Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Snow Patrol: 2006 brit sztárzenekara

Snow Patrol - Snow Patrol: 2006 brit sztárzenekara

2005-ben Nagy-Britanniában a hazai együttesek közül napjaink vezető zenekara, a Chris Martin vezette Coldplay tarolt. Az ezt megelőző és a tavalyi esztendő viszont a trónkövetelőkről szólt. 2004-ben a Keane lett a szigetország volt számú együttese. Tavaly a második nagylemezével hódító Keane-t is jócskán leelőzte a Snow Patrol, Gary Lightbody és társai végleg betörtek az elitmezőnybe.

Olyannyira, hogy odahaza 2006-ban a skót zenekar adta el a legtöbb hanghordozót az Eyes Open című albumából.
Az északír születésű énekes-gitáros, Gary Lightbody 1994-ben a skóciai Dundee-ben alapította meg a Polarbear nevű együttesét. A formációnak mindössze egy lemeze jelent meg Starfighter Pilot címmel az Electric Honey Recordsnál, ugyanannál a skót mini kiadónál, ahol az első Belle And Sebastian-korong is napvilágot látott. A Polarbear később a nevét Snow Patrolra változtatta meg, és Glasgowba helyezte át a székhelyét. A következő két albuma a következő Belle And Sebastian-lemezeket is megjelentető ugyancsak mini kiadó, a Jeepster Records gondozásában került a boltokba. Az 1998-ban kiadott Songs For Polarbears és a 2001-ben megjelent When It’s All Over We Still Have To Clear Up csak a 164. és a 163. helyig jutottak a brit eladási listán. A Polydor Records alá tartozó Fiction Records által 2003 augusztusában kiadott Final Straw című lemez hozta meg a Snow Patrolnak a várva várt ismertséget főleg a brit kislemezlistán az ötödik helyig jutott Run című slágernek és a folyamatos turnézásnak köszönhetően. Az album sokkal markánsabb hangzású, mint az előzőek, koncentráltabb szerzeményeket vonultat fel. A zenekar a következő évben nemcsak Európa angol nyelvterületén, hanem a tengerentúlon is befutott. 2005-ben a U2 koncertjei előtt lépett fel. Közben az alaptó basszusgitáros kilépett és két új tag: az új basszusgitáros és az addigi turnébillentyűs belépésével öttagúvá alakult. A legutóbbi nagylemeze, az Eyes Open a Final Straw-nál már bizonyított producer, az időközben a How To Dismantle An Atomic Bomb című U2-albumon is közreműködő Garret ”Jacknife” Lee felügyelete mellett készült.
A tavaly május 1-jén megjelent Eyes Open május 8-án a brit eladási lista csúcsán debütált. A Fiction Recordsnak ezt megelőzően ’92-ben volt utoljára listavezető kiadványa a brit összesítésen, akkor a The Cure albuma, a Wish vezetett. Az előzményekből kiindulva nem nevezhető nagy meglepetésnek, hogy 2006-ban a Snow Patrol adta el a legtöbb hanghordozót Nagy-Britanniában. Az Eyes Open 1 514 554 példányban fogyott. (Új Szó)

Puha József

2007. 01. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 01. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Snow Patrol: 2006 brit sztárzenekara cikk képei
Snow Patrol - Snow Patrol: 2006 brit sztárzenekaraSnow Patrol - Snow Patrol: 2006 brit sztárzenekara