Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ma lenne 60 éves Máté Péter

Máté Péter - Ma lenne 60 éves Máté Péter

1947-ben ezen a napon, február 4-én született Budapesten Máté Péter. Két lányt, egy szerető feleséget, sokezer rajongót, és rengeteg fülbemászó slágert hagyott maga után.

Máté Péter már hatéves korától autodidakta módon tanulta a zene fortélyait. Nevét a hatvanas évek második felében ismerhette meg az egész ország, miután első hangfelvétele, az Úgy várom, jössz-e már? 1967-ben elkészült a Magyar Rádióban az Illés együttes kíséretével. Később egy pol-beat fesztiválon első lett A néger zongorista című dala, és ugyanezen a rendezvényen elnyerte a legjobb férfi szólista díját is.

Máté Péter - Ma lenne 60 éves Máté Péter

1972-ben, a Hull az elsárgult levél sikere után már Ő számított hazánk első számú énekesének. 1974-ben megnyerte a drezdai slágerfesztivál fődíját, két évvel később pedig meghívták az írországi Castlebar Song Contest-re. Ezen a versenyen csak publikálatlan dalok szerepelhettek, Máté Péter a Tárd ki karjaidat című dalával első lett.

Az énekes-dalszerző tragikus hirtelenséggel hunyt el alig 37 évesen 1984-ben. Kevesen tudták róla, de egy végtelenül szerény és önbizalomhiányban szenvedő énekes volt. Sokszor alig mert felmenni a színpadra, csúnyának, esetlennek érezte magát. Mélabúját és keserűségét csak fokozta, hogy nagyon nehezen tudott betörni a rádióba, a televízióból pedig folyamatosan elutasították. Aztán mikor végre bekerült, éveken keresztül azért kellett küzdenie, hogy azt énekelhesse, amit ő szeretne és ne azt, ami eléraknak.

Máté Péter életéről és nőügyeiről a mai napig rengeteget pletykálnak az emberek. Gyakori szorongását sokszor sajnos csak az itallal tudta csillapítani, ám ez nagyon megviselte a szervezetét. Ez vezetett a végzetes szívinfarktushoz is 1984. szeptember 9-én.

Ma este a Művészetek Palotájában nagyszabású emlékkoncertet rendeznek Máté Péter emlékére. A fellépő művészek - Malek Andrea, Gáspár László, Gallusz Nikolett, Payer András, Havas Lajos Chico, a Bolyki Brothers acapella együttes és a Back II Black - Máté Péter kedvelt és ismert dalait adják majd elő.

Az est díszvendége lesz Máté Edit (Máté Péter özvegye), és ha egészségi állapota engedi, S-Nagy István, a művész szerzőtársa is tiszteletét teszi.

Juhász Gergely

2007. 02. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 02. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
magdaléna 2007. 04. 12. 9:39
Magdaléna @2007.ápr.12. Miért kell addig várni Mo.-on amíg meghal valaki ,hogy elismert legyen?A debreceni koncerten ott voltam és fájó szívvel hallgattam a koncerten elhangzó dalokat amit a közönség is sokszor az előadókkal együtt énekelt,könnyes szemmel!Még mindig nagyon hiányzik ez a "nagyszívű" előadó a magyar könnyüzenéböl!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ma lenne 60 éves Máté Péter cikk képei
Máté Péter - Ma lenne 60 éves Máté PéterMáté Péter - Ma lenne 60 éves Máté Péter