Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Elment James Brown

James Brown - Elment James Brown

Hetvenhárom éves korában tüdőgyulladás szövődményei következtében elhunyt James Brown. Ő volt a soul keresztapja, minden idők egyik legjobb és legsikeresebb amerikai zenésze.

James Brown óriási hatással volt az amerikai zenére és az egész populáris kultúrára. Michael Jacksontól Beyoncéig gyakorlatilag mindenki neki köszönheti, hogy lerakta annak az útnak az alapjait, amin az Őt követő generáció olyan magasra juthatott. Munkássága alatt majdnem ötven(!) olyan dala volt, amely a Billboard lista első feléig jutott.

Brown a nagy gazdasági válság idején született Dél-Karolinában. Korai éveit az utcán töltötte, ez a tapasztalat határozta meg világszemléletét. Tizenhat éves korában egy fegyveres rablás után letartóztatták, a nevelőintézetben találkozott későbbi zenésztársával, Bobby Byrd-del. Közösen írták első nagy slágerüket, a Please, Please, Please-t.

James Brown - Elment James Brown

A zenész ügyes befektetőnek is bizonyult. Számtalan benzinkút és étterem tulajdonosa volt, sőt: több rádióállomást is üzemeltetett. Miután meggazdagodott, már csak repülőgépén volt hajlandó közlekedni...

Azon kevesek közé tartozott, akit fenntartások nélkül elfogadtak a fehérek és a feketék is. Éppen ezért nagyon komoly szerepe volt abban, hogy az 1968-as Martin Luther King gyilkosság után nem törtek ki faji villongások és háborúk, melyek a kor Amerikájában nem voltak ritkák. A gyilkosság után egyébként Bostonban tartott koncertet, melyben csendes gyászra, a felelősök megkeresésére és a társadalmi berendezkedés felülvizsgálatára intett.
Ezen szavait egész Amerika hallotta, és az akkori elnök, Lyndon B. Johnson külön fogadáson köszönte meg szolgálatait.

James Brown karrierje csak a nyolcvanas években kezdett megtorpanni, bár ez sem neki köszönhető, inkább a változó világnak. Ugyanis az egyre nagyobb teret nyerő diszkó, majd az MTV alakította popkultúra kiszorította az idősödő énekest az aktuális szupersztárok mezőnyéből. Az pedig már csak a sors fintora, hogy az akkori - és későbbi - generációk szupersztárjai pont ekkor kezdték felfedezni...

James Brown - Elment James Brown

James Brown összetéveszthetetlen hangját többek között a Public Enemy, Ice Cube, Dr. Dre, Nas, Prince, a De La Soul, a Massive Attack, a Beastie Boys és Sinead O'Connor is felhasználta. Sőt: a koncertek elején elhangzó hosszú öntömjénezést is Ő indította el - és ezt azóta is arcátlanul másolja az összes hip-hop és rap előadó.

A nyolcvanas és kilencvenes években több komoly filmszerepet is kapott, ám ezeket nem vette túl komolyan. Azért beugrott egy rövid szerepre a Miami Vice-ba, és a 2000-es Blues Brothers-t sem hagyta ki.

James Brown életének utolsó pillanatáig aktív maradt. Hozzáállását jól mutatja, hogy miután 2004-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála, azonnal egy új lemezzel ünnepelte meg a hírt. Mr. Dinamitot - merthogy így nevezte a szakma - csak a halál tudta megállítani. 2006. december 25-én hunyt el.

Juhász Gergely

2006. 12. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2006. 12. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Elment James Brown cikk képei
James Brown - Elment James BrownJames Brown - Elment James BrownJames Brown - Elment James Brown