Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ma lenne 28 éves Aaliyah

Aaliyah - Ma lenne 28 éves Aaliyah

Egy elbűvölő, tetőtől talpig tisztességes nő, akit rajongásig szeretett a szakma. Sikerei csúcsán egy 2001-es interjúban azt nyilatkozta: „Innentől semmi sem állíthat meg”. Sajnos tévedett.

Repülőgépe egy klipforgatás után a Bahamákról indult haza, majd rögtön a felszállás lezuhant. Aaliyah ma lenne 28 éves.

Aaliyah Haughton 1979. január 16-án született Las Vegasban. Szokatlan keresztneve szuahéli eredetű és azt jelenti: "a legmagasabb rangú". Gyermeksztárként kezdte pályáját, 11 évesen már Vegasban énekelt nagybátyja feleségével, a legendás soulénekesnővel, Gladys Knighttal.

Aaliyah - Ma lenne 28 éves Aaliyah

A hölgy ‘94-ben debütált a listákon a Back & Forth című szerzeményével. Karrierje akkori kedvese, R. Kelly (!) segítségével indult el. A még kiskorú lány és producere titokban összeházasodtak, ám később útjaik különváltak. Aaliyah mindössze tizenöt éves volt, mikor egyik dala a listavezető helyig jutott Amerikában…

Aztán 17 évesen, One In A Million című második albumán R. Kelly zenei bábáskodását egy újonc producerduóra cserélte le: Timbaland-re és Missy Elliott-ra, akik ma a legnagyobb ászok a szakmában.

Aaliyah R&B történelmet írt, majd a filmezésbe is belekóstolt: főszerepet kapott az Öld meg Rómeót! című moziban, melynek Try Again című betétdala a legnagyobb nemzetközi sikere lett. Ezt a zenét egyébként a mai napig tisztességesen játsszák a rádiók és a zenetévék.

Semmi sem alakulhatott volna jobban. Jöttek és jöttek a felkérések, az újabb filmszerepek, majd elérkezett 2001. augusztus 25-e.

Aaliyah és stábja egy klipforgatásról indult haza a Bahamákról, azonban a felszállás után mindössze néhány másodperccel baj történt. A repülő nem került egyensúlyba, és sajnálatos módon a pilóta már nem tehetett semmit. A baleset jegyzőkönyve szerint a kétmotoros Cessna a túlterhelés következtében zuhant le. A roncsok tüzetes vizsgálata alapján jutottak az illetékesek erre a következtetésre, a gép műszaki állapota ugyanis kifogástalan volt. Legfeljebb 2470 kg terhelést bírt volna el, ezzel szemben egyedül a csomagok 2835 kg-ot nyomtak. Egyébként a pilóta személye körül sem volt minden tiszta, mivel az eset előtt bírósági ügye volt kokainhasználat miatt.

Aaliyah - Ma lenne 28 éves Aaliyah

Los Angelesben zarándokhellyé vált a Sunset Boulevardon található óriási plakát, amelyet eredetileg Aaliyah új albumának reklámozására állítottak fel. Több száz gyászoló írta rá emlékező sorait, verseit, és rengeteg virág borította el a helyszínt. A megrendülés virtuális formában is jelentkezett, az énekesnő hivatalos honlapjának szervere alig néhány órával a tragédia után megbénult a hirtelen ostromtól. Ezrek keresték fel, hogy a fórumon osztozzanak a gyászban.

Utolsó, harmadik nagylemeze iránt óriási volt a kereslet szerte a világon, a korong az amerikai Billboard magazin kétszázas nagylemezlistáján 2001. szeptember 15-én az élre ugrott.

A törékeny Aaliyah még csak most töltené be a huszonnyolcat, évtizedek állnának előtte a showbizniszben. Ha élne, a legnagyobbak közt lenne.

Juhász Gergely

2007. 01. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 01. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Lidy 2007. 02. 02. 20:36
Köszönet az írónak a cikkért, csak van benne egy pici hiba...Aaliyah Brooklynban született, nem Las Vegasban. Lidy (aaliyah-haughton.extra.hu) Rest in Peace Babygirl
geryyah 2007. 07. 05. 21:56
Nagyon jó a cikk, sok új infót tudtam meg belőle, de a hibát én is felfedeztem. Nagyon szeretem Aaliyah-t, csak sajnos többé már nem hallhatok róla semmi újat, ugyanis meghalt. :( De az emlékezetünkben örökké élni fog ez a nagyszerű énekesnő.
dudi 2007. 07. 24. 22:31
kár érte!
Vendég 2007. 10. 13. 14:52
We''ll never foget U...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ma lenne 28 éves Aaliyah cikk képei
Aaliyah - Ma lenne 28 éves AaliyahAaliyah - Ma lenne 28 éves AaliyahAaliyah - Ma lenne 28 éves Aaliyah