Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ma lenne 72 éves Elvis Presley

Elvis Presley - Ma lenne 72 éves Elvis Presley

1935-ben ezen a napon, január 8-án született Mississipi államban Elvis Presley. Hírneve és munkássága ma már legenda, amely halála után sokkal élőbb, mint pályafutása alatt. Akkora sztár volt, amilyet még nem látott a világ. Minden idők egyik legzseniálisabb előadója ma ünnepelné 72. születésnapját.

Elvis 1935-ben egy poros Mississipi állambeli kisvárosban, Tupelo-ban látta meg a napvilágot, és az ezen a tájon honos zenei irányzatok mély nyomot hagytak benne. Teljes zenei indíttatását gyermekkorának gospeljei, templomi éneklései, a helyi rythm and blues és country rádióműsorok határozták meg. 10 éves korában már nyilvánosság előtt szerepelt, tehetségkutató versenyeken indult.

Elvis Presley - Ma lenne 72 éves Elvis Presley

Miután családja Memphisbe költözött, helyi gospel együttesekben énekelt és egy alkalmi lemezfelvétel ügyében betévedt Sam Phillips Sun stúdiójába. Itt készítette első, That's All Right Mama című kislemezét, amely komoly helyi sikert aratott, és ezen felbuzdulva a felvételnél közreműködő zenészek, Scotty Moore és Bill Black Elvis kíséretében turnéra indultak. A koncertsorozat alatt született Elvis dalok (Good Rockin Tonight, Mystery Train) a rockzene gyöngyszeneinek számítanak.

Innentől már nem volt megállás: miután felfigyelt rá, Elvist a nagyágyú Tom Parker menedzselte a továbbiakban. Neki köszönhető az első, 35.000 dolláros lemezszerződés is az RCA Victor Records-szal (ez az összeg akkor csillagászatinak számított). 1956 nyarán jelent meg Elvis Heartbreak Hotel című felvétele, amely ismét új fejezetet nyitott a rock történetében.

Presley hetek alatt nemzedéki bálvány és össznépi hős lett. Pályafutásának első két évében egy tucat dala szerepelt az angol és amerikai Top 20-ban, a tengerentúlon ráadásul legtöbbször kapásból az első helyen nyitott. Karrierje alatt több mint 30 filmben szerepelt, ezek többnyire nagylemezeinek promócióját szolgálták.

1958-ban behívták katonának. Leszerelése idején a rock and roll virágkora már véget ért, a váltást Presley új sikere, a közismert olasz dal (O Sole Mio) amerikai változata (It's Now Or Never) jelentette.

Elvis volt az első olyan sztár, akinek minden lépésére lecsapott a média. Felesége, Priscilla Presley szerepeltetése a Dallas-ban az akkori idők egyik legnagyobb szenzációja volt, a Ewing család életét nyomon követő szappanopera nézettsége ekkor minden rekordot megdöntött.

Ettől kezdve Presley a tömegszórakoztatás szolgálatába állt, és tökéletesen beilleszkedett a showbizniszbe. A hetvenes évek elején aztán visszahúzódott Graceland-i villájába és teljesen elzárkózott a világtól. Magánéletének konfliktusait drogokkal kompenzálta. Lemezei egyre rendszertelenebbül jelentek meg, fellépései - jelentős súlyfeleslege miatt - önparódiává váltak.

1977. augusztus 16-án halt meg drogtúladagolás következtében. Halálát a showbiznisz kisajátította és ugyanolyan pénzgyártó gépként működteti a mítoszt, mint John Lennon vagy Janis Joplin esetében. A Presley-kultusz mindmáig töretlen maradt, és bár sok dalának minősége megkérdőjelezhető, mégiscsak Ő volt az első olyan rock’n roll előadó, akinek sikerült a fehér és a fekete zene elemeit vegyíteni, és ezt szinte mindenki számára érthetővé, élvezhetővé tenni.

Juhász Gergely

2007. 01. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 01. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 02. 05. 12:49
Imádom ELVISt szupi a cikk
Vendég 2010. 02. 17. 17:32
Én Michael Jackson fan vok de bírom Elvist... kis ideig Michaael apósa volt
Vendég 2010. 03. 27. 14:14
Én nagyon sajnálom Elvist.Bár elismerem Jacksont is mint előadó művészt,de mint embert,úgy nem.Ennek oka a pedofil botrányai,meg mert a Zsidókat védi azért.Persze még mindig előbb szeretem Jacksont mint azt a féreg Bob Dylant!Gyűlölöm Bob Dylant!Azért mert minden Zsidó egy féreg.
Vendég 2010. 03. 27. 14:19
Elnétnézést a dúrva beszólásért de én minden rosz ért ami a Világban tőrténik a Zsidókat okolom.Még a saját bajaimért is.Mert ha nem lett vólna Adam és Éva akik köztudottan Zsidók vóltak,akkór még ma is az éden kertben élnénk ha persze a Bibliával érvelünk.Persze én nem vagyok vallásos,de ha igaz lenne a Biblia akkór még a halandósángunkról is a Zsidók tehetnének.Persze tudom ez csak egy mese.De mintegy.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ma lenne 72 éves Elvis Presley cikk képei
Elvis Presley - Ma lenne 72 éves Elvis PresleyElvis Presley - Ma lenne 72 éves Elvis Presley