Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A nagy esélyes, Lily Allen hoppon maradt

Arctic Monkeys - A nagy esélyes, Lily Allen hoppon maradt

Szerdán este a londoni Earls Courtban gazdára találtak a brit zeneipar legrangosabb díjai – az Arctic Monkeys és a The Killers két-két elismerést kapott.

A brit könnyűzene az utóbbi években kiszámíthatóbb lett, mint korábban. A 27. BRIT Awards januárban nyilvánosságra hozott jelöltlistája sem szolgált a legkisebb meglepetéssel sem, így aztán a szerdai gála is nagyjából a várt végeredményt hozta.
Nagy-Britannia zenepiacán 2006-ban még inkább a kétsíkúság lett úrrá. A látszat ellenére ez nem gyakorolt negatív hatást, sőt évek óta nem volt ennyire jó és minőségi a felhozatal. Tavaly tovább folytatódott a hetvenes évek második és a nyolcvanas évek első felének újrahasznosítása. Az egyik oldalon az évtized zenéjéből merítő, néhány esetben arcátlanul lopó gitárzenekarok voltak. Velük szemben az érzelmes, melankolikus énekesek álltak, akik iránt különösen a 2005 júliusában bekövetkezett londoni terrortámadás óta nőtt meg az érdeklődés – a divatirányzat elindítója, James Blunt háttérbe szorulásával egymás után érkeztek a trónkövetelők, jelenleg James Morrison és Paolo Nutini a legnépszerűbb közülük. Közben egyre-másra tűnnek fel az említett korszak diszkózenéjéből ihletet merítő előadók – például a brit kislemezlistát negyedik hete vezető Mika –, de ők csak jövőre számíthatnak díjakra, bár jobban belegondolva korántsem biztos, hogy számíthatnak, hiszen ezt a stílust a zenészszakma ritkán szokta díjazni.

Arctic Monkeys - A nagy esélyes, Lily Allen hoppon maradt

Jelöltek
A legtöbb nominációt, négyet a Smile című dallal tavaly nyáron befutott Lily Allen kapta. Az énekesnő első albuma, az Alright Still a mai napig igen kelendő, igaz, csupán az angol nyelvterületen, bár időközben az Egyesült Államokban is kiadták, ahol a héten az eladási összesítés huszadik helyén nyitott. Három jelöléssel büszkélkedhetett Corinne Bailey Rae, James Morrison a Muse, a Snow Patrol és az amerikai Gnarls Barkley.

Döntőbizottság
A győzteseket több száz szakember: újságíró, lemezlovas, zenei producer és koncertszervező választotta ki. A legjobb brit kislemez díjára pályázó tizenegy felvétel közül a rádióhallgatók szűkítették le szavazataikkal a mezőnyt öttagúra.

Győztesek
Egy díjazott nevét, az Életműdíjban részesülőt szokás szerint már korábban bejelentették, ezúttal az Oasis kapta meg. A díjátadóról két együttes távozott két-két díjjal: az Arctic Monkeys és a The Killers. Az Arctic Monkeys tagjai személyesen nem vettek részt a ceremónián, jelmezekbe öltözve, videóüzenetben köszönték meg az elismeréseket. A sheffieldi zenekar első nagylemeze, a Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó bemutatkozó albuma – 363 735 darabot vásároltak belőle a szigetországban a megjelenés hetében tavaly januárban. A Brandon Flowers vezette Las Vegas-i The Killers kétségkívül Nagy-Britanniában a legnépszerűbb, így dupla győzelme nem meglepetés. Hoppon marad viszont a négy jelölést begyűjtött Lily Allen, ami szintén nem meglepő, első nagylemeze ugyanis nem emelkedik ki az átlagból. Az már meglepetés, hogy elismerés nélkül maradt Corinne Bailey Rae és a tavalyi évben Nagy-Britanniában a legtöbb hanghordozót eladott Snow Patrol. A legjobb brit dalnak a Patience címűt szavazták meg 2006 nagy visszatérőjétől, a Take Thattől. (Új Szó)

BRIT Awards 2007 – kategóriák és díjazottak
A legjobb brit női előadó – Amy Winehouse
A legjobb brit férfi előadó – James Morrison
A legjobb brit zenekar – Arctic Monkeys
A legjobb brit album – Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not
A legjobb brit kislemez – Take That: Patience
A legjobb brit újonc – The Fratellis
A legjobb brit koncertzenekar – Muse
A legjobb nemzetközi női előadó – Nelly Furtado
A legjobb nemzetközi férfi előadó – Justin Timberlake
A legjobb nemzetközi zenekar – The Killers
A legjobb nemzetközi album – The Killers: Sam’s Town
A legjobb nemzetközi újonc – Orson
Életműdíj – Oasis

Puha József

2007. 02. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 02. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A nagy esélyes, Lily Allen hoppon maradt cikk képei
Arctic Monkeys - A nagy esélyes, Lily Allen hoppon maradtArctic Monkeys - A nagy esélyes, Lily Allen hoppon maradt