albumnál slágeresebb, könnyebben emészthetőbb, a kellemes, pattogó, basszusalapra épített, nagy ívű, gazdagon hangszerelt, groove-os tételek szórakoztatják a hallgatót.
Hatásuk a mai napig érezhető; a raperektől - Dr. Dre, Wyclef Jean - kezdve Jamiroquai-ig mindenki újrahasznosítja az általuk kiötlött zenei megoldásokat. Sőt, a Csupasz pisztoly sorozatot rendező Zucker fivérek egyik ihlete az együttes tagjainak - terebélyes - hajviselete lehetett, amelyről megmintázták az említett filmben az O.J. Simpson által alakított figura "koronáját".

Pet

2002. 06. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Pet 2002. 06. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Visszatér az Earth, Wind & Fire? cikk képei
Earth, Wind & Fire - Visszatér az Earth, Wind & Fire?