Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Tori Amos Budapestre jön

Tori Amos - Tori Amos Budapestre jön

Tori Amos hivatalos weboldalán található információ szerint idén június 24-én hazánkban, a budapesti Papp László Sportarénában koncertezik. Az énekesnő új albuma május 1-jén lát napvilágot American Doll Posse címmel.

Hamarosan világkörüli turnéra indul Tori Amos, melynek egyik állomása hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott információk szerint Budapest lesz. Június 24-én érkezik hazánkba és a Papp László Sportarénában mutatja be május 1-jén boltokba kerülő új albuma anyagát, az American Doll Posse-t. Utoljára két évvel ezelőtt adott ki albumot The Beekeeper címmel, valamint múlt év végén egy egyedülálló válogatást, az ’A Piano: The Collection’ címet viselő díszdobozos kiadványt, mely pályafutása 15 éves jubileumára került a boltok polcaira.

Tori Amos - Tori Amos Budapestre jön

Tori Amos nem mindennapi egyéniségét és egyedülálló zenei világát több mint tizenöt éve ízlelgeti a nagyérdemű. Leginkább egyszerű zongorakísérettel feljátszott dalainak témája főként a szexualitás, a vallás és a személyes tragédiák. Utóbbiból sajnos volt része az amerikai születésű, de Nagy Britanniában élő énekesnőnek, mai napig nem sikerült feldolgoznia magzata elvesztését, melyre oly sok dalon át emlékezett vissza és valószínűleg nem véletlen, hogy a most kiadásra kerülő új albumának borítója, illetve az új turnéfotók is erre utalnak.

Tori 1963-ban az amerikai Newton-ban, North Carolinában látta meg a napvilágot. Már kicsi gyermekkora óta tanul zongorázni, mely igazi védjegye lett karriere során. Konzervatóriumban tanult, majd már 13 éves korától bárokban, kisebb helyi klubok közönsége előtt lépett fel. Még nagyban középiskolás volt mikor fiútestvérével, Mike Amos-szal közösen írt dala, a ’Baltimore’ egy tehetségkutató verseny eredményeként kislemezen jelent meg más Tori-dal társaságában. 1985-ben egy zenekart alapított Y Kant Tori Read néven, akikkel egy lemezük készült, ami az Atlantic/Warner kiadó gondozásában került a boltokba. A csapat óriási bukás volt Amerika-szerte, viszont Tori kezében ott volt egy fegyver, az a hat lemezre szóló szerződés, amit még anno ő írt alá. 1990-ben így már egyedül saját szólóötleteit próbálta kiadatni, egyedül a kor grunge, rock és rap áramlatai voltak maximálisan az énekesnő ellen, nem igazán hittek az egy énekesnő – egyszerű zongorakíséret felállásban, így az igazi sikert jóval később 1994-ben érhette el és ezt is elsőként az európai, főleg brit területeken. A Cornflake Girl , a Pretty Good Year és a God című dalokat felsorakoztató Under The Pink címet viselő album meghozta neki az elismertséget, ami azóta is mondhatjuk, hogy töretlen. Ezidáig közel 12 millió albumot adott el világszerte és egyedülálló zenéjét nem kis rajongótábor övezi.

fkriszta

2007. 02. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2007. 02. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Tori Amos Budapestre jön cikk képei
Tori Amos - Tori Amos Budapestre jönTori Amos - Tori Amos Budapestre jön