Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

59 éves Zalatnay Sarolta

Zalatnay Sarolta - 59 éves Zalatnay Sarolta

1947. december 14-én látta meg a napvilágot Zalatnay Sarolta, a hatvanas évek leghíresebb magyar beat-énekesnője.

Cini énekesnői pályája 1963 telén kezdődött a Toldi gimnázium bálján. A Scampolo együttes volt a sztárfellépő, akiknek hamar feltűnt, hogy az alig 16 éves lány minden slágert kívülről fúj - és igen jól énekel. Elhívták egy próbaéneklésre a Bartók Színpadra, ahol az amatőr vetélkedőn a legjobb szólista díját nyerte el.

Hamar felfigyelt rá Bergendy István is, és lemezfelvételi lehetőséget ajánlott a lánynak. Zalatnay később feltűnt az Illésben, majd 1966-tól a Metróban is énekelt. Az igazi, áttörő ismertséget viszont az első táncdalfesztivál hozta meg Neki: a „Hol jár az eszem?” című dallal második helyezést ért el. Cini ettől kezdve a beatklubok sztárja lett, innentől már a magyar Janis Joplinként is emlegették.

Zalatnay Sarolta - 59 éves Zalatnay Sarolta

A második táncdalfesztivált már simán megnyerte a „Nem várok holnapig” című dalával. A hatvanas évek végén több angliai vendégszereplési lehetőséget is kapott, sőt: készített egy angol nyelvű albumot is 1968-ban.

A zene mellett rengeteg dologgal foglalkozott, több könyve is megjelent: leghíresebbek a Nem vagyok én apáca, a Cicciolina, szexciklon, és a Vörös ágyasok. Ezek a művek elég merészek és szókimondóak, a legutóbbi már a pornográfia határát súrolja.

Cini kétszer volt férjnél. Az első házasságát Révész Sándor énekessel kötötte, a másodikat Benedek Lászlóval, ebből a frigyből született kislánya, Niki. Volt egy viharos kapcsolata Márton Csaba musicalszínésszel, aki jelenleg Los Angeles-ben él és pornóproducerként dolgozik.

Zalatnay Sarolta - 59 éves Zalatnay Sarolta

Az új évezred eseményeit mindenki ismeri: Zalatnayt 120 millió forintos károkozásért perelték be, és bíróság elé idézték. A vád szerint az A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft - melyben az énekesnő is érdekelt - 1996-ban és 1997-ben több tízmillió forintnyi hitelt vett fel magas kamatra magánszemélyektől. A hitelfelvételekben állítólag Cini is közreműködött, ám a kölcsönök jelentős részét nem fizették vissza, ezzel keletkezett a hatalmas kár. Bár az énekesnő jórészt tagadta bűnösségét, a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében 2002. decemberében első fokon hároméves börtönbüntetésre ítélte.

A másodfokú ítéletig 2004. szeptember 23-ig kellett várni. A bíróság jogerősen három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Cinit, aki október 26-án bevonult a börtönbe. Idén szabadult.

Juhász Gergely

2006. 12. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2006. 12. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
ok 2007. 07. 02. 21:06
Hallo, Mr. Juhász Gergely! My name is Vadim. I am from Russia. I don't speak Hungarian, but as far as I have understood, you like Sarolta Zalatnay. And maybe you will help me. I search one Zalatnay's song - "Gyere egyedul". Unfortunately, in Russia it is impossible (nor on CD, neither mp3 in internet portals). Could you inform me please, where I can find mp3-file of this song in hungarian internet portals. If you can, please give me web-address on my e-mail - vadimkh@list.ru Thank you very much!
Vendég 2008. 12. 21. 18:23
Cininek semmiféle frigyből nem született kislánya. A gyerek a 2. férj korábbi kapcsolatainak egyikéből származik, s (édes?)anyja lemondott róla. Úgy néz ki, az apja is. Cini a kislány nagy szerencséje.
Vendég 2009. 06. 28. 0:22
Zalatnay a mai napig milliókkal tartozik magánszemélyeknek.Szélhámos,csaló!.Ja,az olyan élet amit ő folytatott rengeteg pénzbe kerül.Az,hogy ágyában tarthatta Dobi Sanyit(Manhattan) milliókba került.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

59 éves Zalatnay Sarolta cikk képei
Zalatnay Sarolta - 59 éves Zalatnay SaroltaZalatnay Sarolta - 59 éves Zalatnay SaroltaZalatnay Sarolta - 59 éves Zalatnay Sarolta