Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kiút az emopunk zsákutcájából

My Chemical Romance - Kiút az emopunk zsákutcájából

Olykor előfordul, hogy a mindent vivő siker késve jön. Akkor, amikor a zenészszakma már nem igazán számol vele, csak maguk a zenészek és a leghűségesebb rajongók. Ez történt a New Jerseyből származó My Chemical Romance esetében is.

Valóban meglepetés az együttes jócskán megugrott népszerűsége, már csak azért is, mivel az általa képviselt stílus, elsősorban az Egyesült Államokat lázba hozó emopunk mára kifulladni látszik. Az egykori grafikus, Gerard Way énekes és társai azonban megtalálták a kiutat a zsákutcából. Új albumukat hallva már nem is meglepő a hatalmas siker. Ennek beharangozó felvétele, a Welcome To The Black Parade az USA-ban a 13. helyig jutott, a brit kislemezlistát pedig két hétig vezette. 2003 júliusa óta az első rockzenekar lett, amely több mint egy hétig az összesítés élén maradt – akkor az Evanescence négy hétig uralta a mezőnyt a Bring Me To Life című slágerével.

My Chemical Romance - Kiút az emopunk zsákutcájából

Kezdetektől a közelmúltig

Az öttagú My Chemical Romance 2001-ben alakult meg, a fiúk „veszélyes popnak” titulálják az indie-, pop-rock és punkelemekre épülő zenéjüket. Első korongjuk 2002 júliusában került a boltokba I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love címmel, az áttörést a második, a 2004 júniusában kiadott Three Cheers For Sweet Revenge hozta meg. Ez utóbbi az USA-ban az eladási lista 103. helyén debütált, később az egyre népszerűbb kislemezdaloknak köszönhetően felkapaszkodott a 28. pozícióig, és elérte a platinastátust, tehát hazájukban eladtak belőle több mint egymilliót. Idén márciusban a zenekarnak Life On The Murder Scene címmel CD-t és DVD-t tartalmazó duplaalbuma jelent meg, túlnyomórészt koncertfelvételekkel. A zenészek legjobb helyezése Nagy-Britanniában a kislemezek összesítésén a Welcome To The Black Parade előtt a 19. pozíció volt, amit az I’m Not Okay (I Promise) című dallal értek el. Az USA-ban, a Billboard magazin kislemezlistáján ennél is rosszabbul szerepeltek, legmagasabban a Helena című felvétellel jártak, amely a 33. helyig jutott.

A mindent vivő siker előzményei

Az előjelek nem voltak kecsegtetőek, a szakma sem igazán bízott a sikeres folytatásban. Ráadásul Nagy-Britanniában a nyár folyamán két fesztiválon is megdobálták az együttest, és érdekes mód több angol zenekar is mindmáig elutasító vele szemben, többek közt a Kasabian támadja élesen. Az említett Welcome To The Black Parade brit listavezető sikere után viszont már egyértelmű volt, hogy a My Chemical Romance harmadik stúdióalbuma pályafutásának legsikeresebbje lesz. A fogadtatása csodás volt: a szigetországban és az USA-ban egyaránt az eladási lista második helyére iratkozott fel.

The Black Parade – a megtalált kiút

Gerard Way és társai új külsővel és új hangzással tértek vissza. Az október 23-án kiadott The Black Parade című konceptlemezükön visszanyúlnak a rocktörténelembe: elsősorban a korai Queent, valamint a The Beatlest, a The Doorst, a Pink Floydot és a T. Rexet, vagyis a hatvanas-hetvenes évek monumentális hangzásvilágát idézik meg rajta három-négyperces dalokkal. A korong bizonyára helyet szorít magának az év legjobb hanghordozóinak listáján. (Új Szó)

Puha József

2006. 12. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2006. 12. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 05. 24. 21:42
jó,mivel itt végre megvan mondva a h.lyék számára hogy a MCR nem emo..:D..hanem rock
Vendég 2009. 12. 03. 17:31
barom aki írta a cikket, az MCR nem emo, pihentagyúak.. :'D

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kiút az emopunk zsákutcájából cikk képei
My Chemical Romance - Kiút az emopunk zsákutcájábólMy Chemical Romance - Kiút az emopunk zsákutcájából