Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása

Yamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása

Új műsorral érkezik Magyarországra a japán Yamato társulat. A tradicionális japán dobzenét és modern technikát egyesítő előadásokat 2007. február 13-án és 18-án Budapesten a Kongresszusi Központban, február 20-án pedig Debrecenben a Főnix Csarnokban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Yamato - The Drummers of Japan társulat tradicionális japán zenei motívumokat szólaltat meg taiko dobokon, mindezt ötvözve modern technikai és show elemekkel. 1993-as megalakulásuk óta több mint 900 alkalommal léptek fel a világ számtalan pontján, így Kínában, Japánban, Indonéziában, Angliában, Dél-Koreában, Dél-Amerikában és Európában. A 2006-os budapesti és debreceni koncertek sikerei után ismét Magyarországon, egy teljesen új produkcióval lépnek fel, melynek címe: Shin-On (Szívdobbanás).

Yamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása

Ahogyan a taiko-dobolásban úgy természetesen az új műsorban is nagy szerepe van a hangok és az ütések összekapcsolódásának. Masa Ogawa, a társulat alapítója szerint, az előadók energiája, gondolata átáramlik az ütések hangjába, ami a szívdobogással azonosítható, ezek láncolata pedig az élet alapja. Céljuk, hogy az előadás során az ütések összhangba jöjjenek a közönség szívverésével, és ezáltal egyesüljenek a gondolataik.

Yamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása

A mostani produkció fő témái a víz, a szél, a tűz és a szívdobbanás, ezek hangulatát idézi a nyolc színpadi egység. Az első: Yakarta, amely az erőteljes fiatalok energiáját és világtól való elfordulását tükrözi. Ezt sorrendben a Hayate (lágy szellő), a Rekka (heves tűz), a Kizashi (jel), a Raion (mennydörgés), és a Rakuda (vidáman ütni) műsorszámok követik.

Yamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása

A nyolcadik rész a címadó Shin-On, amelyben - a korábbiakkal ellentétben - a színpad elejére helyezik az óriás taiko dobot. Ez a társulat őrangyala: 400 éves fából készült és 1,7 m átmérőjű. A többi különböző méretű taikoval és a harag, az öröm és a szerelem hangulataival együtt a szív dobogását idézi fel a tíz fiatal előadó. A hang és ütem együttes hatására fokozatosan összeolvad a szerzők és a közönség szívverése, míg végül szinte egyszerre lüktetnek.

Taiko: (wadaiko) eredeti jelentése japándob, a szó egy bizonyos Japánban használt ütőhangszertípusra vonatkozik. Az ezerkilencszázas évek közepétől azonban a taiko kifejezés már egy zenei stílust jelöl, mégpedig a japándobokon játszott csoportos dobstílust.


Jegyek kaphatók:
Budapesten:
a helyszínen, Kongresszusi Központ jegypénztára
Concert és Media jegyirodáiban
Interticket jegyirodáiban
Libri Könyvesboltokban
www.ticketportal.hu

Debrecenben:
a helyszínen, Főnix Csarnok
Kölcsey Központ

További információ:
www.yamato.hu
www.podiumprodukcio.hu

Szilvia

2007. 02. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Szilvia 2007. 02. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
MeXx 2007. 02. 06. 20:33
A cikket érdekesnek találom, fontosnak tartom, hogy ne csak a legbefutottabb, legismertebb zenészekről, együttesekről szóljanak hírek.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása cikk képei
Yamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadásaYamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadásaYamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadásaYamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadásaYamato - The Drummers of Japan - Szívdobbanás – A Yamato dobosainak új előadása