Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Beyoncé az elitmezőnyben

Beyonce - Beyoncé az elitmezőnyben

A zeneélet a kilencvenes években hemzsegett a gyengébbik nem alkotta formációktól. Mostanában alig van belőlük néhány. Olyan nincs is, amely világszerte hódítana. Az r&b- és soulzenében utazó, az idő múlásával a stílusokat popzenei elemekkel egyre intenzívebben ötvöző, 2005 szeptemberében feloszlott amerikai Destiny’s Child volt az utolsó világszerte ismert lánycsapat.

. 1991 elején alakult meg Matthew Knowles irányításával. A két alapító tag: a menedzser lánya, Beyoncé Knowles és LaTavia Roberson mindössze kilencévesek voltak. Több tagcsere után és a fokozatosan erősödő hazai népszerűség mellett a formáció trióként, Beyoncé Knowles, Kelly Rowland és Michelle Williams felállásban a 2001-es Survivor című albummal jutott az egész világon vezető lánycsapatstátuszba, így Európában is.

Beyonce - Beyoncé az elitmezőnyben

Szólókarrier után Beteljesült végzet
2002-ben a Destiny’s Child mellékvágányra került, a tagok szólókarrierbe kezdtek. A három lány közül Beyoncé adta ki utoljára a nagylemezét, 2003 júniusában Dangerously In Love címmel – érdekes mód az említett Survivor-albumon is szerepel egy ilyen című dal. Nyilvánvaló volt, hogy szólóban ő lesz a legsikeresebb: a tehetsége, külseje, háttere és a kibontakozó színészi pályafutása az évezred első éveinek egyik vezető sztárénekesnőjét előlegezték meg. Időközben összejött korunk legtehetségesebb hiphop-előadójával és producerével, Jay-Z-vel, ami tovább növelte az esélyeit. A modern popzenére épülő szólólemezét felvezető Crazy In Love párja közreműködésével készült, és megkockáztatom: 2003 egyik legjobb slágere. El is adta az albumot. Sajnos azonban a Dangerously In Love nemcsak a címével köthető a Survivor-lemezhez, hanem szerkezetével is. A lehengerlő kezdés után a felénél belassul, és teljes unalomba süpped. Az album európai kiadásának végén az énekesnő két korábbi sikerdala, a szereplésével készült harmadik Austin Powers-filmből ismert Work It Out és a Jay-Z-vel közösen előadott ’03 Bonnie & Clyde némileg javított az összképen. A szépséghiba ellenére Beyoncé a koronggal az USA legkeresettebb énekesnői közé emelkedett: lemezéből csak hazájában több mint négymilliót értékesítettek, világszerte 11 milliót, és számos díjat zsebelt be vele. A zenészszakma azt hitte, hogy a Destiny’s Childnak ezzel befellegzett, mivel aki szólóban még nagyobb sikerre tesz szert, mint csapatban, az az esetek túlnyomó többségében már nem megy vissza a társaihoz. Ebből kifolyólag igazi meglepetés volt, amikor 2004 tavaszán a lányok bejelentették, hogy ismét közös albumon dolgoznak. Korongjuk Destiny Fulfilled (Beteljesült végzet) címmel 2004 novemberében látott napvilágot. Beyoncé már a megjelenésekor sem rejtette véka alá, hogy ez az utolsó stúdiólemezük. „Kedvtelésből, kényszerűség nélkül készítettük. A cím arra utal, hogy többet elértünk karrierünk során, mint amiről valaha álmodtunk. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy mi sem leszünk fiatalabbak. További szólóterveink vannak, aztán mindannyian családot szeretnénk alapítani, és ebbe nem fér bele egy következő közös album” – mondta.

B’Day a huszonötödik születésnapon
A feloszlást követően Beyoncé szólókarrierjében a legnagyobb gondot a rajongók egy csoportja okozta. A második szólólemezét beharangozó, Jay-Z közreműködésével készült Déjá Vu videoklipje nem nyerte el a tetszésüket, több mint kétezren követelték az újraforgatását az énekesnő kiadójának, a Columbia Recordsnak címzett petícióban. Szerintük nem ütötte meg a korábbi klipek színvonalát. Maga a felvétel – legalábbis szerintem – kitűnő. Az USA kislemezlistáján a negyedik helyig jutott, Nagy-Britanniában egy hétig listavezető volt. Az énekesnő második szólóalbuma a huszonötödik születésnapján, 2006. szeptember 4-én került a boltokba, és stílszerűen a B’Day (Születésnap) címét viseli. Ismét megkockáztatom: a lemez az énekesnők között a tavalyi év második felének legjobbja. Az elsővel ellentétben hullámvölgytől mentes, a tíz új dal – valamint a bónuszként felcsendülő Check On It a hölgy főszereplésével készült A rózsaszín párduc című filmből – mindegyike tökéletes. Beyoncé továbblépett, hiphop-alapokkal és a hatvanas évekre való utalásokkal bőven megtűzdelt felvételeket készített neves szakemberek segítségével, az r&b-t szinte teljesen háttérbe szorítva. Az album egyik legjobb szerzeménye, a gitáros Irreplaceable ötödik hete uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját. Ez az énekesnő negyedik hazai listavezető slágere szólóban, de az első, amelyet egymaga énekel. Az előző három közreműködőkkel készült: elsőként Jay-Z-vel vezetett (Crazy In Love), majd Sean Paullal (Baby Boy), legutóbb Slim Thuggal (Check On It). Beyoncé ezzel párhuzamosan a mozivásznon is hódít a Dreamgirls című filmmusicalben. (Új Szó)

Puha József

2007. 01. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 01. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Beyoncé az elitmezőnyben cikk képei
Beyonce - Beyoncé az elitmezőnybenBeyonce - Beyoncé az elitmezőnyben