Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A Majmok újabb támadása

Arctic Monkeys - A Majmok újabb támadása

2006 legnagyobb zenei meglepetését januárban kaptuk meg. Az Arctic Monkeys (Sarkköri Majmok) Európa-szerte január 23-án adta ki az első nagylemezét, Nagy-Britanniában már-már a The Beatlest idéző hisztéria közepette. A sheffieldi zenekar április 23-án rukkol elő a folytatással.

Az Arctic Monkeys 2002-ben alakult meg. Az internetre felpakolt dalaival 2005 első hónapjaiban óriási rajongótábort verbuvált maga köré – ez mérföldkő a zenében, korábban nem volt példa arra, hogy egy ismeretlen együttes kizárólag a világháló segítségével ekkora népszerűségre tegyen szert. A két felvételt (a Fake Tales Of San Francisco és a From The Ritz To The Rubble címűeket) tartalmazó Five Minutes With Arctic Monkeys című EP-jét ezerötszáz példányban magánkiadásban jelentette meg 2005 májusában. Ekkor már a legnagyobb lemezcégek versenyeztek a zenekarért. A fiatalok a Domino Records nevű független kiadót választották, bizonyára azért, mert ez áll a gitárpop együttesek új éráját 2004 elején elindított Franz Ferdinand mögött is. Az Arctic Monkeys első hivatalos kislemezdala, az I Bet You Look Good On The Dancefloor 2005. október 17-én került a boltokba – az internetes gerillakampánynak és az időközben beindult rádiós támogatásnak köszönhetően a brit kislemezlista élén debütált. Az első albumát beharangozó When The Sun Goes Down című felvétele is a brit lista csúcsára iratkozott fel tavaly január 23-án. A Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not című nagylemez a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó bemutatkozó hanghordozója lett – 363 735 példányt értékesítettek belőle a szigetországban a megjelenés hetében.
Az Arctic Monkeys – akárcsak a többi újonnan feltűnt gitárzenekar – semmi újjal nem szolgál, de mindent megtalálunk a korongján, ami fontos volt a nyolcvanas és a kilencvenes évek pop-rock zenéjében, valószínűleg ez sikerének egyik, legfontosabb titka. A fiúk a régiből újat: feszes, lüktető posztpunkot hoztak létre. A nyolcvanas évek klasszikusaitól merített alapanyagot a kilencvenes évek éles gitárhangzásával vegyítették, és ezt szintén múltbéli: diszkós, funkos, groove-os ízekkel ötvözték. A siker másik titka, hogy a tavaly még csak tizenkilenc év átlagéletkorú együttes a kölyökképű énekes-gitárossal, Alex Turnerrel az élen hatásosabban megszólította a tizenéveseket, mint az elődei.
Alex az év elején arról számolt be, hogy egy fiatal lány, Elsie szelleme kísért a második album munkálatainak helyszínén, a londoni Miloco Studiosban, és beszélt a készülő anyagról is. „Több itt rögzített lemezen hallani lehetett a suttogását. Ezekre a hangokra nem tudnak más, észszerű magyarázatot adni. Az albumunkon ugyan lesz egy kis orgona is, de számottevő elrugaszkodás nem várható az előző stílusához képest” – nyilatkozta.
Az Arctic Monkeys második nagylemeze Favourite Worst Nightmare címmel április 23-án kerül a boltokba. A tizenkét dalt felvonultató korongról előzetesként a Brianstorm jelenik meg maxi CD-n. A fiúk a hozzá készült videoklip forgatása miatt nem vettek részt a februári BRIT Awardson, ahol „A legjobb brit zenekar” és „A legjobb brit album” kategóriákban diadalmaskodtak.
Az együttes első nagylemeze szép sikert aratott az Egyesült Államokban is, ott eddig több mint 300 ezer fogyott el belőle, és a hazai zenetörténet második legjobban eladott független debütáló hanghordozója lett. Az új album a tengerentúlon a Warner Bros. terjesztésében lát napvilágot a Domino Recordsszal kötött megállapodás alapján. Az elsőt a Sony BMG-hez tartozó Epic Records forgalmazta az USA-ban, a legtöbb európai országban pedig az EMI égisze alatt jelent meg. (A Domino Recordsnak ugyanis nincsenek leányvállalatai, és mivel független, nem tartozik multinacionális céghez.)
A nagylemez megjelenése után az Arctic Monkeys turnéra indul. Először Nagy-Britanniában koncertezik, majd nyáron számos európai fesztiválon tiszteletét teszi. Felröppent, hogy a Sziget Fesztiválon is fellép, ám a szervezők ezt megcáfolták. (Új Szó)

Puha József

2007. 04. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 04. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Majmok újabb támadása cikk képei
Arctic Monkeys - A Majmok újabb támadásaArctic Monkeys - A Majmok újabb támadása