Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Aranylemez: már csak 7500 eladott példány

Tankcsapda - Aranylemez: már csak 7500 eladott példány

Hol vannak azok a régi szép idők, amikor még 100 ezer eladott lemez után járt az aranylemez, 200 ezer után pedig a platina... Igaz, a kilencvenes évek elején-közepén nem nagyon volt más módunk zeneművek beszerzésére, minthogy bementünk a boltba, és párszáz forintért megvettük kedvenc együttesünk kazettáját. Vagy átbattyogtunk egy haverhoz, és magnóval átmásoltuk. Aztán viszont jött az internet, és a kalózletöltések igencsak megváltoztatták a helyzetet. Ma ott tartunk, hogy elég 7500 eladott példány az aranylemezhez. Utánajártunk, miért.

Szóval talán brutális ezt mondani, de valahányszor letöltünk egy-egy zenét (illegálisan) a netről, újabb szögeket verünk a hazai hanglemezkiadás koporsójába. Az illegális letöltés ugyanis egyre inkább ellehetetleníti a lemezeladást. És itt van a kutya elásva: a MAHASZnak ezért időről-időre csökkentenie kell az arany-és platina státuszt érő eladási számokat, hogy a mezőnyből kiemelkedő előadók teljesítményét valahogy elismerjék.

2006. szeptembere óta itthon 7500 eladott példány után kapnak a művészek aranylemezt, 15 ezer után pedig platinát. Fontos viszont megemlíteni, ebben a példányszámban még nem szerepelnek a legális on-line vásárlások – itthon. Nyugaton ez sok helyütt már bevett szokás.

A lemezkiadók természetesen perek sorozatát indították a fájlcserélők ellen, és a többéves huzavona után néhányan megállapodtak a kiadókkal, hogy legális, fizetős mederbe terelik a letöltéseket. Persze amíg világ a világ, kalózok mindig lesznek. Amíg komplett albumok kerülnek fel a hálóra hónapokkal a hivatalos megjelenés előtt, egyértelmű, hogy továbbra is szédületes forgalmat fognak lebonyolítani az illegális letöltőhelyek. Úgyhogy ezügyben jónéhány komoly per várható még, és az sem kizárt, hogy a hazai aranystátusz határa hamarosan még kevesebb lesz, mint a jelenlegi 7500 példány.

Juhász Gergely

2006. 10. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2006. 10. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 11. 29. 12:55
és Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Aranylemez: már csak 7500 eladott példány cikk képei
Tankcsapda - Aranylemez: már csak 7500 eladott példány