Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A rekordzuhanás előzményei

Incubus - A rekordzuhanás előzményei

Két héttel ezelőtt az Incubus az Egyesült Államok albumeladási listájának csúcsáról rekordtörténeti zuhanást hajtott végre, a 37. helyre esett vissza. Az eddigi negatív rekorder Marilyn Manson volt, a The Golden Age Of Grotesque című lemezével 2003 májusában az élről a 21. helyre hátrált. Most ismertetjük az új csúcstartó, a környékünkön is kedvelt kaliforniai zenekar pályafutását.

A Brandon Boyd vezette Incubus stílusa időről időre, albumról albumra változik. Funkelemekkel megtűzdelt metállal kezdett, majd az ezredfordulón nu-metal együttesként lett világhírű, az utóbbi években pedig eltávolodott a metáltól, ma már slágeres amerikai rockzenét játszik. Az első nagylemeze, a Fungus Amongus ‘95 novemberében magánkiadásban jelent meg, amivel a Billboard magazin eladási listájának 116. helyéig sikerült felkapaszkodnia. A folytatás S.C.I.E.N.C.E. címmel ‘97 szeptemberében került a boltokba, a zenészek ezt követően már a System Of A Down és a Black Sabbath társaságában turnéztak, valamint neves fesztiválokra kaptak meghívást. Az igazi áttörést a ‘99 októberében kiadott Make Yourself című album hozta meg, főleg a Pardon Me című dal akusztikus verziójának sikerével, később, 2001 nyarán a korong egy másik felvétele, a Drive, nem utolsósorban a látványos videoklipjének köszönhetően a kislemezek amerikai összesítésén az első tízes mezőnybe is bejutott. Maga az album odahaza a 47. pozíciónál feljebb ugyan nem került, mégis átlépte a dupla platinastátuszt, szép fokozatosan több mint kétmilliót érékesítettek belőle. A 2001 októberében kiadott Morning View az USA eladási listájának második helyére iratkozott fel 266 ezres példányszámmal, akárcsak a 2004 februárjában megjelent A Crow Left Of The Murder című korong, amelyből 332 ezer fogyott a megjelenés hétében. 2005 júliusában a Stealth (Lopakodó) című film zenei lemezén tűnt fel a zenekar négy szerzeménnyel. Három héttel ezelőtt végre sikerült megszereznie a Billboard csúcsát a Light Grenades című albummal, igaz, ehhez ezúttal 164 594 példány is elegendő volt.
A gitáros, Mike Einziger azt nyilatkozta, hogy az új lemez olyan lesz, mintha tizenhárom különböző együttes játszana tizenhárom különböző stílusú dalt, ám mégsem ilyen lett, az album egységes modern amerikai rockanyag, amelyen a korábbi felvételeket jellemző modorosság is alig van jelen. Brendan O’Brien producer felügyelete mellett készült, aki többek közt közreműködött a Pearl Jam és az Audioslave lemezein, de dolgozott az Incubus példaképének tartott Red Hot Chili Peppersszel is.
A zenekar rekordzuhanása az érintetteken kívül a szakmát is meglepte, mivel az album nem érdemli meg, hogy ilyen gyorsan eltűnjön a süllyesztőben, pedig úgy néz ki, ez a sors lett neki előírva. Csak kislemezsláger menthetné meg. A hatalmas visszaesés azzal magyarázható, hogy kizárólag a rajongók szerezték be, és a többségük már a megjelenés hetében megvette, a következő hetekre alig maradt belőlük. (Új Szó)

Puha József

2007. 01. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 01. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A rekordzuhanás előzményei cikk képei
Incubus - A rekordzuhanás előzményeiIncubus - A rekordzuhanás előzményei