Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

45 éves Axl Rose

Axl Rose - 45 éves Axl Rose

1962-ben ezen a napon, február 6-án született a Guns N’ Roses frontembere, Axl Rose. Az egykor kiváló zenész ma egy mániás depresszióval küzdő fenegyerek, aki a szüntelen harcban és a vallás megvetésében látja legfőbb küldetését.

Axl (eredeti nevén William Bill Bailey) 1962. február 6-án született Indiana államban. „Rose” egyébként a vér szerinti apjának a neve, aki már kétéves korában molesztálta a fiát, pár hónappal később pedig elhagyta a családot. Nem sokkal később anyja összeállt egy szintén hívő férfival, Bailey-vel. Axl tizenhét évesen komoly traumaként élte meg a felismerést, hogy Bailey csak a nevelőapja, ekkor változtatta nevét Rose-ra. Az Axl pedig a zenekar neve volt, amelyben akkoriban játszott.

Axl Rose - 45 éves Axl Rose

Ebből az együttesből lett 1985. márciusában a Guns N’ Roses. Rezidenciájukat Los Angelesben, a Sunset Boulevard-on alakították ki és a Pokol Házának nevezték el. A kezdeti időkben semmilyen bevételt nem termeltek, hónapokon át kekszen és olcsó boron éltek, néha még pénzt is loptak. Az ekkoriban kezdődő masszív alkoholizmus és drogfüggőség idővel az együttes minden tagjának életét és egészségét romba döntötte.

1986. decemberében jelent meg első EP-jük Live Like A Suicide címmel. Ekkor kezdtek igazán beindulni a dolgok, de ezzel párhuzamosan a Guns N’ Roses életében botrányt botrány követett. 1988-ban egyik koncertjükön két rajongójukat a tömeg halálra taposta, ’89-ben pedig a gitárosukat, Izzy-t letartóztatták garázdaság miatt. De Axl-nek is volt szerencséje élvezni a rendőrség vendégszeretetét: egy reggel borosüveggel vágta fejbe a hangerő miatt méltatlankodó szomszédját, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Sőt: 1991-ben Axl tömegverekedést szított St. Luis-i koncertjükön, korábbi dobosuk, Steven Adler pedig pert indított a zenekar ellen, társait téve felelőssé súlyos drogfüggőségéért.

Axl Rose - 45 éves Axl Rose

Basszusgitárosuk, Duff majdnem meghalt hasnyálmirigy-gyulladásban 1994-ben. A kiváltó ok a túlzott kábítószer- és alkoholfogyasztás volt, amiért ugyanabban az évben a zenekar két közeli barátját is elveszítette. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor 1998-ban Axl-t fenyegetésért és rendzavarásért letartóztatták.

A Guns N’ Roses különösen a kilencvenes évek elején aratott óriási sikereket, majd hosszú szünet után kísérleti jelleggel - és nagyrészt kicserélődött tagsággal - újra életet leheltek a csapatba New Yorkban. De mivel később Axl éveken keresztül semmi érdemlegeset nem volt hajlandó csinálni, a „kitagadottak” - akiket kitett a Guns N’ Roses-ból - Velvet Revolver néven saját csapatot alakítottak, és be is perelték egykori főnöküket.

A Guns N’ Roses korántsem olyan, mint régen. A tagcserék sokat elvettek a tavalyi budapesti koncert élményéből, de a hangzás és a színpadkép is komoly kivetnivalót hagyott maga után.

Juhász Gergely

2007. 02. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 02. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 02. 16. 11:07
Király a Guns'N Roses éljen mindöröké!!!!!
Vendég 2010. 06. 17. 13:42
Akármi is történt ők csak adtak a világnak, elvenni csakis maguktól vettek el..
Vendég 2011. 06. 17. 19:21
Axl Rose és a guns n roses nekem a kedvenc rockbandám. Lehet hogy az új album nem lett annyira ütős, de nem feltétlen ez a lényeg.A régi bandából már nincs benne senki. Várható volt hogy már nem lesz olyan mint a régi. Hanem az a lényeg hogy megprobált alkotni igy is. Ha meg nem lett volna kiadva az uccsó album akkor az lesz volna nagy felbáborodás.Nekem azért tetszett az uj album. Minden előadónak és bandának általába az első albuma a legjobb. Nekem ennyi a véleményem.
christa 2013. 06. 29. 16:37
Axl Rose a Kiráy

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

45 éves Axl Rose cikk képei
Axl Rose - 45 éves Axl RoseAxl Rose - 45 éves Axl RoseAxl Rose - 45 éves Axl RoseAxl Rose - 45 éves Axl Rose