Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2007/15

Kings of Leon - Listamustra 2007/15

Az átdolgozásdalok kapcsán általában reflektorfénybe kerülnek az eredeti változatok is: az alapszerzeményeket a rádióállomások nagyobb rotációban játsszák, esetleg a kiadók ismét forgalomba hozzák. Ez maximálisan elmondható a brit kislemezlistát vezető felvételről.

Az eredetije a The Proclaimers előadásában is megtalálható az összesítésen – újbóli csúcspozíciója a 26. hely volt –, és a héten az albumeladási rangsor ötödik helyére érkezett meg a duó eredetileg 2002-ben kiadott, s most ismét megjelentetett karrierösszegző gyűjteménye.

Kislemezek
1. The Proclaimers Featuring Brian Potter & Andy Pipkin: (I’m Gonna Be) 500 Miles
2. Avril Lavigne: Girlfriend
3. Gwen Stefani Featuring Akon: The Sweet Escape

Kings of Leon - Listamustra 2007/15

Nagylemezek
1. Kings of Leon: Because Of The Times
2. Maximo Park: Our Earthly Pleasures
3. Take That: Beautiful World

A másodvonalbeli együttes előretörése
A Comic Relief nevű szervezet részére jótékonysági céllal rögzített (I’m Gonna Be) 500 Miles harmadik hete uralja a kislemezek mezőnyét. A The Proclaimers slágerét az eredeti előadókkal karöltve két komikus: Brian Potter (Peter Kay) és Andy Pipkin (Matt Lucas) adja elő. A szerzemény eredetije a duó ’88-as Sunshine On Leith című albumán szerepel, és a brit listán akkor a 11. hely volt a csúcspozíciója. Érdekesség, hogy a szervezet részére felvett másik jótékonysági dal, a Walk This Way, a három héttel ezelőtt a csúcsra feliratkozó Sugababes és Girls Aloud közös átdolgozása (az eredetijét az Aerosmith és a Run-D.M.C. vitte sikerre) nagy léptekkel hátrál az összesítésen, a héten már csak a 24. pozícióban találjuk. A második helyen Avril Lavigne megjelenés előtt álló harmadik stúdiólemezének beharangozója szerepel, a dobogó legalsó fokát pedig a világ jelenlegi legnagyobb slágere foglalja el, Gwen Stefani és Akon felvétele.
Az albumlista élén a Kings of Leon nyitott – az USA-ból, Tennessee államból származó, három testvér és egy unokatestvérük alkotta rockzenekar Nagy-Britanniában aratja a legnagyobb sikereit, odahaza az igazi áttörés egyelőre várat magára. A fiúk a U2 és a The Strokes hatását is magán viselő harmadik stúdióalbumáról az elmúlt héten számos dicsérő kritika látott napvilágot a szigetországban. Az említett együttesek hatása nem véletlen, a kvartett már többször koncertezett velük. A Franz Ferdinand befutása után, 2004-ben és 2005-ben feltűnt posztpunk és new wave zenekarok szinte mindegyike előállt már a folytatással, a divathullám lecsengését követően azonban a legtöbbjük nem igazán találja az új utat, amelyen elindulhat. Az egykori tanár, Paul Smith énekes vezette Maximo Park a kivételek egyike. A newcastle-i együttes 2005 májusában kiadott A Certain Trigger című bemutatkozó korongját, valamint a 2006 januárjában megjelent, a lemezről lemaradt dalokat és ritkaságokat felvonultató Missing Song című kiadványát hasonló, színvonalas folytatással fejelte meg. A zenekar 2005-ben nem került be a legnépszerűbbek közé – az első albuma odahaza a 15. helyig vitte –, de most sikerülhet bejutnia az elitmezőnybe, hiszen a rajongótábora fokozatosan nő, amivel csak kevés társegyüttes dicsekedhet el, és az új nagylemeze az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel. (Új Szó)

Puha József

2007. 04. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 04. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2007/15 cikk képei
Kings of Leon - Listamustra 2007/15Kings of Leon - Listamustra 2007/15