Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Rúzsa Magdival lép fel a Honvéd Férfikar

Rúzsa Magdolna - Rúzsa Magdival lép fel a Honvéd Férfikar

Április 28-án este 8 órakor a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében különleges élmény vár minden zenerajongóra. A Honvéd Férfikar vendégei ezen az estén Rúzsa Magdi, Geszti Péter, Karácsony János, Novák Péter lesznek, valamint közreműködik a Madarak zenekar.

A koncertnek különös hangsúlyt ad az a tény, amely az elmúlt hetekben látott napvilágot: a Honvéd Férikar átalakul és új feladatok várnak a kórusra. Az eddig közalkalmazotti státuszban dolgozó énekeseknek nem lesz elég csupán az állami támogatásból fenntartani magukat, hanem meg kell teremteniük a Férkikar fennmaradásához és további sikeres koncertjeihez az anyagi feltételeket. A Crossover koncert remek lehetőséget biztosít, hogy minden zene szerető rajongó, jövendőbeli szponzor és a döntéshozók előtt is bizonyítást nyerjen a méltán híres férfikar létjogosultsága.

Rúzsa Magdolna - Rúzsa Magdival lép fel a Honvéd Férfikar

Az 1949-ben alapított budapesti Honvéd Férfikar - Európa egyetlen hivatásos férfikórusa - Európa-szerte, de a nagyvilágban is csaknem egyedülálló különlegességgel bír. Hangzásában ugyanis összegeződik a szláv kórusok hangterjedelme és ereje azzal a kivételes emocionális érzékenységgel és kifejező készséggel, amely a közép-európai zenekultúra sajátossága. A ma 44 fős kórust művészi nyitottsága, tehetséggondozói elkötelezettsége és szakmai színvonala Európa kiemelkedő kórusai sorába emeli. A drámai erő, a hatalmas hangok, a sötét tónusú basszusok mellett a lágyság és virtuozitás Kelet és Nyugat hagyományainak ötvözését jelentik.

A kórus a zeneirodalom szinte minden műfaját, korszakát és stílusirányzatát megszólaltatja. Így a gregoriántól a kortárs zenéig, az orosz pravoszláv kórusoktól az operán át a jazzig a műfajok és stílusok sokfélesége szerepel a repertoárján. A kórus külön erénye, hogy a magyar zene képviselete és a férfikari zeneirodalom reprezentálása mellett olyan ritkán hallható műveket is képes műsorára tűzni (pl. Brahms: Rinaldo, Wagner: Az apostolok szeretetvacsorája, Weil: Berlini requiem), amelyek nehézségük miatt szinte sohasem hangzanak el a világ hangversenytermeiben.

A Honvéd Férfikar eddig csaknem 50 hanglemezt készített. A legutóbb készült lemezük Mendelssohn világi témájú férfikari műveinek és Hoffmeister bordalainak ritkaságszámba menő válogatása.

A kórus nevéhez világpremier is fűződik: Liszt Ferenc A négy elem című kantátáját a Weimarban fellelt Liszt-kézirat alapján a Honvéd Férfikar szólaltatta meg először. 2005-ben a Férfikar bemutatta a mű új zenekari verzióját is. A kórus olyan világhírű karmesterekkel működött együtt, mint Doráti Antal, Lamberto Gardelli, Zubin Mehta, Giuseppe Patané, Juri Simonov, Sir Georg Solti, Ferencsik János, Fischer Iván. A Honvéd Férfikart 1998-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta díjjal tüntették ki.

A kórus az utóbbi években számos országban vendégszerepelt; a római Szent Péter templomban például Liszt Requiem-jét mutatta be, több külföldi fellépése során pedig Bartók estjével aratott sikert. Velencében, a Grand Teatro la Fenice német nyelvű Lohengrin produkciójában olyan magas színvonalú teljesítményt nyújtott, hogy a színház vezetése önálló koncertre kérte fel a Honvéd Férfikart.

Crossover = műfajok keresztezése. Ebben az esetben a klasszikus férfikar mutatja meg, hogy nem csak komolyzenében, de a könnyűzenében is „nagyot tud szólni”. A koncert elején megmutatják, hogyan hangzik a férfikar, ha ismert klasszikus örökzöldeket énekel (Weber: A bűvös vadász - Vadászkórus, Kodály: Háry János - Toborzó) - aztán hamar átcsapnak könnyűzenébe: Karácsony James (LGT) és Novák Péter segítségével ismert LGT számokat adnak elő (Neked írom a dalt, Mindenki másképp csinálja, Embertelen dal, Szól a Rádió, Utolsó szerelmes dal..). Az LGT blokk után pedig a könnyűzene hazai és külföldi slágereiből nyújtanak egy csokrot, amiben Rúzsa Magdi is a segítségükre lesz. És hogy a teljes műfaj-skálát lefedjék, Geszti Péterrel Jazz+Az és Rapülők számokkal is megörvendeztetik a közönséget. Mindezt tehát 40 fantasztikus hangú férfi és a magyar könnyűzene nagyjai együtt…

2007. 04. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2007. 04. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rúzsa Magdival lép fel a Honvéd Férfikar cikk képei
Rúzsa Magdolna - Rúzsa Magdival lép fel a Honvéd FérfikarRúzsa Magdolna - Rúzsa Magdival lép fel a Honvéd Férfikar