Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sose halunk meg - a zenés játék dalai

Dés László - Sose halunk meg - a zenés játék dalai

2006. februárjában négy alkotó szövetkezett, hogy elkészítse az 1993-ban bemutatott, és azóta legendává érett film, a "Sose halunk meg" zenés színpadi változatát. Hárman közülük már a film létrehozásában is jelentős szerepet játszottak, hiszen Koltai Róbert kamaszkori élményeiből Nógrádi Gábor írt forgatókönyvet, Koltai Róbert játszotta egykori nagybátyját, Gyuszi bácsit, és maga is rendezte a filmet.

Dés László írta a zenét, benne az azóta örökzölddé vált Nagy utazással. Hozzájuk csatlakozott most Nemes István dalszövegíró, Dés László régi alkotótársa. Az elmúlt évtizedekben sok Dés dalnak, és színpadi műnek írta a dalszövegét. Néhány ezek közül, a teljesség igénye nélkül: "Vigyázz rám", "Olyan szépek voltunk", "Ez a hely", "Ha lenne jövő". Első közös nagy zenés színpadi munkájuk, a "Valahol Európában", hasonlóan nagy feladatok elé állította a szerzőpárost, mint a "Sose halunk meg" zenés színpadi változatának megírása. Az egyik nagy kihívás, létrehozni az ismert, és népszerű filmből, a zenés színház eszközeivel egy új, teljes értékű színpadi művet. A másik, hogy a '62-ben játszódó történet, és az elhangzó zeneszámok a kort is idézzék, de ugyanúgy szóljanak a mának is.

A Dés-Nemes szerzőpáros 12 új dalt írt a darabba, de természetesen elhangzik a már jól ismert, örökzöld Nagy utazás is, a történet szerves részeként, dramatizálva. A darab, a helyszínek tálcán kínálják a sok mozgással, kórussal előadott, látványos zenei, és színpadi "tömegjeleneteket". Ilyen például az ügető szenvedélyes, izgalmas, de ugyanakkor kemény világa (Tuti tipp), a piac színes, nyers, lüktető atmoszférája (Piac dal), az utazás, a vonatozás felszabadító kalandja (Végre utazunk!), a kisvárosi főutca, (Vállfát vegyenek!) és a kultúrházi "buli" (Kultúr twist). De a történet alkalmat ad bensőséges szólódalok, (Van e még?) és duettek (Gyönyörű játék) megszólaltatására is.

A darab zenéjét tartalmazó CD a premier napján, április 14-én jelent meg, a Sony-BMG gondozásában.11 dal, és 3 olyan instrumentális darab került a korongra, melyeknek fontos szerepük van a történetben. A dalokat a József Attila Színház, illetve a szolnoki Szigligeti Színház színművészei éneklik, és persze a Gyuszi bácsit alakító Koltai Róbert. "Vendégként" szerepel a lemezen Szulák Andrea, aki Teréz - a régi szerelem - fájdalmasan lírai dalát adja elő.

A lemezen szereplő színész-előadók a teljesség igénye nélkül: Koltai Róbert, Andorai Péter, Szulák Andrea, Vándor Éva, Újréti László, Ullmann Mónika, Szabó Tamás, Szemenyei János, Petridisz Hrisztosz.

Dés László zenéi Erdélyi Péter kiváló hangszerelésében szólalnak meg.

A lemez track listája:

1. Ébred a képzelet - Nyitány
2. Végre utazunk! /Vonat dal/
3. Menjünk a szabadba
4. Tuti tipp
5. A nők dicsérete
6. Piac dal
7. Gyönyörű játék /Imi-Nusi duett/
8. Deutsch bácsiék tangója
9. Van e még? /Teréz dala/
10. Vállfát vegyenek!
11. Kultúr twist
12. Legyen úgy
13. Rocky
14. Nagy utazás

Jónap Tamás

2007. 04. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2007. 04. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sose halunk meg - a zenés játék dalai cikk képei
Dés László - Sose halunk meg - a zenés játék dalai