Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2007/17

Arctic Monkeys - Listamustra 2007/17

Európa-szerte hétfőn került a boltokba az Arctic Monkeys második nagylemeze, Favourite Worst Nightmare címmel. A sheffieldi kvartett tavaly január 23-án kiadott első albuma, a Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó bemutatkozó hanghordozója lett – a megjelenés hetében 363 735 példányt értékesítettek belőle a szigetországban.

A fiúk elképesztő sikere két fő ténnyel magyarázható. Egyrészt a minőséggel: a régiből, a nyolcvanas és a kilencvenes évek pop-rock zenéjéből lüktető újat, feszes posztpunkot hoztak létre, másrészt a körítéssel: a tavaly még csak tizenkilenc év átlagéletkorú együttes a kölyökképű énekes-gitárossal, Alex Turnerrel az élen minden eddiginél hatásosabban szólította meg az igényes zenére vágyó tizenéveseket. A második nagylemez iránt már nem várható ekkora érdeklődés, de azért nyugodtan borítékolhatjuk neki a jövő heti brit lista első helyét.

Arctic Monkeys - Listamustra 2007/17

Nagy-Britannia
Kislemezek
1. Beyoncé & Shakira: Beautiful Liar
2. Arctic Monkeys: Brianstorm
3. Timbaland Featuring Nelly Furtado & Justin Timberlake: Give It To Me

Nagylemezek
1. Avril Lavigne: The Best Damn Thing
2. Mark Ronson: Version
3. Kings Of Leon: Because Of The Times

Felnőtt a kanadai lány
A virginiai dalszerző-producer, Timbaland előadóként elért első saját világslágere, a legutóbbi pártfogoltjaival: Nelly Furtadóval és Justin Timberlake-kel rögzített Give It To Me az elmúlt héten nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az USA-ban is a kislemezlista élére került. A tengerentúlon továbbra is vezet, Európa legfontosabb zenepiacán viszont visszacsúszott a harmadik helyre. Egy újabb szuperprodukció, Beyoncé és Shakira duettje foglalta el a csúcsot. Napjaink két vezető énekesnője a duettel egyebek mellett azt üzeni, hogy nem konkurálnak egymással. A dal két nőről szól, akiket egy srác egyszerre akar meghódítani. Ám ahelyett, hogy ennek hatására elkezdenének rivalizálni, inkább kiadják a fiú útját. Rájönnek, nem éri meg, hogy hajba kapjanak miatta.
A Girlfriend című felvétel az elmúlt hetekben világszerte megalapozta Avril Lavigne punkpopra épülő harmadik stúdióalbumának sikerét. A nagylemez a szigetországban az első helyre iratkozott fel, véget vetve ezzel az amerikai Kings Of Leon kéthetes tündöklésének. A kanadai lány a szemünk láttára vált lázadó tiniből vonzó nővé – tavaly júliusban házasságot kötött Deryck Whibleyvel, a Sum 41 nevű kanadai punkpop zenekar frontemberével. Az ezüstérmes pozícióba Mark Ronson második korongja érkezett meg. A lemezlovas ezúttal főként ezredforduló utáni gitárpop dalokat öntött funkos, soulos, diszkós változatba neves közreműködők segítségével – a többi közt a Coldplay, a Kaiser Chiefs, a Kasabian és a The Zutons egy-egy felvételét.

Magyarország
Kislemezek
1. Ákos: Minden most kezdődik el
2. Sarah McLeod: He Doesn’t Love You
3. Egyesült Hangok: Magyarország

Nagylemezek
1. Bereczki Zoltán – Szinetár Dóra: Musical Duett
2. Varnus Xavér: From Ravel to Vangelis
3. Irigy Hónaljmirigy: K. O. Média

Fellendült a kislemezpiac
Közel öt év után új maxi CD-vel jelentkezett a szinte halott magyarországi kislemezpiacot is fellendítésre képes Ákos, és harmadik hete uralja vele a mezőnyt. Az énekes 2000-es Keresem az utam című kiadványa az év legvásároltabb maxija volt, a két változata együtt közel húszezer példányban kelt el. A 2001-es Mindenki táncol és a 2002-es Alig hitted is hatezres példányszámban fogyott. A DualDisc formátumban napvilágot látott Minden most kezdődik el az első kereskedelmi forgalomba került kislemez Ákos tavaly megjelent Még közelebb című korongjáról.
Az albumok rangsorában öt hét trónolás után az elmúlt héten a Budapesti Operettszínház két művésze: Bereczki Zoltán és felesége, Szinetár Dóra került az élre a musicaldalokat felvonultató duettlemezzel. A második helyre Varnus Xavér korongja lépett elő – az albumon a többi közt Ravel Bolerója, Carl Orff Carmina Buranája, Jean Michel Jarre-tól az Oxygene és Vangelistől az 1492 – Conquest Of Paradise is felcsendül az orgonaművész előadásában.
A magyarországi kereskedelmi rádiók Nelly Furtado slágerét, a Say It Right címűt játsszák a legtöbbet. (Új Szó)

Puha József

2007. 04. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 04. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2007/17 cikk képei
Arctic Monkeys - Listamustra 2007/17Arctic Monkeys - Listamustra 2007/17