Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2007/5

Amy Winehouse - Listamustra 2007/5

A zenepiac ébredezik a januári álmából, és ez a listákon is tükröződik. Az összesítések ugyan még mindig mentesek a számottevő változásoktól, új dalok, nagylemezek csak elvétve bukkannak fel rajtuk, de már kiolvasható róluk a kecsegtető jövő.

A brit albumeladási listára például visszatért a Bloc Party nagy sikerű első lemeze, a 2005 februárjában kiadott Silent Alarm – a kereslet növekedése az év első nagy újdonságának előszele. Jövő hétfőn kerül a boltokba a zenekar második stúdióalbuma, az A Weekend In The City, és annak tudatában is borítékolhatjuk neki az eladási rangsor első helyét, hogy még novemberben kiszivárgott a világhálóra. Németországban a más szerepben megismert Carla Bruni korongja a második helyen debütált.

Amy Winehouse - Listamustra 2007/5

Nagy-Britannia
Kislemezek
1. Mika: Grace Kelly
2. Just Jack: Starz In Their Eyes
3. The View: Same Jeans

Nagylemezek
1. Amy Winehouse: Back To Black
2. James Morrison: Undiscovered
3. The Fratellis: Costello Music

A rehabilitálódott énekesnő
A The X Factor című tehetségkutató műsor harmadik szériájában diadalmaskodó Leona Lewis beérte elődjét, a 2005-ös győztest, ám megelőznie nem sikerült. Érdekesség, hogy Shayne Ward a That’s My Goal című dallal 2005 utolsó és 2006 első három hetében uralta a kislemezek mezőnyét, Leona pedig pontosan egy évre rá: 2006 utolsó és 2007 első három hetében. A libanoni születésű, Londonban élő énekes-zongorista, Mika vette át tőle a vezetést a Grace Kelly című felvételével.
Az albumösszesítés csúcsán továbbra is Amy Winehouse trónol. A hölgy első lemeze, a dzsessz- és soulelemekre, valamint szókimondó szövegvilágra épülő Frank 2003 októberében került a boltokba, és 2004-ben jelölték Mercury Music Prize-díjra. Második albuma, a Back To Black zeneileg ugyanolyan könnyed, mint a bemutatkozó volt, szintúgy szókimondó szövegekkel. Az önirónia sem hiányzik róla, a Rehab című első kislemezdalban az korongja utáni alkoholgondjairól énekel az azóta rehabilitálódott énekesnő.

Németország
Kislemezek
1. Nelly Furtado: All Good Things (Come To An End)
2. US5: One Night With You
3. Christina Aguilera: Hurt

Nagylemezek
1. Nelly Furtado: Loose
2. Carla Bruni: No Promises
3. Monrose: Temptation

Szupermodell az élmezőnyben
Az év első heteiben viszonylag könnyű őrizni a kislemezlista első helyét, ilyenkor a kevés újdonságnak köszönhetően nincs nagy veszélyben a trón. A kanadai Nelly Furtado ötödik hete uralja a mezőnyt. A héten sikerült visszavernie az egyetlen komoly trónkövetelőt, a hazai US5 nevű csapatot. Az öt srác alkotta formációt a német VIVA Big In America című sztárkereső műsorának nyerteseiből verbuválták 2005-ben. A fiúk tavaly ősszel – műsoruk címének megfelelően – elindultak Amerika felé, de már Nagy-Britanniában elakadtak, első hazai slágerük, a Maria csak a 38. helyig jutott a brit kislemezlistán. A német nyelvterületen viszont töretlen a sikerük, az ezüstérmes pozícióba megérkezett One Night With You már a hatodik slágerük, igaz, a csúcspozíciót egyelőre csak a Maria érte el.
Nelly Furtado az albumok összesítését is vezeti. A második helyen itt is – akárcsak a kislemezlistán – új belépővel találkozunk. Az egykori szupermodell, Carla Bruni korábban is vonzódott a zenéhez, pontosabban a zenészekhez, feltűnt Mick Jagger és Eric Clapton partnereként. Úgy látszik, a legendás énekesek megfertőzték őt a szó jó értelmében, mivel zenei pályára lépett. Az első lemeze, a francia nyelvű Quelqu’un m’a dit 2002 novemberében jelent meg. A No Promises című második albumán már angolul énekel többségében verseket: Emily Dickinson, Dorothy Parker, William Butler Yeats és Wystan Hugh Auden költeményeit akusztikus gitár kíséretében, folkos megfűszerezéssel. (Új Szó)

Puha József

2007. 02. 01.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 02. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2007/5 cikk képei
Amy Winehouse - Listamustra 2007/5Amy Winehouse - Listamustra 2007/5