Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Cradle of Filth: Új lemez és PeCsa

Cradle of Filth - Cradle of Filth: Új lemez és PeCsa

A Cradle of Filth októberben megjelent lemezét mutatja be a Petőfi Csarnokban, november 30-án. A turné vendégeként a bőrszerkós extrém metal legújabb nagyágyúja, a svéd Deathstars is érkezik, hogy első magyarországi fellépését prezentálja.

Az 1991-ben alakult Cradle Of Filth-nek sikerült elérnie azt, amit korábban lehetetlennek tartottak: a brit zenekar a fémzene egyik legextrémebb válfaját, a black metalt képviselve vált világszerte ismertté, s munkásságával új, szélesebb nyilvánosságot adott e földalatti muzsikának. Igaz ez annak ellenére is, hogy a műfaj "ortodox" hallgatói mindig is tagadták a brit csapat hitelességét, az együttes pedig nem egyszer hangsúlyozta, hogy zenéjük nem is kíván leragadni a hagyományos fekete fémnél.

Az mindenesetre biztos, hogy a kezdetben hardcore bandaként indult csapat a kezdeti rövid útkeresés óta ugyanazon a - mára őket sikeressé tevő - csapáson halad: a karizmatikus - és frontemberhez méltóan narcisztikus frontember - Dani Filth vezette együttes zseniális érzékkel keveri mindazokat az elemeket, amelyek egy polgárpukkasztó metálzenekart bárki számára friss, energikus és érdekes produkcióvá tehetnek: a black metalra és a glamre külsőségekből összegyúrt vámpír-imidzsükhöz könyörtelen black metal zenei alapokra épülő, ám a dallamosabb, befogadhatóbb harmóniákat sem nélkülöző zenét párosítanak, melyhez védjegyként kapcsolódik Dani Filth vokálja, a darkos, gótos témaválasztású, és - persze vámpír-imidzshez illően - nem ritkán erotikus beütésű szövegekkel.

A produkciót az együttes megalomán színpadi megjelenése teszi igazán átütővé: élő fellépéseiken néha még a roadok is csuklyát viselve lövik be a hangszereket, a koncerthez pedig a méregdrága díszletek, a háttérvetítés és a túzfújás, vagy éppen monstre acélszörnyek és szobornak álcázott, majd egyszer csak megelevenedő gonosz vízköpők bevetése is hozzátartozik. A britek ezúttal hetedik albumukat, az októberben megjelent 'Thornography'-t turnéztatják meg, amelynek Temptation című dala - ami egyébként a Heaven 17 nevű banda eredetijének feldolgozása - kislemezes és klipes formában is elérhető.

Az európai koncertkörút állandó vendége a svéd Deathstars zenekar lesz. E 2000-ig Swordmaster néven működött, a névváltás - és a Dissection egykori dobosának csatlakozása - után pedig gyors sikereket elért fekete tónusú industrial metal csapat szintén ad a külsőségekre: a zombie-szerű külső és a bőrcuccok elmaradhatatlan hozzátartozói az idén januárban második albumát kiadó csapat megjelenésének.

A november 30-i PeCsa műsorban szerepel még egy hazai gárda, a Sin Of Kain is, melynek oszlopos tagja Havancsák Gyula, a metal borítóiról híres grafikus művész. a 2002-ben alakult csapat komplex, atmoszférikus metal zenéjüknek és a rengeteg korábbi fellépés révén megszerzett rutinjuknak köszönhetően méltóképpen képviselik majd a hazai színeket ezen az estén.

Belépő elővételben 5000 Ft, a helyszínen egy ezressel több.

Gab

2006. 11. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2006. 11. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Cradle of Filth: Új lemez és PeCsa cikk képei
Cradle of Filth - Cradle of Filth: Új lemez és PeCsa