Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Isten éltessen, Rod Stewart!

Rod Stewart - Isten éltessen, Rod Stewart!

Igazi fenegyerek. Egy született tehetség, aki a '60-as és '70-es évek egyik legmeghatározóbb énekese és zeneszerzője. Ma ünnepli hatvankettedik születésnapját Rod Stewart.

1945-ben ezen a napon, január 10-én látta meg a napvilágot Rod Stewart. Az énekes - habár Londonban született - skót szüleire és skót származására a mai napig büszke. Már a hatvanas években kitűnt a sorból óriási tehetségével, ezekben az időkben megfordult a Shotgun Express, a Steampacket, a Long John Baldry és az Alexis Corner nevű formációkban is. Első maradandó alkotásai között a kritikusok a Jeff Beck Group-pal közös munkáit említik.

Rod Stewart - Isten éltessen, Rod Stewart!

1971-et írtunk, amikor Stewart elhagyta a Jeff Beck Group-ot, és átigazolt a The Faces nevű együtteshez. Ebben az évben kiadta Every Picture Tells a Story című szólóalbumát, amelyen a Maggie az első helyig menetelt az amerikai és a brit toplistákon is. (Egyébként egy későbbi vallomása szerint a dalbeli Maggie az első szeretője volt, amikor Rod alig múlt tizenhat...).

A The Faces Rod Stewart segítségével jutott a csúcsra - olyan magaslatokba, hogy Keith Richards megpróbálta átcsábítani hősünket a Rolling Stones-ba. Rod végül 1975-ben beadta a derekát és átigazolt.

A zenész eközben egyre jobban kezdett vonzódni a popzenéhez. Ekkoriban játszotta fel a Foolish Behaviourt és a Hot Legs című anyagokat, és ebben a korszakban született pályafutásának egyik legnagyobb megaslágere, a Da Ya Think Im Sexy? is. Aztán a nyolcvanas években Rod munkakedve alábbhagyott, és elkezdte élni a popsztárok bohém, bulváros életét. Azért ekkor is dobott egy óriásit: a Stinggel és Bryan Adams-szel közös All For Love - amely a Három testőr című hollywoodi produkció egyik betétdala volt - újra letarolta a slágerlistákat.

2003. november 7-én mutatták be a londoni Victoria Palace színházban azt a musicalt, amelyet Rod dalai alapján írt a neves Ben Elton. Ő az, aki korábban színpadra vitte a Queen életét is a We Will Rock You című darabbal.

Rod Stewart hat gyermek édesapja. Egyik legendás mondása szerint: „inkább vágatom le a nemesebbik szervem, minthogy megcsaljam a páromat”. Ehhez képest házasságai kivétel nélkül sorozatos félrelépései miatt mentek tönkre.

Juhász Gergely

2007. 01. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 01. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Isten éltessen, Rod Stewart! cikk képei
Rod Stewart - Isten éltessen, Rod Stewart!Rod Stewart - Isten éltessen, Rod Stewart!