Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A meg nem értett énekesnő

Mel C - A meg nem értett énekesnő

Nehéz megmondani, hogy mi lett volna, ha Melanie C nem kerül be a Londonból induló Spice Girlsbe. Lehet, napjaink első számú brit énekesnője lenne, de az is elképzelhető, hogy senki sem ismerné. Az egykori lánycsapat a sztárok sorába emelte őt, egyben meg is pecsételte a szólókarrierjét.

First Day Of My Life

Az 1974. január 12-én született Melanie Jayne Chisholm már a kezdetekkor kitűnt a csajok közül, a szakemberek egyetértettek abban, hogy – ellentétben a társaival – tehetség is szorult belé.

Az első szólóalbum véletlen sikere
Az igazi Melanie C zenéje izgalmasabb és rockosabb, mint a lánycsapaté, a váltással azonban a régi rajongókat elveszítette, miközben újak alkotta jelentősebb tábort – amely rockénekesnőként szeretné és tisztelné – máig nem tudott maga mellé állítani. Már a Spice Girls alatt megmutatta a valódi zenei énjét, 1998-ban egy kitűnő duettet énekelt Bryan Adamsszel When You’re Gone címmel. Az 1999 októberében megjelent Northern Star című első szólólemeze Európa-szerte jól fogyott, ám ehhez egy kakukktojás kellett. Igazából csak a harmadik kislemezdal irányította a közönség figyelmét a korongra 2000 tavaszán, amelyet Melanie a 2002-ben elhunyt Lisa ”Left Eye” Lopes közreműködésével énekelt. Az egykori TLC énekesnőjének nem kis szerepe volt abban, hogy a lassú, r&b-s Never Be The Same Again slágerré vált. A felvétel kakukktojás az albumon, mégis ez lendített az eladásán.

Mel C - A meg nem értett énekesnő

Lefelé a lejtőn
Melanie C 2003 márciusában kiadott második nagylemezén már nem szerepelt kakukktojás – a Reason fogadtatása összességében siralmas volt. Emiatt kiadója, a Virgin Records szerződést bontott vele. Az énekesnő nem adta fel, újult erővel vetette bele magát a munkába. Nem tárgyalt új lemezcégekkel, a harmadik albumát Beautiful Intentions címmel saját kiadásban, a Red Girl Records nevű cégén keresztül jelentette meg 2005 áprilisában. Ismét jó lemez született, de ezúttal is megfeledkeztek a kakukktojásról, amely eladhatta volna. Nagy-Britanniában az eladási lista csalódást jelentő 24. helyén debütált, és gyorsan el is tűnt az összesítésről. Aztán egy új dal mégis megmentette, legalábbis hazáján kívül, főleg a német nyelvterületen. Szeptemberben napvilágot látott az album második kiadása kiegészítve a First Day Of My Life című felvétellel, amely a Julia – Wege zum Glück című szappanopera főcímdalaként két hétig vezette a német kislemezlistát, és arrafelé az énekesnő szólópályafutásának legnagyobb slágere lett.

Az új nagylemez gyenge kezdése
Április 2-án került a boltokba Melanie C negyedik albuma This Time címmel. Szakmai szempontból értékelve most először rekedt meg a karrierje. Hiába dolgozott a legkeresettebb szerzőkkel, a korong semmi újat nem hoz az előzőhöz képest, mintha annak egyenes folytatása volna. Ráadásul tudjuk jól, hogy ez az irányvonal a siker tekintetében zsákutca. Az énekesnő a brit eladási listán csak a kiábrándító 57. helyre iratkozott fel vele. Odahaza az I Want Candy című átdolgozást jelentette meg róla maxi CD-n, amelynek eredetijét a The Strangeloves játszotta 1965-ben, 1982-ben a Bow Wow Wow nevű formáció is sikerre vitte, majd 2000-ben Aaron Carter hódított vele. Nagy-Britannián kívül a The Moment You Believe című felvételt másolták ki a nagylemezről.

Mi lenne ha…
Melanie C sikertelensége a vele szembeni előítéletekben gyökeredzik. A Spice Girlsben eltöltött múltja miatt az új célközönsége nem fogadja el őt, pedig egyértelmű, hogy a mostani stílusa az igazi, a lánycsapatbeli tevékenysége csupán szerep volt, amellyel szemlátomást nem is tudott azonosulni. Ha nem válogatják be a Spice Girlsbe, lehet, ma Robbie Williams női megfelelője volna. Pontosabban most is az, csak épp a népszerűség terén mérföldekkel az énekes mögött kullog. (Új Szó)

Puha József

2007. 04. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 04. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A meg nem értett énekesnő cikk képei
Mel C - A meg nem értett énekesnőMel C - A meg nem értett énekesnő