Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

56 éves Phil Collins

Phil Collins - 56 éves Phil Collins

1951-ben ezen a napon, január 30-án született minden idők egyik legjobb zeneszerzője, Phil Collins. Neve egyet jelent a Genesis-szel, amit tavaly feltámasztott, és idén elhoz Budapestre is. Isten éltessen, Phil.

Phil Collins (eredeti nevén Philip David Charles) Londonban látta meg a napvilágot, és már általános iskolás korában élénken érdeklődött a zene iránt. Szinte hihetelne, de tizennégy évesen már Hollywood-i mozikban játszott, és alig múlt tizenöt, amikor elkápráztatta a West End közönségét. 1964-ben feltűnt ugyanis a Beatles Nehéz nap éjszakája című filmjében mint rajongó, 1965-ben pedig már a West Enden játszott, Ő volt a Dörzsölt az Oliver című musicalben. 1967-ben figyelt fel a Melody Maker című lapban egy hirdetésre, amelyben a Genesis együttes dobost keresett. Jelentkezett, és csont nélkül bejutott.

Phil Collins - 56 éves Phil Collins

Amikor Peter Gabriel kivált az együttesből, Phil 1975-től a dobolás mellett énekesként is folytatta a Genesisben. Ekkor már nős volt, két fia is született, de házassága nem tartott sokáig. A válás után 1981-ben Collins kiadta első nagylemezét, a Face Value-t, amely óriási sikert aratott. Ezután szólóénekesként még ismertebbé vált, ám közben a Genesis-szel sem hagyta abba a zenélést és a koncertezést. Egyik legjobb dala, az In the Air Tonight bekerült a Miami Vice című tévésorozatba is. Ennek köszönhetően több tévéshow vendége, majd házigazdája lett.

Collins belekóstolt a filmezésbe is, 1988-ban eljátszotta a Buster főszerepét, a vonatrablót, a Hookban Good felügyelőt alakította, de szerepelt még az És a zenekar tovább játszik, valamint a Szigorúan piszkos ügynök című filmekben is.

Phil Collins - 56 éves Phil Collins

1999-ben megírta a Tarzan rajzfilmváltozatának dalait, amelyért Oscar- és Grammy-díjat kapott (ennek magyar verzióját egyébként Ákos készítette el, akinek Phil személyesen is gratulált). A Tarzan angliai premierje napján felkeresték Collinst azzal az ajánlattal, hogy vegyen részt a Mackótestvér készítésében is. Ezt követően írt hat új dalt a filmhez, és megosztozott a háromszoros Grammy-díj nyertes Mark Mancinával a zeneszerzői dicsőségen.

Collinsnak a kilencvenes évek közepén hallásproblémái kezdődtek. Elment egy rutinvizsgálatra, ahol közölték vele: bal füle a túlzott igénybevétel miatt (főleg az évtizedes dobolásnak köszönhetően) egyre gyengébb. Ma ezzel a fülével már egyáltalán nem hall.

Jó hír viszont a rajongóknak, hogy időközben újra gőzerővel dolgozik a Genesis, méghozzá a legsikeresebb felállásban. Phil Collins mellett ugyanis a gitáros Mike Rutherford és a billentyűs Tony Banks is áldását adta a közös munkára, és a világhírű együttes idén Budapesten is koncertezik.

Juhász Gergely

2007. 01. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 01. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

56 éves Phil Collins cikk képei
Phil Collins - 56 éves Phil CollinsPhil Collins - 56 éves Phil CollinsPhil Collins - 56 éves Phil Collins